Berta Sándor

Kognitív ujjlenyomatokat kutatnak

A West Point Akadémia projektjében olyan algoritmust akarnak kifejleszteni, amely képes különbséget tenni az egyes emberek viselkedésmintái között.

A programban az úgynevezett kognitív ujjlenyomatokat, vagyis az egyes személyek viselkedésmintáit akarják felismerni. A kutatók által megalkotandó algoritmus képes kimutatni azt, hogy miként használják az egyes emberek a különböző készülékeket, például a mobiltelefonokat. Így az is elegendő lehet a személyazonosság azonosításához, ha tudni lehet, hogy valaki hogyan mozgatja a kurzort, használja az egeret és a billentyűzetet, vagy éppen az érintőképernyőt.

Ugyanúgy, mint amikor valaki megérint valamit és hátrahagyja az ujjlenyomatát, a technikával kapcsolatos interakciónak köszönhetően is következtetni lehet az agy információfeldolgozására. Ez a kognitív ujjlenyomat. Egy ilyen felismerőrendszer jóval tovább megy, mint a hagyományos jelszavas vagy a korszerű két lépcsőben történő azonosítás. Az amerikai fegyveres erők azt remélik, hogy a technikát hamarosan ötvözni lehet a DARPA ügynökség Active Authentication Programme nevű megoldásával és a hálózatukban titkosított kommunikációra használhatják fel.

A Naked Security nevű Sophos-blog kommentálta a Sky News hírét és rámutatott arra, hogy a felhasználók viselkedési minták alapján való azonosításának ötlete nem teljesen új. A Google például a RECAPTCHA projekt keretében használja ezt a módszert, hogy így különböztesse meg egymástól az embereket és a számítógépeket. Az embereknek az azonosításhoz nem kell bonyolult kérdéseket megválaszolniuk, hanem csak kattintaniuk kell. A rendszer a folyamat közbeni viselkedés és a szükséges idő alapján állapítja meg, hogy a monitor túloldalán ember vagy gép van-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!