Gyurkity Péter

Árat emelnének a szolgáltatók a független Skóciában

Egy sikeres népszavazásra a nagyobb brit mobilszolgáltatók áremeléssel válaszolnának.

A Skócia jövőjéről tartandó népszavazás hetek óta kiemelt témának számít a sajtóban, itt számos eltérő területet, az ott bekövetkező esetleges fejleményeket is igyekeztek megvizsgálni. Szóba kerül itt a brit atomfegyverek kezelése, a flotta állomásának áthelyezése, de legalább ilyen fontos kérdés a meglévő államadósság megosztása, illetve az energiahordozók lelőhelyének tulajdonlása. Most a mobilhálózatok kapcsán született közös bejelentés, amelyben a szolgáltatók az áremelés lehetőségét vetik fel.

A BT oldalán olvasható, ám számos egyéb szolgáltató, így például a TalkTalk, a Telefonica UK (O2), a Vodafone, az EE, valamint a Three által is aláírt, emiatt pedig egységes kiállásként is értékelhető bejelentés szerint a piacon jelenlévő cégek egy esetleges sikeres népszavazás esetén kénytelenek lennének szinte azonnal árat emelni az újonnan megszülető független államban, ami több tényezőnek is köszönhető. Egyrészt nem világos, hogy az Egyesült Királyságon belül viszonylag jelentős önállóságot élvező, ám (az uralkodó személyén kívül) most teljes mértékben attól esetleg függetlenedő ország milyen új szabályozást vezetne be, ezek pedig milyen hatással lennének a piaci viszonyokra.

A másik fontos szempont, hogy Skócia népsűrűségi mutatója meglehetősen alacsony. Az ebből adódó komoly különbséget eddig az angliai országrész jóval sűrűbben lakott területeivel kompenzálták, hiszen minden egyes szolgáltató a teljes szigetet vette alapul a hálózat kiépítésénél és a meglévő infrastruktúra fejlesztésénél. Az alacsonyabb lélekszám, illetve a gyérebb lakosság miatt számos beruházás válhat egycsapásra túl drágává, amit a szolgáltatók a díjszabás emelésével ellensúlyoznának, a teljes lakosságra hárítva így a felmerülő költségeket.

Az érintett cégek azt remélik, hogy egy független Skócia minden tekintetben a meglévő EU-s rendelkezéseket venné át, így biztosítaná a zökkenőmentes átmenetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #25
    "csak fújod a mainstream média által sulykolt baromságokat"

    Te meg az alternatív, rendkívül hiteles antiszemita, háttérhatalmas, illumináusos média által sulykolt baromságokat fújod, sok társaddal együtt :) Mintha minden komment szekcióban ugyanazt az 1-2 embert látnám, annyira közös a téveszmék mantrája.
    A skótok, meg általában a britek is tele vannak téveszmékkel, márpedig a téveszmék árát egyszer meg kell fizetni. Az USA és Kína hatalma is jól mutatja, hogy izolált nemzetállamokkal nem lehet erősnek lenni. Egyesült Európával igen.
    Egyébként ez a "Horváth Balázs a Facebookról" meg ilyen ROTFL téma.
  • Papichulo #24
    MINDEN kommentedben van érvelési hiba. Pl. követeled az általad említett listát, sorrendet.

    Itt nincs semmilyen ervelestechnikai hiba, egyszeruen keptelen vagy logikusan es atgondoltan ervelni.

    A list meg mindig innen jon:

    minden népnek joga van szabadnak lennie, másoktól független önrendelkezéssel élnie ha az a nép ott él már ősidők óta, nem kártékonyabb mint a többi stb.

    Onrendelkezeshez szukseges feltetelek listaja - Tetsuo szerint:
    1. "nép ott él már ősidők óta"
    2. "nem kártékonyabb mint a többi"
    3. "stb."

    Ergo, akkor kaphat onrendelkezest ha mindezen felteteleknek megfelel. Honnan jonnek ezek a feltetelek? A masodik pontban ki a "tobbi"? Miben nem kartekonyabb? Hany ev az "osidok ota"? Mit takar a "stb."? Ki hatarozta meg ezeket a pontokat?

    A demokrácia több helyen lefektetett alapelvei is kimondják, hogy minden népnek joga van az önrendelkezésre.

    Akkor is ha ezzel esetleg katasztrofalis problemakat okoznak egy masik "nepnek"?

    A nemzet meghatározása pedig nem az én feladatom

    Meg szerencse...
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2014.09.24. 15:47:32
  • Tetsuo #23
    MINDEN kommentedben van érvelési hiba.
    Pl. követeled az általad említett listát, sorrendet. Milyen lista?! :-S Én nem hivatkoztam rá soha, mégis rajtam kéred számon.
    Nem véletlenül használtam a közelmúlt és hasonló kifejezéseket, ugyanis ezt nem lehet egzaktul, számokkal meghatározni. A materialista felfogásod abban is kiütközik, hogy máshogy értelmezel olyan dolgokat, mint igazság, jó és rossz stb. Más emberek számára (aki nem materialista) ezek alapdolgok, nem a nézőponttól függenek, hanem örökérvényűek. Ez a szemlélet a társadalomban is fellelhető még, de kultúrális nyoma a személyekben is (még benned is).
    Pl. feltételezhetően mindenkinél van egy pont, amikor az állam által alkotott törvények már annyira abszurdak, hogy nem fogadja el azokat és olyan értékrendszerhez vonzódik, amit "jogosnak", "igazságosnak" vél.
    Az ősi eredetű jogok és a szokásjogok többsége is efféle igazságot sejtet.
    A demokrácia több helyen lefektetett alapelvei is kimondják, hogy minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.
    A nemzet meghatározása pedig nem az én feladatom. ;-)
    "Mivel ugyanabban az emberi temészetben osztozunk, egyetlen nagy emberi családnak a tagjai vagyunk. Mivel azonban ezt az egy-ugyanazon emberi természetet konkrét történelmi körülmények határozzák meg, szükségszerűen szorosabban kötődünk konkrét emberi csoportokhoz a családtól kezdve egészen addig az etnikai és kulturális csoportig, amelyet nem véletlenül hívnak nemzetnek, nációnak, a latin nasci (születni) igéből, amelyet a patria (haza) kifejezés még gazdagabbá tesz, a család valóságát idézve fel bennünk."
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.09.24. 14:48:18
  • Papichulo #22
    minden népnek joga van szabadnak lennie, másoktól független önrendelkezéssel élnie ha az a nép ott él már ősidők óta, nem kártékonyabb mint a többi stb.

    Honnan jon ez a lista? Ki donti el a felteteleket?

    kié volt a terület hosszabb ideig a közelmúlban

    Mennyi a kozelmult? Van ennek hivatalos definicioja? Ki donti el?

    egyetemes szabadság csak úgy értelmezhető, ha a nemzetnek is van szabadsága

    Ki dont el mi szamit nemzetnek? Hany ember kell hozza? Hol kell bejelenteni?

    Csakis olyan emberekkel használok érvelési hibákat akik hasonlóan használták azt felém

    Ok, harapok. Legyszives sorold, hogy en hol es milyen ervelestechnikai hibakat vetettem ebben a threadben!
  • Tetsuo #21
    LOL Az önrendelkezési jogon vagy kiakadva? Az a szabadságjog része. Könnyen belátható -talán még neked is- hogy az egyetemes szabadság csak úgy értelmezhető, ha a nemzetnek is van szabadsága. A prioritás pedig az igazság elve alapján úgy határozható meg, kié volt a terület hosszabb ideig a közelmúlban, ugyanis bármely más értelmezése a szabdaságjognak komoly károkat okoz, emberekben, kultúrákban.

    Csakis olyan emberekkel használok érvelési hibákat akik hasonlóan használták azt felém, mint pl. te. Ugyanis az efféle embert nem érdekli a logika, csak a kötekedés. Gondolom ezt is felesleges volt neked leírni, de talán más megérti miért leszek tahó a tefélékkel. ;-)
  • Papichulo #20
    Ad-hominem, straw man, red herring, argumentum ad infinitum... soroljam meg az ervelestechnikai hibaidat, te kis Arisztotelesz?!

    Bezzeg mar a #12 elso kerdesere sem tudtal valaszolni :)
  • Tetsuo #19
    Pontosan. Ha megnézzük a hozzászólásaidat, hamar kiderül hogy fingod sincs a témáról amihez hozzászólsz, gyakran csak fújod a mainstream média által sulykolt baromságokat. Nulla vagy öregem, nulla.
    Akkor mégis miért nem tetszik minden, amit pl. a magyar kormány csinál? A Fidesz azt teszi, amit elvárnak tőle, rombolja a nemzet maradékát... miért nem tapsikolsz? Ja, tudom, hogy attól félsz, a Jobbik beleköp a levesbe, de sajnos egy maroknyi hazafinak nincs sok esélye a korrupt fél világgal szemben. ;-)
  • Papichulo #18
    Na ja, en mar csak az a sertodekeny tipus vagyok... meg ertelmes, osszeszedett ervelesre keptelen... oh, wait! :)
  • Tetsuo #17
    Hát, ha most emiatt besértődtél, akkor ám legyen. ;-)
  • Papichulo #16
    Ertem, szoval ertelmes ervek helyett itt az ideje a sertett tavozasnak... akkor adieu! :)