Berta Sándor

Svájc bevezeti a biometrikus igazolványokat

A létező legkisebb különbséggel, minimális többséggel ugyan, de a svájci állampolgárok megszavazták az új generációs okmányok bevezetését.

Az alpesi országban - némi túlzással - szinte minden kérdésben népszavazáson döntenek. Nem volt ez másként most sem, amikor a lakosoknak arról kellett szavazniuk, hogy legyenek-e új biometrikus igazolványok vagy sem. A szavazás végeredménye még a legtöbb elemzőt meglepte: igennel ugyanis a megjelentek 50,1, nemmel pedig 49,9 százaléka döntött. A kérdés az utolsó pillanatig teljesen nyitott volt. Végül 953 136-an szavaztak az új iratok bevezetésére, míg 947 632-en ellene. A kantonok többsége elutasította az előterjesztést, de végül mégis a biometrikus igazolványokat támogatók diadalmaskodtak.

A svájci választások és népszavazások történetében 1848 óta ez az egyik legkisebb arányú győzelem. Glarus kantonban például 5 vokssal nyertek az új generációs okmányok bevezetését ellenzők. Ezzel szemben Luzern kantonban 57,6 százalékkal szavaztak az emberek igennel. Az előterjesztést leginkább Jura kanton lakói utasították el a lakosok, 56 százalékkal. Ezzel a döntéssel több mint 50-re emelkedett a biometrikus okmányokat használó országok száma. A Svájci Szövetségi Tanács korábbi döntése értelmében az új E-Pass ára egységesen 140 svájci frank lesz a felnőttek számára, míg a személyazonosító kártyával együtt 148 svájci frankba kerül majd. A gyerekek igazolványáért 60, a tinédzserekéért 68 svájci frankot kell fizetni. Arról minden kanton maga dönt, hogy hol lehet igényelni az új dokumentumokat.


A biometrikus iratok bevezetése feltétele volt annak, hogy a svájci állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Az USA a vízumkötelezettségről kizárólag az E-Pass megléte esetén hajlandó lemondani. Egy az Egyesület Államokba érvényes vízum jelenleg 170 svájci frankba kerül. A Svájci Szövetségi Tanács attól tartott, hogy egy nemleges döntés miatt Svájc kikerülhet a schengeni övezetből. Mivel az alpesi ország tavaly csatlakozott a schengeni egyezményhez, így köteles 2010-ig bevezetni a biometrikus igazolványokat.

Az új svájci igazolványokra egy chip kerül, ez ujjlenyomatokat és egy digitális fotót tartalmaz majd. A helyi kormány és parlament kitart azon elképzelése mellett, hogy a chipekbe kerülő adatokat egyetlen központi adatbázisban tárolják majd. A vita tehát még nincs lezárva és az is nyitott kérdés, hogy Svájcban bevezetik-e és ha igen mikor, a parlament által támogatott biometrikus személyi igazolványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #7
    Nyílán minden svájci bűnözni szeretne amerikában...nem pont fordítva van, ááá.Trék ezek a jenkik
  • Micsu #6
    bűnözés visszaszorításról hallottál már?
  • Darth Sith #5
    Akkor majd nem mennek usákiába.
  • Sir Ny #4
    ja, nem olvastam végig a cikket.ez a feltétele az USÁba való vízum nélküli utazásnak. így már érthető.
  • Pares #3
    "A biometrikus iratok bevezetése feltétele volt annak, hogy a svájci állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Az USA a vízumkötelezettségről kizárólag az E-Pass megléte esetén hajlandó lemondani."

    Ha bammeg... Akkor majd legfeljebb senki se megy a yenkikhez. Igy akarják rákényszeriteni a Föld többi részére, vagy mi a ***.
  • Sir Ny #2
    tuti direkt elszámolták. nincs olyan ésszerű ember, aki ilyet szeretne.
  • KillerBee #1
    Mára talán Svájc maradt az egyetlen igazi demokrácia Európában.