Berta Sándor

Mobil ujjlenyomat-leolvasókat kap a brit rendőrség

Hordozható ujjlenyomat-leolvasóval látják el a brit rendőröket, hogy így könnyítsék meg az állampolgárok helyszíni azonosítását. A jogvédők máris tiltakoznak a több tízmillió fontba kerülő projekt ellen.

A tervek szerint a Midas (Mobile Identification At Scene) program keretében másfél éven belül minden járőrt ellátnak ilyen miniatűr eszközökkel. A több tízezer mobil ujjlenyomat-leolvasó beszerzése 30-40 millió fontba kerül. A szigetországi rendőri munka javítására létrehozott ügynökség, a National Policing Improvement Agency (NPIA) egyik tagja egy biometriai konferencián elmondta, hogy a készülékeknek köszönhetően jelentősen felgyorsulhat a bűncselekmények vagy a balesetek helyszínén található emberek azonosítása. Közlése szerint a fejlesztés olyan, mintha több száz új rendőrt állítanának szolgálatba, ráadásul így elkerülhetők a tévedésből foganatosított letartóztatások is.

Az eljárás során először ujjlenyomatmintát vesznek a berendezés segítségével, majd azt összehasonlítják a központi adatbázisban tárolt adatokkal. A rendőrök így nem csak az illető nevét, címét és többi adatát, valamint fotóját kapják meg, hanem azt is pillanatokon belül megtudhatják, hogy volt-e már büntetve vagy körözik-e az adott személyt. Az NPIA munkatársai azt remélik, hogy az új eszközök különösen a nyilvános rendezvényeken, a futballmérkőzéseken, a fesztiválokon, koncerteken és politikai gyűléseken lehetnek majd különösen hasznosak.


A beruházást ugyanakkor bírálták az adatvédelmi és emberi jogi szervezetek, elsősorban a Liberty, mondván: kétséges, hogy valóban javítható-e a készülékek segítségével a rendőrség munkája. A Liberty ezenkívül garanciákat kért arra vonatkozóan is, hogy csak azoknak rögzítik az ujjlenyomatát, akiket valamilyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, illetve, akinél a helyszínen nincsen semmilyen személyazonosságot igazoló irat.

Az NPIA egyik illetékese szerint a korábbi Lantern-programnak köszönhetően derült ki, hogy a megállított gyanús gépjárművek vezetőinek 60 százalékánál hamis papírok voltak. Az ellenőrzésekkor csak olyan gépkocsikat állítottak meg, amelyeket lopottként, biztosítással nem rendelkezőként vagy ismeretlenként azonosított a rendszer. Az eljárás átlagosan 2 percig tartott és az esetek 97 százalékában öt percen belül be is fejeződött.

Mobil ujjlenyomat-olvasót tesztelt korábban az ausztrál rendőrség és szintén ilyen eszközöket alkalmaztak az idei svájci-osztrák rendezésű futball Európa-bajnokságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!