Berta Sándor

Ubuntura vált a francia csendőrség

A szervezet az elmúlt négy évben összesen 37 000 számítógépen cserélte le a Windows XP-t az Ubuntu módosított, GendBuntu nevű változatára. A program folytatódik, jövő nyárig összesen 72 000 PC-n történik meg az átállás.

Stéphane Dumond, a francia csendőrség őrnagya elmondta, hogy a projekt segítségével 40 százalékkal tudták csökkenteni az üzemeltetési költségeket. Ez részben a licencdíjak eltűnésének köszönhető, másrészt a számítógépeket egyszerűbben csoportosították. A váltás után kevesebb hibaelhárításra volt szükség, a helyi IT-csoportoknak sokkal kevesebbszer kellett segíteniük a csendőröknek. Ugyanakkor az előnyök nem csupán pénzügyi szempontból mutatkoznak meg; az őrnagy szerint megfizethetetlen például az, hogy nem függenek többé a szoftverfejlesztő üzleti döntéseitől és jobban ellenőrizhetők az új technológiák bevezetésével kapcsolatos kockázatok is. A program járulékos célja, hogy a csendőrség minden tagja hozzáférhessen a szervezet belső hálózatához - az átállás előtt erre csupán 20 000 dolgozónak volt lehetősége.

2004-ben OpenOffice került a hivatali PC-kre, 2006-ban Firefox és Thunderbird, majd az azt követő két esztendőben további nyílt forráskódú szoftverek, például a Gimp és a VLC. 2008-ban kezdődött az Ubuntu akkori LTS-változatának tesztelése 5000 konfiguráción, majd 2011-ben már 20 000, tavaly további 10 000, míg idén még 2000 számítógépre telepítették fel a GendBuntu nevű Linux-disztribúciót. Idén eddig már 37 000 PC-re került fel az Ubuntu 12.04 LTS módosított verziója. A még Windows XP-t futtató konfigurációkra jövő nyárig installálják fel az új operációs rendszert. 2008-ban Nicolas Geraud ezredes a változást három okkal indokolta: az első, hogy nem szeretnének egy nagy cégtől függeni, a második, hogy szeretik maguk ellenőrizni az általuk használt operációs rendszereket, a harmadik pedig, hogy az Ubuntu beszerzésével nagy összegeket, becslések szerint akár 7 milliárd eurót takaríthatnak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • verge175 #14
  En orulnek neki, ha hanyagolnank a vindozt, es atallnank linuxra, de nalunk ezt is magyarosan oldanak meg: a magyar kormany majd bejelnti, hogy migralunk linuxra, az atallast erre a celra letrehozott MutyiNet Zrt. intezi, 10 millio forint/gep lesz az atallas (linuxMint lesz telepitve mindenhova, kicserelt hatterkeppel)
 • AgentKis #13
  Akinek érdeke lenne (pl. az adózók) na őket nem képviseli érdemben senki...
 • AgentKis #12
  Pedig paradox módon pont a pénz nem engedi, hogy olcsóbbra cseréljük az államigazgatást! Egy olcsóbb rendszerből a visszaosztás is kevesebb, így éppen a döntéshozó ellenérdekelt abban, hogy olcsóbb rendszerre cseréljen. Ha csúnyán akarok fogalmazni: A mai magyar közállapotokban senkinek sem érdeke az olcsóság!
 • netperformer #11
  Bocsánat. Magyaroszkeptikus vagyok. Elvégre egyszer valaki azt mondta, Budapest a tudomány fővárosa... aztán valahogy minden jó találmány külföldre kerül és "megengedik nekünk" okosoknak, hogy megvásároljuk külföldről a saját találmányaink eredményét... szóval csak az nem jut el ide, ami a lényeg lenne: Pénz.
 • grobs #10
  Kicsit több mint 10 éve kezdtük el az UHU-Linux disztrót. Létezik Black Panther ami szintén magyar. Anno volt támogatás, sok gépre felkerült az UHU. Ma is létezik, vannak akik fejlesztik (én már régen nem). Nyilván támogatás nélkül, hobbiként ez nem versenyképes, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne magyar disztribúciót csinálni. Ha lesz támogatás, lesznek rá emberek is. Ez nem űrkutatás ... de az is van itthon.

  Sok olyan dolog van amiről nem biztos, hogy tudsz de létezik itthon. pl. a világ egyik legjobb mesterlövész fegyvere (Gepard) is magyar pedig a hadseregünk nem éppen világhírű.

  Egyébként azt sok helyen sokszor leírtam miért kérdéses egy magyar disztró hasznossága. Azt a pénz- és emberi erőforrást ami egy disztribúció előállításához kell sok-sok egyéb (informatikai) célra lehetne fordítani ami több hasznot hozna. Disztribúciót "csak" tesztelni, javítani és testre-szabni kellene.
 • kvp #9
  Van sajat disztribucio, debian alapu, lfs kernellel. Sot van allami android verzio is, mivel azert a magyar vezetok sem hiszik el, hogy az usa nem fog mindenbe belehallgatni amibe tud. Sot most mar van par sajat tervezesu allami gsm-es egyseg is. (sajat tervezes = magyar tervezesu aramkorok, prc alkatreszek, magyar /nagyon/ kisszerias gyartas)
 • lamer the true #8
  HÉÉÉ :P

  De azért ja :(
 • netperformer #7
  Saját disztró? Magyarországon? :DDD Na azt szeretném én látni. Ha nem tudnád Magyarországról minden értelmes ember menekül. Mivel az informatikusok többsége nagyon is értelmes, ezért itt már csak a selejt marad.
 • dyra #6
  simán vannak már olyan szinten ezek a Linuxok, hogy a hivatalokban kiváltsák a Windows-t (és az ingyenes irodai csomagok a hivatalok 95% bőven elég). Nincs baj a Windows-al jó oprendszer. Csak épp drága. Jó lenne ha kis hazánkban is eldúlna végre valami ez ügyben. Akár egy saját disztró mint a Franciáknál.
 • pakeszke #5
  sokszor megvedtem a win8 -at hogy nagyon jo, viszont a winXP -rol valo valtasnal siman el tudom kepzelni hogy egyszerubb ubuntura valtani mint win7/win8 -ra
  talan a mikroszoftnak nem kellene 40e -re betaraznia az otthoni rendszereket mert sajna akkor otthon is ubuntut tol fel az ember csaladtagja, es lehet hogy az az ember eppen dontesi helyzteben van a francia rendorsegnel :))