Berta Sándor

Megtervezik a gyártók a termékeik élettartamát

Az emberek egyre sűrűbben cserélik elektromos berendezéseiket, a gyártók pedig ezzel tudatosan kalkulálva alkotják meg azokat.

Bebizonyosodott, hogy a cégek megtervezik, hogy a készülékeiknek meddig kell működniük. Siddharth Prakash, a freuburgi Öko Intézet munkatársa a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) megbízásából két éve kutatja azt, hogy a mosógépek, a mobiltelefonok, a porszívók, a notebookok, a televíziók és más eszközök élettartama valóban előre meg van határozva vagy sem. A szakember a Bonni Egyetem dolgozóival együtt több mint tucatnyi terméktípust vizsgáltak meg. A tapasztalataikat 308 oldalas dokumentumban összesítették, amelyből a SPIEGEL szemezgetett.

A szakemberek két fontos dolgot állapították meg. Az első, hogy a fogyasztók egyre rövidebb idő után cserélik le a meglévő készülékeiket, míg a második, hogy a gyártók valóban megtervezik az eszközeik élettartamát. Arra ugyan nem sikerült bizonyítékot találni, hogy a cégek szándékosan építenek be hibákat a különböző termékekbe, de nagyon tudatosan elemzik a vásárlók szokásait és a technológiai fejlődést. Ezen adatok alapján megpróbálják megbecsülni, hogy milyen hosszú ideig használhatják az adott készülékeket.


Már tervezésnél figyelni kellene a szerelhetőségre és az alkatrészek cserélhetőségére

A cél az, hogy az egyes eszközök addig működjenek, amíg szükséges és nem addig pedig, amíg tudnak. Abból indulnak ki, hogy nem éri meg egy olyan okostelefont készíteni, amely 100 éven át működik, főleg, ha 5 év után szinte mindenki lecseréli az adott modellt, mert jobb kamerát vagy több integrált memóriát szeretnének. A gyártási stratégia a cégek szempontjából érthető, de az ügyfelekéből már nem, hiszen utóbbiak nem tudják, hogy az általuk megvásárolt árucikkek meddig fognak működni. Maria Krautzberger, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal vezetője szerint nagyobb átláthatóságra van szükség: a vállalatoknak meg kellene adniuk a termékeik élettartamát és lehetőleg nem években, hanem órákban.

Prakash és kollégái kidolgoztak egy stratégiát a különböző készülékek élettartamának meghosszabbítására. Az erkölcsi avulással szemben természetesen tehetetlenek vagyunk, tehát nem a már keveset tudó számítógépről van szó, hanem a kenyérpiritókról vagy a hajszárítókról, melyeknél a 15 éves modell is tökéletesen funkcionálhat. A legfontosabb azoknak a minimális követelményeknek a meghatározása lenne, amelyekkel mérhető a kritikus alkatrészek minősége és tartóssága. Fejleszteni kellene az alkatrészek és eszközök mérési normáit és szabványait, továbbá a gyártóknak gondoskodniuk kellene arról, hogy a termékeik könnyebben szerelhetők legyenek. Ehhez biztosítani kell a cserealkatrészekhez és a független, illetve a gyártói szervizek információihoz való szabad hozzáférést.

Az okostelefonok és a notebookok akkumulátorait könnyebben cserélhetővé, illetve javíthatóvá kellene tenni, ugyanis semmi sem indokolja a beépített akkumulátorok alkalmazását. Végül elképzelhető az is, hogy az Európai Unió ökodizájn-irányelvében előírják, hogy egy bizonyos készüléknek meddig kell minimum hibamentesen működnie. Ugyanakkor nem csupán a gyártóknak kell módosítaniuk a jelenlegi gyakorlatukon, hanem a vásárlóknak is meg kell változtatniuk a gondolkodásmódjukat. Az ugyanis csak egy dolog, hogy egy társaság hosszú távon át működő eszközöket épít, de fontos az is, hogy a felhasználók ne dőljenek be a legújabb modellek nyújtotta csábításnak.

Franciaországban korábban törvényt hoztak a tervezett avulás ellen. Az UBA 2013 augusztusában indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy az elmúlt évtizedekben miként változott a termékek élettartama, s ebben milyen szerepet játszottak a gyártók döntései (például a szoftveres frissítés elmaradása), illetve a felhasználói szokások. A tapasztalatokat tavaly márciusban hozták nyilvánosságra, e szerint egyre gyakrabban cserélik az emberek a különböző gépeiket, sokszor attól függetlenül, hogy azok még jól működnek-e vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #43
    Akkumulátoros tokon már túl vagyok egy páron, bármelyiket próbáltam, lassan tölt, és szakadozva, leárnyékolja az nfc-t, és nehezebbek, mint a nagy akku, hasas hátlap kombó. A vésztöltők megint csak olyasmik, mint a normál töltők, nem igazán tudod használni a telefont, amikor csatlakoztatva vannak, ráadásul nagyobbak is, mint egy átlagos akku, szóval akkut kényelmesebb magaddal vinni, a külső akkutöltőket meg könnyen, és fillérekért be lehet szerezni, a legtöbb esetben ugyanott, vagy olcsóbban jössz ki egy akku + töltő kombóval, mint egy jobb minőségű vésztöltővel árban, és hatékonyabb is azonnal 100%-on lenni, mint töltögetni menet közben.
    Nem zárom ki a jó gépeket, de pl. S6 nem hozott annyi újdonságot az s4-el szemben, hogy bevállaljam a hiányait is vele.
    Ami nekem még plusz igényem, az az infra port, mivel távírányítónak is használom a telefont, ez erőteljesen szűkíti a kört.
    Jelenleg azon gondolkodom, hogy a samsungokat elfelejtem, talán lg v10 lesz a következő, ami ugyancsak nem rossz gép, csak még a szimpla tft miatt hezitálok, jobban tetszik az amoled...
  • grobs #42
    Egyetértek Sequoyah-val. Nem kell trükközniük. Régen is elpukkant egy-egy kondi, vagy ékszíjat kellett cserélni egy motornál. Ma az integráltság olyan szintű, hogy képtelenség javítani. Panelcsere megy, de azt meg olyan áron adja a gyártó, hogy nem éri meg cserélni garancia után.
    A régi mosógépek sem azért mentek 25 évet mert olyan faszán összerakták, hanem azért mert 5 év után 2 évente jött a szerelő, vagy akkora hézagok voltak benne, hogy 1 cm vízkő sem zavarta ... cserébe 50 kg-os betontömbbel a hasában is úgy ugrált mint egy nyúl. Nomeg az se zavarta a gazdáját, hogy 10 év után már hideg vízben mosott a gép, mert melegíteni már nem tudott ... de még ment.

    Ha a nyugati világot nézzük akkor egy-egy tárgy használati értéke hamarabb csökken nullára minthogy elromlana. pl. Peugeot 206 elektronikája ipari hulladék. Ettől még 12 évesen most megkaphatja a 19 éves lányom. Igaz a teljes műszerfalat már újra kellett kalibrálni, a fényszórói 2 havonta égnek ki, de egyébként rendben van. Mint autó működik, sok karbantartást se igényel, de én már nem szívesen ülnék vissza. Megszoktam már az automata váltót, az automata klímát, a tempomatot.
    Telefonokról már írtam. Nekem még nem volt olyan telefonom ami garancia időn túl romlott volna el, de még az aksik is tovább tartottak ki mint ameddig használtam. Hűtőink 8-10 évesek. Ha akartam volna akkor a 12 éves mosógépünk is maradt volna.

    @Madve: Ízlések és pofonok ... én hamarabb vennék akkumulátoros tokot, vagy vésztöltőt (tudnám miért "vész" amikor 2x tölti fel a telefont) mint kizárjak egy-egy jó gépet. Ha kivehető az akksi akkor is cipelned kell a pót akksit, és még a töltését is meg kell oldani. A tok és a vésztöltő töltése adott. Egyik sem foglal sok helyet.
  • gforce9 #41
    Szerinted ebben a profitorientált világban, ahol pénz van abban, hogy újra és újra ugyanazt eladják, egy olyan világban ahol a gyártók az árakban simán megállapodnak egymás között, úgy kerülik el az adózást, ahogy csak tudják és bármit lehazudnak az égről, csak vedd meg a terméküket. Szóval egy ilyen világban, pont az élettartammal nem fognak trükközni?
  • ostoros #40
    Naiv.
  • Sequoyah #39
    Nagyon nagy kulonbseg van akozott, hogy valamit nem terveznek tartosra, vagy hogy valamit szandekosan ugy terveznek, hogy adott ido utan elromoljon.
    A cikk ez utobbirol beszel ugy, hogy semmifele ervet nem tud mellette felmutatni. Ezzel szemben amit tapasztalunk es logikus is a gyartok reszerol az az elobbi, vagyis nem olnek penzt a tartossagba, mert ugyse hasznalja ki szinte senki. De ebbol nem kovetkezik szandekosan elrontanak.
  • Madve #38
    Sem iphone-t, sem galaxy s6-ot, vagy s7-et. Én minden telefont alapból kizárok, amiben nem lehet menet közben cserélni az akkut, vagy kihagyták az sd slotot.
    Nem zavarna a lepattintható hátlap hiánya, ha akkora akku lenne a telefonokban, amivel mindenféle trükközés nélkül kibírnak akár 2-3 napot is, de garantáltan 24 óra használatot.
    Ezért ragadtam meg jelenleg s4-nél, amihez vettem egy hasasabb hátlapot, hogy elférjen a 6300-as akku.
    És menet közben tölteni nem opció, vagy csere, vagy nagy akku.
  • grobs #37
    A fix akku csak annyit jelent, hogy előzetes információk nélkül ne állj neki a cserének otthon. Ha rendelsz egyet ebay-ről és megnézel pár youtube videot akkor meg tudod oldani, de ha volt pénzed 1.5 éve egy 250k-s telefonra, akkor ne okozzon már lelki törést egy iphone 6 akkucsere 8-10k HUF-ért. Halál komolyan azért nem veszel 250k-s iphone-t, mert nem tudod kipattintani az akksiját?
    Megjegyzem ha az autómban olajat kell cserélni akkor is elviszem szervizbe. De téli-nyári gumi váltást se otthon csinálom meg, sőt a gumikat sem a garázsban tárolom.
  • grobs #36
    Nem érzem ellentmondásnak.
    A drágább telefon (pl. iphone) használhatósága lényegesen jobb mint egy olcsó telefoné (pl. Galaxy Young, Lenovo 40k alatti gépei, stb.). Iphone minimum 4 évig kap hivatalos támogatást, de most i4s megkapta 5. évre is. Android-os gyártók 1-1.5 évig támogatnak gépet, de csak ha muszáj. Olcsóbb gépek semmit nem kapnak. Xiaomi az egyetlen amelyik normális szoftveres támogatást ad. WinPhone meg 2 évente kap egy teljes rewamp-ot, úgyhogy inkább hagyjuk.

    A bővíthetőség vagy jó, vagy érdektelen (pl. nekem érdektelen). Nekem a microSD-k általában hamarabb döglenek be telefonban minthogy teleírjam. Ezért most már nem is használok ... illetve amikor sokat repültem akkor eleinte sd-n vittem filmet, de aztán áttértem laptopra. A fix akkus gépekben jellemzően minimum 16GB háttértár van ami elég szokott lenni. Megjegyzem most egy cserélhető akkus telefonom van, de abban sem cseréltem még akkut és SD sincs benne.
    A szerelhetőség rendszerint szintén érdektelen. Nekem pl. egy telefonomban sem ment tönkre még akku, pedig már okostelefonból is annyi van itthon, hogy a 2 éves kislányom akku nélkül megkapott 2-t, hogy dobálja. Mondjuk ha nem lenne kivehető akku akkor nem kaphatta volna meg ez tény ... akkor több buta telefonja lenne.
  • Cat #35
    A mosógépek régen 10 évig bírták legalább, ma már az elektronikával telezsúfolt, 1000 RPMen pörgő centrifugás, LCD kijelzős, súlyérzékelős csodák bőven nem.
  • itsip #34
    Hát az asszony is kezd elavulni már gondoltam le kéne cserélni egy újabb modellre de előtte tudnom kellene mennyi rá a beépített garancia