Gyurkity Péter

Már globális szinten is vezetnek az okostelefonok

Tavaly először kelt el a hagyományos példányoknál is több okostelefon, az Android magasan vezet.

Több piackutató cég is a napokban tette közzé a 2013-as évre vonatkozó főbb adatait, ezekből pedig ugyanazon trend részleteit olvashatjuk ki. A pontos számban ugyan nincs egyetértés, ám az okostelefonok éves szinten nagyjából az egymilliárdos mérföldkő körül mozognak, az év utolsó időszaka pedig még jobban rávilágított a folyamat erősödésére.

A Gartner szerint tavaly csaknem 970 millió ilyen készüléket adtak el, ami majdnem másfélszeres növekedést jelent a 2012-es számokhoz képest, ezzel a teljes mobiltelefonos szegmens 53,6 százalékát uralták az okostelefonok. A gyártók között a Samsung vezet, ők a piac csaknem egyharmadát mondhatják magukénak, míg a második Apple 15,6, a holtversenyben harmadik Huawei és LG pedig 4,8 százalékkal követi őket. Már ebből is látszik, hogy a többieknek nincs nagy beleszólása a történésekbe, bár az utolsó három hónapban a kínai Huawei már 5,7 százalékra javította eredményét.


Az IDC szerint ezzel szemben tavaly már átléptük az egymilliárdos határvonalat, bár ők saját anyagukban azt emelik ki, hogy az Android és az iOS együttesen a szegmens 94 százalékát uralják. Ez még jobban megmutatja számunkra az egyes versenyzők közti erőviszonyokat, ám legalább ilyen fontos, hogy az Android egymaga már 80 százalékos részesedés körül mozog, vagyis itt még a másodiknak is alig jut hely - ehhez képest az Apple meglehetősen jó adatokat produkál, ők vígan megélnek a maguk 15 százalékos szeletéből.

2013 során különösen a 200 dollár alatti belépő szintű okostelefonok terjedése volt szembetűnő, ezen készülékekből 430 millió darab talált gazdára, ami a teljes szegmens 42 százaléka volt. A Samsung többek között ezen példányaival tudta lefedni a piac nagy részét, az egészpályás taktika számukra egyelőre bejön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Leslie51 #4
    Egyetértek az előttem szóló Caius Mariussal.
    Kérem ha már a cikk írója közöl egy táblázatot akkor a leírt szöveget egyeztesse azzal.
  • AgentKis #3
    Én kb. 100 dolláros (sőt még olcsóbb lehet, csak itt nálunk volt ennyi) okostelefont használok. Ennyiért simából sem kaptam volna "jobbat" így nem csodálkozom. Amikor egy gombos "hagyományos" telefon áráért van "okos" érintőképernyős akkor ki és minek venne gombosat. Persze van ilyen réteg, csak nem túl vastag...
  • caius marius #2
    Csak nekem piszkálja a csőrömet, hogy a táblázat nem passzol a cikkhez? Ha már táblázat, akkor a forrás oldalon megtalálhatók az okostelefonok adatai is.
  • nyerek01 #1
    Ez az okostelefon biznisz nagyon bejött bizonyos gyártóknak, bár lehet hogy ez egy olyan szegmes hogy oda kerülhet 10 év múlva ahol 10 éve volt... (vagy mégse)