Berta Sándor

A PC-t is meg kell hódítania a Linuxnak

Linus Torvalds töretlenül hisz abban, hogy az operációs rendszer idővel az asztali számítógépek és a notebookok piacán is meghatározó lehet.

A Linux napjainkban már gyakorlatilag minden területen jelen van, de Linus Torvalds ennek ellenére elégedetlen, mert a nyílt forráskódú operációs rendszer még nem hódította meg a klasszikus személyi számítógépeket. Ezt a piacot továbbra is a Windows uralja.

A szakembert a LinuxCon konferencián arról kérdezték, hogy mi lehet a következő lépés, s erre csupán annyit mondott: még mindig az asztali számítógépeket akarja meghódítani. Ugyanakkor szerinte a siker kulcsa nem a kernelfejlesztők kezében van. Annak oka, hogy a Linux eddig miért nem tudott a klasszikus PC-k területén meghatározó lenni, az egész infrastruktúrában keresendő. Különböző oldalaktól kellenek impulzusok ahhoz, hogy a Linuxszal ellátott asztali számítógépek és notebookok aránya meghatározóvá váljon.

Torvalds hozzátette: ahhoz, hogy valódi alternatívát tudjanak kínálni a Microsoft szoftvereivel szemben, nem elegendő, hogy van egy jó rendszer, amely a tapasztalatlan felhasználók számára is jól kezelhető. Szükség van a PC-gyártók, a disztribútorok, a szolgáltatók és a szoftveripar más részeinek a támogatására is. Ugyan a PC jelentősége az utóbbi időben némileg csökkent, ő mégsem hajlandó elfogadni, hogy a Linux ezen a területen nem tudta megvetni a lábát. Biztos abban, hogy egy napon megvalósul az álma.

A Linux atyja 2011 novemberében azt nyilatkozta, hogy túl bonyolult lett az operációs rendszer. Éppen ezért változtatni kell rajta és sokkal egyszerűbbé kell tenni. Akkor azt közölte, hogy agyon nehéz sikeresnek lenni az asztali számítógépekhez szánt operációs rendszerek piacán, mert nem elég egy alap rendszert elkészíteni, hanem a szoftvernek a számítógéphez csatlakoztatott összes eszközt is kezelnie kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #43
    Tényleg tetszik a hozáálásod és tényleg értelmes beszélgetést tudunk folytatni, ennek örülök.
    "Ha van xy játék windows alá, akkor az fusson linux alatt is."
    Ha én xy játékkal akarok játszani, akkor nekem tökmindegy milyen rendszeren fut, nekem az xy játék kell. Azért van Windowsom, mert azon elmegy. Ha lenne értelme váltani, megtenném. De ehhez az kellene, hogy nem csak annyit tudjon, mint a Win, hanem többet, mert akkor lenne értelme váltani, új kezelőfelületet, programot megszokni.
    Az az igazság az, hogy desktopon ma nem gyakorlati, ahnem ideológiai okokból használják a Linux disztókat a felhasználók a MS elleni ellenszenvből. Nagyon kevesen vannak, akinek az igényeit csak a Linux ki tudja elégíteni és sohasem használ mellette Wint.
  • msnforever2 #42
    Egyetértek, de attól még linux alatt jelenleg nem tudom megnézni a tartalmukat...
  • Narxis #41
    Azoknak az oldalaknak ideje fejlődniük .
  • esemve #40
    ""Én ott látom a problémát, hogy sok user a megszokott alkalmazásait akarja linux környezetben is futtatni. Ha van pl. PhotoShop windows alatt akkor neki kell linux alá is (wine-al telepíthető és használható is). Ha van xy játék windows alá, akkor az fusson linux alatt is.
    De miért? Ez egy másik rendszer. Tök egyértelmű, hogy egy Apple alatt nem fog futni pl. az Explorer, de ott meg sem próbálják keresni, linux alatt meg igen. ""

    Mert osx alatt pl van valodi alternativaja a hianyzo programoknak, linux alatt pedig nem. Valamiert azt tamogatjak a nagy cegek, mig a linuxot nem. A gimp nem valos alternativa a photoshopra, és az sem valos alternativa h van nehany indie cim ami elerhetö linuxon (tegyük hozzá h ebben baromira fejlődik, igy mivel a legtöbbször indie jatekokkal jatszon ezert eleg sok jatekom elerhetö mar igy, de sajnos nem mind). De fireworksre is mondhatnal egy jo alternativat mert en nem talaltam :( A firefox is pl egeszen a legujabb frissitesig ugy nezett ki mint windowson anno az 1.0 -s. Az explorer meg szvsz linux alatt se hianyzik senkinek :D:D

    Amugy abban se hiszek h "az átlag felhasználó nem játszik a gépen", mert de. Mióta a steam, humble bundle, gog stb terjed mint a dög azóta ráadásul a pc-n méginkább kifizetődő, és egyre többen vásárolnak játékokat.

    Persze ne érts félre szeretem én a linuxot, ubuntut használok főként, de csak játék és photoshop miatt meg van egy windowsom is. Viszont nem hiszem h ennek kellene az általánosnak lennie :( Tegyük hozzá, hogy ez nem a linux hibája, hanem a fejlesztőké. Ha nem azzal töltenék az erőforrásaikat, hogy csinálnak egy x+1. verziót a mysql-ből meg egy n+1. ablakkezelőt, akkor talán maradna kapacitás valós alternatívák fejlesztésének.
  • msnforever2 #38
    Youtube-on se jön be minden videó html5 alatt csak amit már átkódoltak. Szóval nem mindenhol elérhető a html5. És csomó más videólejátszó még flash-es, nem akarok reklámozni magyar oldalakat de van bőven.
  • zola2000 #38
    Én csak egy dolgot kérdezek: mi használ flasht 2014ben? Úgyértem windowsom van, nincs flash telepítve, a videómegosztók is szépen elindulnak html5 alatt.
  • msnforever2 #37
    Ráadásul Win8-nál elég egyértelműen le van írva, hogy kell neki az SSE2 (fel sem települ ennek hiányában), Linux esetében meg sehol sincs róla egy büdös szó se, csak jön a mindenféle semmitmondó hibaüzenet, aminek hatására az egyszeri user fogja és törli a fenébe az egészet, mondván nem működik.
    Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2014.08.24. 01:05:14
  • msnforever2 #36
    Linuxon SS2 nélkül akkor is halott ügy az egész, míg Windows esetében csak Win8-tól kötelező, Win7 elfut simán.
  • Macropus Rufus #35
    P4 3.2Ghz 3GB RAM. Integrált vga. Az egyik gép . A felhasznált memória 350-370MB.
    IntelXeonII 8GB RAM, Nvidia Quadro FX4500 vga... Felhasznált memoria szintén hasonló (ezen van egy windows is, dual boot)
  • msnforever2 #34
    Ja és most jut eszembe, nem csak a flash-el volt gond, hanem csomó más progival is, pl amik python-t használnak. Elszáll valami "ValueError: cannot convert float NaN to integer" hibával mind.