Gyurkity Péter

200 dollár alatti a legtöbb androidos okostelefon

Ahogy azt sejteni lehetett, az Android leginkább az olcsó készülékek dömpingjéből profitál.

A területet figyelők jó ideje tudják, hogy a Google mobil operációs rendszere elsősorban a belépő szintű, ennek következtében többnyire olcsó okostelefonok révén őrzi tetemes előnyét. Ez továbbra is így van, ám a kategórián belül olyan alapvető változások mennek végbe, amelyek a Samsung eddig igencsak kellemes helyzetét is kikezdhetik.

Az IDC közzétette a második negyedévre vonatkozó fontosabb adatokat, valamint a szoftveres platformok egymás elleni versenyének jelenlegi állását. Ebből kiderül, hogy az Androidra támaszkodó különböző készülékekből az egy évvel korábbi időszakhoz képest egyharmaddal több került a piacra, míg a riválisok közül egyedül az iOS tudott még (szerényebb mértékű) növekedést felmutatni. Az Android ezzel az újonnan leszállított okostelefonok között már csaknem 85 százalékos részesedést mondhat magáénak, míg a második helyezett iOS kénytelen beérni kevesebb mint 12 százalékkal.


Az Android esetében a teljes mennyiség 58 százalékát a 200 dollár alatt példányok tették ki, ami jól jelzi a trend alakulását. A többiek egyértelműen visszaestek a 2013-as helyzethez képest, globális szinten ez a Windows Phone számára csaknem 10 százalékos, a sokkal nagyobb gondokkal küszködő, korábban a vállalati és üzleti szegmenst uraló BlackBerry esetében pedig 78 százalékos zuhanást jelentett. Elmondható, hogy immár valóban csak három szoftver maradt versenyben, de a Google két megmaradt riválisa sem tud igazán szóhoz jutni a hatalmas túlerő mellett.

A gyártók között némi átrendeződés figyelhető meg, hiszen míg a korábban a Samsung sikerrel támaszkodott egészpályás letámadást követő stratégiájára, addig most a különböző kínai gyártók a még olcsóbb, még egyszerűbb megoldásaikkal komoly szeletet hasítanak ki maguknak a piacból. Ők természetesen még inkább a felemelkedő régiók lakosságára építenek, akik nem engedhetik meg maguknak (vagy teljesen feleslegesnek tartják) a drágább fejlesztések beszerzését, így megelégednek a belépő szintű megoldásokkal. Azt még nem tudni, hogy a Samsung mennyiben tud majd felelni az új kihívásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #3
    Persze, hogy nem úgy értettem, hogy egy komolyabb digit gép tudását tegyék be egy telefonba. Teljesen félreértettél.
    Azt akartam mondani, hogy legyenek végre olyan 4 colos gépek, amikbe beletesznek normális mobilos kamerákat, mert a mai 4 colos gépek iszonyat szarok. Olyan szutyadék kamerák vannak bennük, hogy 5 Mp, meg 3,2 Mp, Fix fókusz, LED nélkül.
    Olyan, hogy 8Mp, Autófókusz, Led, az ma már csak a 4,5-5-5+ colos gépek "kiváltsága".

    Na most nekem nagy (4 colnál nagyobb) telefon nem kell, olyan telefont meg nem fogok venni, ami gyengébb a mostani, több éves telómnál.
    Ha régen bele tudtak tenni egy 8Mp-s kamerát egy SE Ray méretű telefonba, akkor most is beletudnának, csak az összes gyártó eszetlen módon ezt a Phablet baromságot nyomja. És nincs ezzel baj, csináljanak csak 500 phablet típust hetente, csak fel kéne fogni, hogy nem mindenki akar egy tepsit magának. Az pedig, hogy kisebb telefonra vágyik valaki, nem egyenértékű azzal, hogy használhatatlan telefon kell neki.
    Az egyetlen értelmes alternatíva a Sony Z1C, de egyfelől az sem kicsi, mert már 4,3 col ráadásul jó nagy kávával, másfelől az meg már túlzás, és rohadt drága.

    Igazán nem értem, hogy a nagyobb márkák miért nem képesek kiadni mondjuk egy olyan telót, hogy S400, 1Gb Ram, 8-12 Mp Af Led kamera, Micro SD, és mindezt egy 4 colos IPS kijelzővel, mondjuk 480*800-as flebontással. Ugye, hogy nem lehetetlen? Ezzel szemben nézd meg, hogy milyen iszonyat szutyok telefonok vannak 4 colos kivitelben.
    A noname kínai teló között már jönnek ki hasonló cuccok, de a nagyobb nevek még mindig nem hajlandóak a középkategóriában értelmes tleót csinálni.

    Hát, én meg addig nem vagyok hajlandó lecserélni a mostani telómat.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.08.20. 10:38:03
  • fergusonpapa #2
    Vegyél fényképzezőt! Azt te sem gondolod komolyan hogy egy 70-100e ft-os kameragép szintjét fogja hozni egy 4-5 colos 5mn széles telefon.. A mostani kamerák megfelelőek. Nekem htc one van (m8) nem egy combos kamera, sokat fotózok és mindenre jó. Internetre bőven elég minőség hogy ne szégyeljem felrakni. A legtöbb telefonban meg jobb van ennél.
  • CairoJack #1
    Már csak az kéne, hogy ne legyenek ilyen rohadt nagyok (max 4 col), meg normális kamera legyen bennük.