Gyurkity Péter

Újabb rekord dőlt meg az okostelefonoknál

Globális szinten minden eddiginél több okostelefont szállítottak le a különböző gyártók, míg az USA-ban - elsősorban a fiatalok révén - már a többség rendelkezik ilyen készülékekkel.

Az IDC piackutató cég legfrissebb, a harmadik negyedévre vonatkozó jelentésében arról olvashatunk, hogy ismét rekordot döntött az okostelefonok piaca, hiszen a szegmens szereplői minden eddiginél több példányt szállítottak le. A gyors növekedést mi sem mutatja jobban, hogy éppen az előző negyedév által felállított eddig legjobb adatot sikerült túlszárnyalni.

Míg a második negyedben összesen 237 millió új okostelefon került a piacra, addig az ezt követő három hónapban már 258 millióra ugrott ez a szám. A teljes mobiltelefonos szegmensben 467,9 milliónál állt meg a számláló, míg egy évvel ezelőtt ez 442,7 millió volt. A növekedést elsősorban az árak csökkenése táplálja, ami Kínában újabb széles tömegek csatlakozását tette lehetővé, míg a gyártók között továbbra is a Samsung és az Apple emelkedik ki a mezőnyből. Az idei év utolsó negyedében szintén erős növekedést várnak, az egész évre kivetítve az egymilliárdos példányszámot is sikerülhet meghaladni.


Jellemző, és a jövőre vonatkozóan fontos adat, hogy az Egyesült Államokban már a többség van valamilyen okostelefon birtokában, tehát itt gyorsan szorulnak vissza a hagyományos készülékek. Ez elsősorban a tizenéveseknek köszönhető, akik közül egyre többen beszélik rá szüleiket az ilyen változatok megvásárlására, avagy gyűjtenek össze kellő pénzt a beruházáshoz. A 13 és 17 év, valamint a 18 és 24 év közöttiek kategóriájában egyaránt 70 százalékon áll a mutató, míg a teljes, mobiltelefonnal rendelkező lakosságra vetítve 64,7 százalékos az okostelefonok aránya.


Az Android a tengerentúlon is vezet, ám itt előnye némileg kisebb, hiszen 52 százalékát 41 százalékkal követi az iOS - a többiek a futottak még kategóriában vitézkednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    Ezen nem kell csodálkozni. Lassan kihalnak a "buta" telefonok.