Berta Sándor

Ujjlenyomat-olvasókat szerelnek fel berlini óvodákban

Az elképzelések szerint összesen 17 helyi óvodában helyeznének el biztonsági készülékeket. A cél a biztonság növelése, és hogy regisztrálni tudják, melyik gyereket mikor vittek el a szülei.

A Berlin középső részén található 17 evangélikusok által fenntartott intézményben elsősorban a szülők ujjlenyomatait akarják rögzíteni, hogy így dokumentálják, hogy egy gyermek megérkezett az otthonba és nyomon követhető legyen az is, hogy mikor vitte el az édesapja vagy az édesanyja. A rendszer ugyan jelenleg még csak tesztelik, de Alexander Dix fővárosi adatvédelmi biztos azonnal bírálta az ötletet, mivel szerinte a technológiák nem helyettesíthetik a személyzetet és ráadásul semmi sem indokolja a berendezések üzembe állítását. Detlef Rückert, a német evangélikus egyház adatvédelmi biztosa osztotta kollégája véleményét és az eset mielőbbi kivizsgálását ígérte.

Kathrin Janert, az Evangélikus Óvodák Szövetségének ügyvezető igazgatója azzal indokolta a beruházást, hogy az intézményekben összesen 85 gyermeket helyeznek el rendszeresen és az ajtókat nem tudják állandóan figyelni. Ezáltal nem tudhatják, hogy nem lép-e be illetéktelen személy az otthonok területére. A fő cél azonban nem a biztonság növelése, hanem a gyermekek helyzetének megállapítása, a regisztráció.

Janert elmondta, hogy az ujjlenyomat-olvasókat ugyan már felszerelték, de eddig még nem használták. A több héten át tartó tesztüzemet csak azután kezdik el, hogy ha sikerült minden adatvédelmi kérdést megnyugtató módon tisztázniuk. "Tisztában vagyunk azzal, hogy nem kényszeríthetünk senkit az együttműködésre, nyitottak vagyunk más javaslatokra" - tette hozzá a szakember. A módszer nem új, ugyanis a WDR tudósítása szerint Hollandiában egy ideje már használnak ujjlenyomat-leolvasókat az óvodákban és a napközi otthonokban, és ezt a helyi szülők el is fogadták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #7
    Pontosan. Vallalati kornyezetben nem megoldottak ezek a kerdesek. Akkor pont egy ovodaban fogjak oket megoldani :D
  • Cat #6
    Legalább a gyerekek már ovis korban hozzászoknak, hogy állandóan meg vannak figyelve kamerák által. 20 év múlva, mire felnőnek és gyerekük lesz, tünteni fognak, hogy rakathassanak chipet a saját gyerekük bőre alá, mert az jó.
  • Ferrer #5
    Németország = európai USA.
  • cateran #4
    Túl optimista vagy (vagy naív?:S)..még ennél triviálisabb dolgokra sem szoktak felfigyelni hivatalos szervek...sajna:(
  • Narxis #3
    Ilyen triviális kérdésekre biztos gondoltak. A tesztüzem alatt egyébként ki fognak bukni a rendszer hibái, vagy úgy, hogy a személyzet nagyobb figyelmet fordít rá, pl. az általad leírt csalási kísérletekre vagy ideiglenes kamerák elhelyezésével vagy egyéb módon.
  • kvp #2
    Ezzel a megoldassal van par problema:
    -ha egy ember kinyitja az ajtot, akkor mi garantalja, hogy 3 masik nem megy be?
    -ha egy szulonek van jogosultsaga, akkor mi garantalja, hogy csak a sajat gyereket viszi el?
    -ha valaki kinyit egy ajtot, akkor mi garantalja, hogy az egyik gyerek nem megy ki rajta?

    Ha tenyleg a gyerekeket akarjak biztonsagban tudni, akkor nagyobb szemelyzet es portasok kellenenek. Ha csak meg akarjak oket figyelni, akkor pedig marad a megbizhato radios nyakorv.
  • GG #1
    Ez a mindent irányitásának vágyának netovábba. Mondjuk newm lepődtem meg amikor a 911 után az ovodásoktól is ujjlenyomatott vettek a ovodákban regisztráció címén, ezek az amcsik de európai országtól ezt nem igazán vártam. Persze a gyerekek biztonsága az fontos. :P