Gyurkity Péter

Lassú növekedés, csökkenő árak az okostelefonoknál

Ezt vetítik előre a piackutató cégek az idei évre vonatkozóan, ám az NFC gyorsan terjed majd.

Az IDC a napokban tette közzé a 2014-2017 közötti időszakra vonatkozó előrejelzését, amelyben az eddigi növekedési trend alapos lelassulását emelik ki. A terjedés üteme egyszámjegyűre csökken, ezt viszont az árak fokozatos csökkenése kíséri majd.

Tavaly már több mint egymilliárd okostelefont szállítottak le világszerte a különböző gyártók, ez jól mutatja a szegmensben végbement robbanást. Az Egyesült Államokban azonban már ebben az évben araszoló bővülést figyelhetünk majd meg, ez pedig ugyanígy alakul Nyugat-Európában, valamint Japánban is. Nem véletlen, hogy az MWC alatt szinte minden fontosabb szereplő a felemelkedő régiókról beszélt, erre támaszkodva képzeli el saját erősödését és helyzetének bebetonozását. A növekedés csökkenése viszont magával hozza az árak mérséklődését is, az okostelefonoknál megfigyelhető átlagos ár tavaly még 335 dollár volt, ez 2018-ra, az időszak végére, 260 dollárra süllyed, ami elsősorban az újabb olcsó készülékek megjelenésének lesz köszönhető.

Az érintés nélküli fizetést és egyéb hasznos funkciókat lehetővé tévő NFC esetében viszont éppen a gyorsulás erősödését figyelhetjük majd meg, legalábbis az IHS jóslata alapján. Ők azt várják, hogy a tavalyihoz képest 2018-ban már több mint négyszer annyi NFC-t támogató készüléket szállíthatnak le, ezek száma pedig éves szinten elérné az 1,2 milliárdot. Az első igazi áttörés tavaly következett be, ekkor 275 millióra rúgott a végleges szám, ami több mint kétszerese a 2012-es eredménynek. Idén már több mint 400 millió ilyen megoldásból válogathatunk majd.

A gyártók által leszállított mobil készülékek alig 18,2 százaléka volt ellátva a technológiával 2013-ban, ez az arány négy év múlva már elérheti a 64 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!