Gyurkity Péter

Minden ujjlenyomatot megőrizne az új brit adatbázis

A biometrikus azonosítókártyák és útlevelek mellett készülő új brit nemzeti adatbázis az állampolgárok és vízummal beutazók mind a 10 ujjlenyomatát eltárolná, a nagyobb biztonság érdekében.

A National Biometric Identity Store (NBIS) névre keresztelt nemzeti adatbázis a biometrikus kártyákat szolgálja majd ki a jövőben, azoknál jóval több adatot eltárolva minden, az ilyen kártyákat igénylő, illetve az országba különféle vízumokkal beutazó személyekről. A 265 millió fontos szerződést elnyerő IBM úgy alakítja ki a rendszert, hogy az mindkét eredeti fotót, valamint az azokból leképezett sémákat is megőrizze, emellett pedig minden személyről 10 ujjlenyomatot tárolnak el, hogy megelőzzék a többszöri igényléseket.

Az új platform a jelenleg használt adatbázistól külön, attól teljesen elszeparálva épül ki, maga a rendőrség pedig csak akkor férhet majd hozzá az itt eltárolt adatokhoz, amennyiben azt nemzetbiztonsági szempontból is fontosnak ítélt bűneseteknél kérvényezik. A biometrikus azonosítókártyák, valamint az útlevelek chipjei két ujjlenyomatot tárolnak majd el, ezeknél pedig egyetlen egyezés elegendő lesz majd az illető személy kilétének igazolásához. Az adatbázis azonban mind a 10 ujjlenyomatot eltárolja, mivel az illetékesek szerint csak így akadályozhatják meg, hogy ugyanazon személyek egyszerre több kártyát is igényeljenek.

Érdekesség, hogy mind a konzervatívok, mind pedig a liberáldemokraták a projekt ellen foglaltak állást, így a 2010-ben esedékes általános választások után könnyen kútba eshet az azonosítókártyák fokozatos bevezetésének terve (amelynek végrehajtását egyébként már tavaly megkezdték). Az illetékesek ugyanakkor kiemelik, hogy az új központi adatbázisra minden esetben szükség lesz, még ha az esetleg a jelenleg tervezettnél kevesebb adatot is tárolna el.

A mintegy 4 millió beutazó ujjlenyomatait tartalmazó Immigration and Asylum Fingerprint System ugyanis lecserélésre szorul, amit nem lehet sokáig halasztgatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!