Berta Sándor

Ujjlenyomat-leolvasó lesz az olasz parlamentben

Az olasz országgyűlésben is gyakran előfordul, hogy a képviselők inkább kilógnak az ülésteremből és a szomszédjukat bízzák meg a szavazásokkal. A parlament elnöke véget kíván ennek vetni.

Az olasz parlamenti szavazásoknál elegendő, hogy ha valakinek a szomszédja nyomja meg a helyette a gombot, a rendszer a voksot automatikusan elfogadja, nem vizsgálja, hogy a szavazatot ki adta le. Silvio Berlusconi miniszterelnök és Gianfranco Fini, a helyi parlament elnöke ennek a gyakorlatnak és a képviselők távolmaradásának akarnak mielőbb véget vetni egy meglehetősen drága informatikai fejlesztéssel.

A helyiek által Palazzo Montecitorinónak nevezett képviselőház környezete igazán vonzó: a sarkon van a barokk Piazza Navona és a Pantheon árnyékában lévő kávézók sincsenek túl messze. A parlamenti munka heteiben a szűk utcákban sötét limuzinok parkolnak és a politikusok gyakran élnek a hangulatos kávézás lehetőségével. A közvélemény azonban évek óta elégedetlen. Ennek fő oka, hogy nagyon sok honanya és honatya előszeretettel lóg az ülésekről. Ezt már Berlusconi is kénytelen volt szóvá tenni, azonban a felszólításra eddig sokan a fülük botját sem mozdították.

Nos, a képviselői idillnek hamarosan vége. Gianfranco Fini ugyanis bejelentette, hogy jövő februárig egy olyan 450 000 eurót kóstáló, ujjlenyomat-leolvasóval ötvözött rendszert szerelnek fel, amely az ujjlenyomataik alapján felismeri a képviselőket. Hasonló berendezést alkalmaznak jelenleg már Albániában, Brazíliában, valamint Mexikóban is, és mindhárom országban bevált. Kérdés azonban, hogy ez a megoldás mennyire lesz hatékony, valamint, hogy milyen módon szankcionálnák a munkájukat el nem végző olasz honanyákat és honatyákat. Fini mindenesetre elszántnak tűnik és igyekszik nyomást gyakorolni Berlusconira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Ilyen az amikor Big Brother éppen lexopja magát;)))
  • gordonw #6
    Majd gyártanak ujjlenyomat replikákat gumimaciból és azzal szavaznak a szomszéd gombnyomása helyett:
    http://web.mit.edu/6.857/OldStuff/Fall03/ref/gummy-slides.pdf
  • Wittgen #5
    Már hogy lenne drága. Olcsóbb, mint amibe a kormányszóvivő.hu került. És nem utolsó sorban hasznosabb.
  • Bith #4
    Nálunk is kéne valami ilyesmi, csak valami olcsóbb kiadásban, mert ez nekünk drága.
  • Sir Quno Jedi #3
    De a leg1xűbb (és olcsóbb) módszer, ha két kézzel kell 1xrre megnyomni a szavazáskor két különböző helyen lévő gombot és term. egy időben (visszaszámlálás van előtte). Így senki nem tudja megnyomni más helyett, mert akkor a sajátját nem tudná megnyomni. Aki nem nyomja meg pontosan a visszaszámlásás végén, az meg úgyis aludt, avagy lassú, húzzon haza.
  • Sir Quno Jedi #2
    Persze ezek politikusok, majd átoperáltatják egymás ujjlenyomatát magukra, így egy csákó tud majd szavazni 10 helyett.
  • Sir Quno Jedi #1
    Mármint miféle szankció? Nem szavazhat vaze, mer nem engedi a gép, ha nincs ott! Ez éppen elég nekik, mert a frakciójuk úgy rúgja seggbe őket, mint a pinty, ha nem úgy szavaznak, ahogy azt nekik ukázba adták. :D Rohadék lógósok! :DDD