Gyurkity Péter

Három­szorosára ugrik az okos­telefonok piaca

Az Ericsson szerint néhány éven belül háromszor több okostelefon lesz majd a piacon - Európa telítődik.

Az Ericsson a napokban tette közzé legújabb előrejelzését, amely Mobility Report néven elérhető a cég hivatalos oldalán. Ebben arról olvashatunk, hogy bár a fejlett piacok már telítődni látszanak, az ázsiai régió révén a növekedés továbbra sem lassul, mi több, az okostelefonos előfizetések száma néhány éven belül megháromszorozódhat.

A cég által közölt adatok szerint a tavalyi év végén összesen 300 millió mobil PC, tábla, illetve mobil router eszközön keresztül fizettünk elő valamilyen elérésre, az okostelefonok szegmensén belül pedig 1,9 milliárdra rúgott az előfizetések száma. Ez 2019-re már elérheti majd a 700 milliót, illetve az 5,6 milliárdot, ami ez utóbbi piac megháromszorozódását jelentené. Az ilyen mértékű növekedés csak és kizárólag az ázsiai régióban rejlő lehetőségek teljes kiaknázásával lesz lehetséges, mivel az észak-amerikai és nyugat-európai piacok már most telítődnek, a penetráció itt az okostelefonok esetében is 80-90 százalékosra rúg, miközben az olyan fejlődő országok, mint Kína, India, valamint a latin-amerikai és az afrikai régió államai több lépéssel mögöttük járnak.

A fejlett országok felhasználói leginkább a második, illetve harmadik készülék (előfizetés) beszerzésével járulhatnak majd hozzá a növekedés ütemének szinten tartásához, ami természetesen itt is magával hozza majd a mobil szegmensen belül lebonyolított adatforgalom megugrását. A robbanásszerű növekedést nyilván elsősorban az LTE technológia révén igyekeznek majd biztosítani a különböző szolgáltatók, de az évtized végére már jó eséllyel bemutatkozhat az 5G is, amely még tovább emelné a sebesség terén kitűzött korlátokat.

A fejlődő országok szerepének növekedésével az is egyértelmű, hogy a nagyobb gyártók a belépő szintre koncentrálva növelhetik tovább befolyásukat, ezért is igyekeznek többen (így például a Microsoft és a Samsung is) ehhez passzoló készülékekkel lefedni a területet. Hogy ez kinek sikerül majd a legjobban, azt az évtized hátralévő részében tudjuk meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #3
    Van 4Col kijelzővel ZTE, Lenovo is 4x1,2 Core procival, a Lenovo 4000mAh akkumulátorral már régebben is adott ki ilyen telefont. Most már nagyobb az órajel a 4 vagy 8 magos procikban így illik hozzá 3000mAh vagy feletti aku teljesítmény!
    A Samsung, HTC, Sony, gyerek cipőben jár ezen a téren, nincs nagy aksival 4Col-os telefonja saját mókolt Androidjuk "ZÁRT" miatt a Lenovo nyitott Androidjával szemben esélytelenek.
  • Rizling #2
    A számból vetted ki a szót Jack. Csak annyit tennék még hozzá, hogy az sem ártana, ha emelnék az üzem időd legalább 3 napra.
  • CairoJack #1
    Baromi sokat segítene a helyzeten, ha emberi méretben (értsd naaaagyon max. 4.0 col) is lehetne használható telefont kapni. Nem kell S800-as csúcsmodell, de mondjuk egy Moto G felszereltségi szintet üssenek már meg, annyi plusszal, hogy 8 MP kamera. Mert már az 5 éves butetelefonomban is jobb kamera van, mint a mai középkategóriásnak hazudott "okos" telefonokban. Az ilyen 2, meg 3 MP-s, fix fókuszos, LED nélküli szutykoktól meg hányok. És ilyenekkel floodolják a piacot...
    Ha meg jó telót akarsz venni, vegyél mellé egy talicskát is, mert azok akkorák, hogy máshogy nem tudod kényelmesen hurcibálni.