Gyurkity Péter

Egymilliárd új okostelefon, esélytelen harmadikkal

Tavaly valóban új rekord született, ám igazán csak az abszolút első örülhet ennek felhőtlenül.

Befutottak a 2013-as évet összefoglaló jelentések, mégpedig egy kiemelkedően fontos számmal, amely szerint tavaly több mint egymilliárd új készülék került forgalomba. Ez már önmagában is jelzi a szegmens bővülésének ütemét, ám igazán csak a rangsort vezető Google örülhet, a többiek számára savanyú a szőlő.


Az öt legnagyobb okostelefon gyártó, a leszállított darabszámokkal millióban

Jól jellemzi a mostanra kialakult helyzetet, hogy a harmadik helyezett Microsoft a maga Windows Phone operációs rendszerével a teljes piac alig 4 százalékát tudta megkaparintani globális szinten, így hiába a számukra viszonylag kedvezőbb európai adatok, továbbra sem tudják felvenni a versenyt az első kettővel. Ezek közül természetesen az Android vezeti a versenyt, hiszen az éves szinten is 34 százalékos piaci növekedést követően még mindig a teljes torta 79 százalékát uralta, első helye tehát gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen.

A második helyen tanyázó, korábbi kiemelt helyét már régen elvesztett Apple kénytelen volt megelégedni egy szerény, 15 százalékos szelettel, dacára annak, hogy friss negyedéves jelentésük szerint minden eddiginél több iPhone okostelefont és iPad táblát adtak el. A harmadik helyezett Microsoft a már említett 4 százalékot tudta csak összekaparni magának, ami a két nagy mellett semmire sem elég, így finoman szólva is kérdéses, hogy mihez tudnak majd kezdeni a Nokia telefonos részlegével.


Az öt legnagyobb mobiltelefon-gyártó, a leszállított darabszámokkal millióban

Az IDC saját anyagában megerősíti az egymiliárdos mérföldkő átlépését, hozzátéve, hogy a gyártók között ismét a Samsung és az Apple tudott saját helyzetén erősíteni, az őket követő LG, Huawei és Lenovo mind 5 százalék alatt szerepeltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jani Hun #10
    Én erre annyit tudok mondani, hogy droidom van, tab is és teló is, de sose volt vele gondom. jó a tab néha belassul, de ezvan, kibirható. A appleröl annyit hogy azzal sincsen semmi baj, volt már akezembe iphone, nem is egy, szokás kérdése hogy bejön e az embernek, inkább az szokott felkurni amikor a 10-17 éves picsák veszik divatból mert ők menők ájfónnal. windowsphoneról nemsokat tudok, ha jólemlékszem utolsó információm annyi hogy jóval kevesebb app van rá mint az androidra. és ilyenkor gondolkozok el rajta hogy én hány appot használok rendszeresen, aztén ráeszmélek hogy nemtökmindegy hogy 150 ezer vagy 150 millióvan az "appstore"ban ha kb 15 öt használok, ami biztos hogy mindenhol jelenvan.
    Sose értettem az embereket hogy miért szidják ezt vagy azt az oprendszert. Olyan mint egy videó, ha nemtetszik akkor nefoglalkozz vele.
  • tomboy013 #9
    Nekem az Omnia 7-re például Samsung volt írva nem Nokia és mégis érdekelt a WP. Annak köszönhetően ruháztam be egy Lumia 920-ra, hogy megfogott a Samsungomon a WP rendszer. Még mindig nem értem mi a WP8-nak az az óriási hátránya amiért ennyire ócsárolja 1-2 okos. Lehet, hogy még kicsi a piaci részesedése, de szépen lassan azért növöget. Az a helyzet, hogy aki használja elégedett vele, ezt a környezetemből látom. Ugyanúgy elégedettek az iOS-el is, viszont a droidra kivétel nélkül mindenki panaszkodott akivel eddig beszéltem ilyen témáról. A nagy része ezeknek az embereknek már váltott iPhone-ra. Hogy miért nem WP-re?(na van azért olyan is) Mert még mindig nem ismeri sok ember, illetve a sok hozzáértő "szakember" pl a T-mobile-nál nem azt nézi, hogy kinek mi lehet a legjobb alternatíva, hanem, hogy neki mi a szimpatikus.... Nem vagyok elvakult a WP-vel szemben mert elismerem a többi rendszer előnyeit is, de azért mára egy igen is jó alternatívának nőtte ki magát a Microsoft rendszere. Aki ezt nem ismeri el az abszolút nem jártas a mobil rendszerekben, csak 1 oldalról ismeri a témát és az általában a saját oldala. Jah még azért annyit hozzátennék, hogy akik szarozzák a rendszert még mindig képesek olyan indokokat felhozni a WP ellen, hogy nem lehet Bluetooth-on file-t küldeni, meg nem lehet program nélkül pl zenét rakni a telefonra. Na az ilyen okos hozzászólásokból látszik, hogy nem ismeri a WP8-at max a 7-ről hallott valamit és így ítélkezik. De vannak még ehhez hasonló okos érvek dögivel a hozzáértő emberektől =)
  • a_n_d_r_e_w #8
    halgatyó: jó lenne, ha a saját nevedben beszélnél, mert az én életminőségemre igen jó hatással van. Bár belegondolva, hogy most is épp mobilon olvasom a hülyeséged, lehet inkább negatív a hatás...
  • Cucmey #7
    Van nekem egy Ipad4 egy Androidos Sony teló és egy Lumia 625 amin a WP8 van. Ár érték arányban mindenképpen a Windows rendszert tartom a legjobbnak.
  • MuldR #6
    Volt mar WP-d? Vagy egyaltalan a kezedbe? Itthon mindharom OS van es WP a legjobb nekem. Normalisan hasznalhato. Az androidos tabletet rendszeresen szet akarom verni, asszony meg az ipod touchat mar parszor ki akarta vagni az ablakon.
  • fergusonpapa #5
    Alma többet keres a 15%al mint a droid a többszörösévvel :D Minden évben egyre több telefont adnak el, az hogy részesedésük csökken annak tudható be hogy több droidos teló kerül a piacra. Microsoft meg egy szar :D látszik hogy kutyának se kell ,ha nem lenne a nokia 1-2 % se lenne meg..
  • halgatyó #4
    Ez az az ága a "fejlődésnek" aminek a hatása az igazi életminőségünkre szinte nulla.
  • sanyicks #3
    "Gyakorlatilag egyetlen egy márkával vannak jelen a piacon,"

    Nem véletlenül ugyanis nem a WP-t veszik hanem a nokiát, ezért vannak egy márkával a piacon, mert ha nincs rá írva hogy nokia akkor senkit sem érdekel a WP.
  • culas25hc #2
    "Microsoft a már említett 4 százalékot tudta csak összekaparni magának, ami a két nagy mellett semmire sem elég"
    Mi az hogy semmire sem elég? Gyakorlatilag egyetlen egy márkával vannak jelen a piacon, és a win8 évekkel a két nagy oprendszer után jelent csak meg. Ha így nézzük, akkor abszolút nem rossz a helyzetük. Én eléggé örülnék ha bármiben is uralnám a világ 4%-át, főleg úgy hogy egy felívelő pálya legelején járnak.
  • anubys1984 #1
    "csak a rangsort vezető Google örülhet, a többiek számára savanyú a szőlő".
    Biztosan nagyon szomorkodnak az apple-részvényesek a tizensokmilliárd dolláros profit miatt. XD