Berta Sándor

Az ujjlenyomat árulkodik a drogfogyasztásról

A Kelet-angliai Egyetem munkatársai egy olyan hordozható eszközt fejlesztettek ki, amely képes kimutatni egy ujjlenyomatból, hogy az illető fogyasztott-e drogot.

Paul Yates, az Intelligent Fingerprinting nevű cég üzletfejlesztési menedzsere elmondta, hogy a berendezés a jövőben képes lesz azt is megállapítani egy ujjlenyomatból, hogy az adott személy terhes-e, vagy szenved-e bizonyos betegségekben, például rákban. A bemutatott prototípus a szakember szerint jelentős mérföldkőnek tekinthető ezen a területen. Ugyan az ujjlenyomat-elemzésben rejlő lehetőségek már régóta ismertek, azonban a kutatóknak egészen mostanáig nem sikerült hordozható ujjlenyomat-elemző készüléket létrehozniuk.

Az új eszköz képes rendkívül nagy felbontású, akár atomi szintű felvételeket készíteni az ujjlenyomatokról. "A korlátozó tényezőt egyedül az izzadságban megtalálható molekulák száma jelenti, a készülék jelenleg 100 és 600 közötti (molekula)egységet képes felismerni. Mindez lehetővé teszi a különböző anyagok és hormonok felismerését" - közölte a szakember. Emellett lehetőség van arra, hogy egy mintából megállapítható legyen, hogy egy adott izzadságcsepp a mintát adó személytől származik, vagy mástól - mondjuk egy kézfogás után - került át az ujjára. Mindez jelentős mértékben megkönnyítheti például az igazságügyi szakértők munkáját és lehetővé teszi a sokkal pontosabb elemzések készítését, akár vérről, vizeletről, izzadságról vagy nyálról van szó. Yates hozzátette: a mintákat ilyen esetekben természetesen egy orvosnak kellene levennie.

A bűnügyi technikusok mellett az egészségügyben dolgozók érdeklődését is felkeltheti majd az új eszköz, mivel a segítségével megállapíthatók a különböző betegségek, a rák vagy akár a terhesség is - egyetlen ujjlenyomat rögzítéséből. Egy elemzés elkészítése és kiértékelése alig tíz percet vesz igénybe. A cég célja most a szükséges pénzügyi támogatás megszerzése, amire mindenképpen szükség van a sorozatgyártásra alkalmas modell elkészítéséhez és a kutatások folytatásához. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy a készülék jövőre kerülhet a piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #22
    Ui: magyarországon amúgy ez nem is kérdés, mert ugye fogy a népesség és ha a rómaiakat levonjuk belőle akkor riasztóbb mértékben fogy, mint a statisztikai hivatal állít.

  • gforce9 #21
    Elsősorban én abban látom a megoldás elkezdését, de persze nemcsak én hanem mások is, hogy először meg kell keresni azokat az okokat, hogy miért is vállalnak sok helyen 5-10 vagy mégtöbb gyereket is akár, mert uyge az belátható, hogy egy értelmes, normális nő és férfi, az hogy családot akar az okés, de hogy 10 gyereket, az már annyira nem. Ezeket az okokat meg lehet találni és meg kell szüntetni. Mo-n pl mi az ok? Támogatják agybafőbe a sokgyerkes családokat. Pedig ugye tudjuk, még így is nagyonnehéz eltertani ennyi embert. Ez ellen lehetne tenni. Nem kell hozzá népirtás, csak a támogatás megvonása azoktól, akik anak ellenére, hogy anaygi helyzetük nem engedik meg mégis 5-10 gyereket vállalnak. Józan ember egyébként ilyet nem tesz, hacsak nincs rá oka. Nálunk ugye a pénz. Máshol mások az okok. Pl. az arab országokban a nők alárendeltsége, kb szaporítógépként működnek sok helyen vagy majdnem. Nem tartom valószínűnek, hogy egy anya pl. afrikában azért hozna világra 10 gyereket, hogy abból 8 éhenhaljon. Ilyet nem tudok elképzelni egy anyáról. Itt valószínűleg az előbb említett okok állnak a háttérben, de ha enm ezek akkor is fel lehet lelni az okokat. No ezeket az okokat kell megszüntetni. Nem kell se népirtás, se háború, sem járvány sem semmi hozzá, csak alapos józan gondolkodás.
  • FlashMaster #20
    Megoszthatnál velem pár megoldási javaslatot. Az a baj, hogy van egy korlátozó tényező, ami nem más, mint az idő. Ennek függvényében sajnos nem marad túl sok lehetőség.
  • gforce9 #19
    Szerintem van rá emberhez méltó megoldás is. Az, hogy egyelőre szarnak a dologra, nem azt jelenti hogy nem lenne rá megoldás, csak azt, hogy a fogyasztói társadalomnak egyre több fogyasztóra van szüksége ahhoz, hogy tarthassa a növekedés ütemét. Ez nyilvánvalóan olyan növekedés, ami egy idő után összeomláshoz vezet. Egy véges bolygón ne lehet végtelen növekedést produkálni. Ezt a problémát már nagyon sokan felismerték és nagyon sokfajta értelmes javaslat is van rá. Nem kell hozzá népirtás, hogy szinten tartható legyen a népesség, vagy csökkenjen. Nem az egyedüli megoldás a háború vagy a járványok. Szomorú, ha ennél tovább nem terjed valaki kreativitása. És itt elsősorban nem rád célzok. Mert te legalább értelmes beszélgetést folytatsz. Egyébként a túlnépesedés nem is kapcsolódik a cikkhez, csak Rotyóka hozta fel. Én hülye meg válaszoltam... kár volt.
  • Rotyoka #18
    Feladom. Szerinted az akirály ha 123652321 milliárdan vagyunk, buta városi.
  • FlashMaster #17
    Ennek ellenére még mindig csak nő a lakosság, sőt támogatják a gyerekgyártást, sőt minél több gyereke van valakinek annál több támogatást kap, ez így nem old meg semmit. Rotyókának abban igaza van, hogy hosszútávon csak és kizárólag akkor vagyunk képesek fennmaradni ha a jelen lakosság 1 milliárd vagy az alá csökken, márpedig ha itt ilyen mértékű csökkentés lesz, akkor az vagy háború, vagy mesterséges járványok útján oldható meg hatékonyan és nem tartom kizártnak, hogy már próbálgatják is (lásd. csirke és disznó influenza), de ennek a 'jó' oldala, hogy ha elkezdődik, azt észre fogjuk venni.
  • gforce9 #16
    Ez egyértelmű, hogy szinten kell tartani, illetve megoldást találni rá. Ezzel egyetértek. Csak és kizárólag Rotyóka elmebajával van gondom.

    "Igen gyógyítható? :D:D:D"

    Igen gyógyítható.

    "Az ember nem állat? El kell hogy keserítselek az ember egy állatfaj."

    Csak azok az emberek állatok, akik úgy viselkednek mint te.

    "Mellesleg eddig több tízezer évig ez a rendszer működött csak az elmúlt pár száz évben lett divat mindenkit megmentegetni, de ez extrém szintet az elmúlt 150 évben öltött."

    Ezek szerint neked bajod van a beteg emberek megmentésével. Gratulálok.

    "Sosem fogod megérteni amit mondtam. Milyen jogon hozod fel Hitlert? Az ÖSSZES nagy birodalom vezetője ezt csinálta"

    Mindegyik birodalom be is végezte záros határidőn belül, a történelem is bizonyítja, hogy nem voltak életképesek. A német bácsit pedig kizárólag a te és az ő gondolkodásmódja közötti párhuzam miatt hoztam fel. A történelemmel az a baj, hogy mindenkinek tanítják, de senki sem tanul belőle, ahogy te sem.

    "Szánalmas. Senkinek sem fog ártani egy 3. vh ill egy 99%-os kipusztulás."

    Ilyet is csak az mond, akinek még nem is beszéltek a nagyszülei a háborúról. Tudod te egyátalán mi az? Mert én tudom (legalábbis elsőkézből történt elmondások alapján) és köszönöm szépen, ha egy mód van rá nem kérek belőle, már a családom miatt sem.

    Elkényeztetett, szűklátó ideologista vagy, aki nem törődik senkkivel csak magával. Számtalan hozzászólásod bizonyítja ezt. Nem is értem magam mi a francért válaszolgatok még mindig. Nyilvánvalóan olyan vagy mint valami elvakult szektatag, aki még a másik véleményének meghallgatására sem képes.

    A viszont látásra.
  • FlashMaster #15
    Érdekes kütyü...
    Az alábbi beszélgetéshez annyit fűznék, hogy a 7 milliárd akkor is qrva sok és valahogy szelektálni kell, ha már az okosok hagyták, hogy így elszaporodjunk. Majd akkor beszélhetünk etikus életbenhagyásról ha az nem veszélyezteti a többiek életét, jövőjét.Mondhat bárki bármit, de ha nem látja be, hogy drasztikusan csökkenteni kell az emberi lakosságot, majd pedig szinten tartani, az egy egyszerűen vak.
  • Rotyoka #14
    Igen gyógyítható? :D:D:D

    Az ember nem állat? El kell hogy keserítselek az ember egy állatfaj.

    Mellesleg eddig több tízezer évig ez a rendszer működött csak az elmúlt pár száz évben lett divat mindenkit megmentegetni, de ez extrém szintet az elmúlt 150 évben öltött.

    Sosem fogod megérteni amit mondtam. Milyen jogon hozod fel Hitlert? Az ÖSSZES nagy birodalom vezetője ezt csinálta, de gondolom Hitler azért volt geci mert ő főként a zsidókkal és ugye ők egy magasabb rendű faj akikkel ezt azért nem lehet....

    Szánalmas. Senkinek sem fog ártani egy 3. vh ill egy 99%-os kipusztulás.
  • gforce9 #13
    LOL :D Annyi fogalmad sincs a védőoltásokról, mint a tyúknak az ABC-ről. Azok a betegségek jórésze, amik ellen védőoltás van az gyógyítható is általában. Csak az sokkal macerásabb. Szerintem olvasgass még valamennyit. Menj el dolgozni. Ismerkedj meg a valós élettel. Mert amit te itt leírsz nem más, mint valami félresikerült ideológia,(ismerős is valahonnan, valami német bácsitól) amiről te azt hiszed, hogy egy olyan világszemlélet, ami megoldás a problémákra. Bazikönnyen dobálózol mások életével. Ennek egyetlen oka lehet. Életedben nem volt még soha semmilyen komolyabb problémád. :) Ja és elsősorban a "szar" génálományt nem azért tartjuk életben, mert "etika". Hanem azért, mert nem vagyunk állatok.