Berta Sándor

Vonzó IT-befektetési célpont Thaiföld

A távol-keleti állam az alacsony bérköltségek és adók miatt népszerű a gyártók körében.

A távol-keleti ország elsősorban a merevlemezek gyártásában számít nagyhatalomnak, a hagyományos HDD-k piacán a globális piaci részesedése körülbelül 50 százalék. Az amerikai Seagate az egyik legnagyobb munkáltató Thaiföldön, 35 000 embert foglalkoztat. A Bangkoktól északra található Pathum Thaniban hozta létre winchester-motorokat gyártó üzemét a japán Nidec társaság, amely a területén körülbelül 70 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet. A legtöbb merevlemezmotor Pathum Thaniban készül. Thaiföldön a Seagate mellett a Western Digital és a Toshiba Storage Device is jelen van, előbbi költségcsökkentési okokból helyezte át Szingapúrból Thaiföldre a leányvállalata egyik gyárát, a cég a winchestereinek 60 százalékát Thaiföldön készíti.

A különböző cégek ugyan egy ideje tervezik a gyártás automatizálását robotok segítségével, de az elképzelésből egyelőre nem lett semmi. Az ok nem elsősorban a robotok árára vagy felszerelésének költségeire vezethető vissza, hanem arra, hogy az emberek rugalmasabban reagálnak az új modellek bevezetésére. A thaiföldi befektetési folyamat még 1988-ban kezdődött, akkor az alacsony bérek vonzották a vállalatokat a távol-keleti államba, majd az 1990-es évek közepétől tudatosan és célzottan lett a befektetési célpontjuk Thaiföld.


Az állami befektetési testület (BOI) a gyártóberendezésekre és a különböző anyagokra alkalmazott csökkentett vámokkal, több éven át érvényes adókedvezményekkel és olcsó termeléskiesési biztosításokkal teszik vonzóvá az országot az IT-konszernek számára. A helyi elektronikai iparban kínált alacsony keresetek adómentes jövedelemnek minősülnek és az állam célzottan támogatja a helyi vezetők egyetemi képzését.

A helyi gyárakban két műszakban dolgoznak, az első 6 órától 14 óráig, a második 18 órától reggel 6 óráig tart. 2013 óta a napi minimálbér 300 thai Baht (7,86 euró), míg a havi minimálbér több mint 7000 Thai Baht (183 euró). Az éjszakai műszakban a túlórákkal együtt 10-12 000 Thai Baht (314 euró) bér is összejöhet. A minimálbér miatt számos társaság települt át Kambodzsába és Laoszba. A Nikon például, amely a thaiföldi Ayutthayában a legnagyobb gyárait üzemelteti, részben Laoszba telepítette át a létesítményeit. A munkások 90 százaléka 18 és 31 év közötti nő. Ők többnyire északon és északkeleten toborozzák, s az üzemek közelében lévő szállókban laknak. A helyi elektronikai ipar 500 000 embert foglalkoztat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • twollah #1
    Erdekes a munkaido beosztas.