Berta Sándor

Túl bonyolult lett a Linux

Linus Torvalds, a Linux atyja attól fél, hogy eljöhet az az idő, amikor egyetlen fejlesztő sem fogja megérteni a Linuxot. Éppen ezért változtatni kell a rendszeren és sokkal egyszerűbbé kell válnia.

"A Linux programkódjainak egyes részeit csak kevesen ismerik igazán jól. A Linux egész egyszerűen túl bonyolulttá vált - ez egyébként mindig is gondokat okozott nekem. Az első Linux-verziónak 10 000 kódsora volt, a mai verziónak már 15 millió van. Ráadásul vannak olyan alrendszerek, amelyek nagyon bonyolultak lettek. Aggódva várom azt a napot, amikor egy olyan hibát fogunk elkövetni, amit már senki sem tud majd helyrehozni, ezért egyszerűbbé kell tennünk a Linuxot. A Linux szokatlannak számít a többi nyílt forráskódú projekthez képest, mert nincs egy kialakult fejlesztői mag, amely irányítaná a fejlesztéseket. Na jó, ott vagyok én, de én nem igazán szeretek irányítani."

"Mindenki, aki részt vesz a munkában, a többiektől függetlenül végzi a dolgát. Igazán nincs is arra szükség, hogy legyen egy központi csoport, ez tehát nem nagy probléma. Én sem dolgozom együtt több száz fejlesztővel, hanem legfeljebb ötvennel, s csak néhányukban bízom meg. Ők szintén csak néhány emberrel dolgoznak szorosan együtt. Ilyen a mi modellünk. Ez véletlenül alakult így ki, de úgy hiszem, ennek az az oka, hogy az emberek így szerveződnek, ez a bizalom hálózata. Én egyébként jelenleg a Fedora 14-et használom, a Fedora 15 ugyanis egy katasztrófa. A következő disztribúcióm pedig valószínűleg az openSUSE lesz. A SUSE-t tíz évvel ezelőtt már használtam és utána a Fedorára váltottam. Most visszatérhetnék a SUSE-hoz, de akár a Debianra is válthatnék. A Debian ugyanis az egyetlen disztribúció, amit soha sem használtam. Majd meglátjuk" - mondta Linus Torvalds.


A Linux atyja ezután arra tért ki, hogy vajon mikor jöhet el az áttörés éve a Linux számára. A szakember szerint nagyon nehéz sikeresnek lenni az asztali számítógépekhez szánt operációs rendszerek piacán. Ennek elsősorban az az oka, hogy nem elég egy alap operációs rendszert elkészíteni, hanem a szoftvernek a számítógéphez csatlakoztatott összes eszközt is kezelnie kell. Az okostelefonoknál mindez másként van, ott elegendő, ha a rendszer csak magát a készüléket támogatja. A PC-knél viszont, ha valaki egy nyomtatót vagy egy grafikus kártyát akar csatlakoztatni, akkor az operációs rendszernek minden egyes modellt támogatnia kell.

Ugyanakkor a fejlesztők számos modell közül választhatnak. Az Apple által választott út az, hogy csak a saját hardvereiket támogatják. Létezik a Microsoft modellje: tudják a gyártók, hogy együtt kell működniük a Microsofttal ahhoz, ha el akarják adni a hardvereiket. A redmondi óriásnak 98 százalék körüli piaci részesedése volt, ezért ők maguk készítették el a meghajtóprogramjaikat, majd továbbadták azokat a Microsoftnak. Torvalds úgy vélte, hogy ez utóbbi modell valószínűleg a jövőben már nem fog működni.

A harmadik út pedig a Linuxé. Ők gyakorlatilag mindent egyedül csinálnak és azt mondják a gyártóknak: mindent támogatunk és megírjuk a szoftvereket nektek. De ha a gyártók nem adnak nekik információkat a termékeikről, akkor először ki kell találniuk, hogy valami miként működik és csak azután írhatják meg a meghajtóprogramokat. Így viszont akár egy teljes év is eltelhet addig, mire megjelenik egy eszköz Linuxhoz készített meghajtóprogramja. A Linux ennek ellenére bizonyos területeken sokkal sikeresebb, mint a Microsoft, sokkal előbb támogatta például a 64 bites processzorokat.

Van azonban egy probléma. A legtöbb ember egyszerű munkaeszközként tekint a számítógépére, el akarja végezni a segítségével a feladatait és ennyi. Torvalds viszont egy olyan játékként tekint a számítógépre, amit folyamatosan módosítani akar. Az emberek többsége ugyanakkor nem szeretné megváltoztatni a PC-jét. Amennyiben módosítják az operációs rendszerüket, akkor valami teljesen újat kell megtanulniuk, s ehhez nincs kedvük, még annak ellenére sem, hogy a Linux ingyenes és számos nagyszerű megoldást kínál a számukra.

"A számítógép-gyártók többségének semmilyen problémája nincs azzal, hogy a konfigurációik egy előre feltelepített Linuxot is tartalmazzanak. A fő céljuk azonban a termékeik eladása, és általában olyan embereknek adják el a számítógépeket, akik nem érdeklődnek az új dolgok iránt. A felhasználók többsége egyszerűen egy kész rendszert akar. Ez a szemléletmód akkor változhatna meg, ha mondjuk a Chromebook sikeres lenne. Nem tudom, hogy sikeres lesz-e, de, ha az asztali PC-k eléggé megváltoznak és ezek az új konfigurációk elfogadottá válnak, akkor a gyártók számára is könnyebb lesz az új modellek értékesítése. Addig viszont az emberek olyan gépeket akarnak, amelyek pontosan úgy működnek, mint a régi gépeik, így a gyártók ilyeneket szállítanak nekik."

"Mindez egy érdekes jelenség, de nem zavar. Nem ezért dolgozom a Linuxon. Egyszerűen szeretem, ha a számítógépemen Linux fut. Ez tesz boldoggá. De nem állandóan azon gondolkodom, hogy vajon mások Linuxot használnak-e vagy sem. Az, hogy elindítottam ezt a projektet kétségtelenül büszkévé tesz, de ezért nem mondom magamnak minden egyes nap, hogy megint egy Google-keresés, amit megint egy Linux-szerver hajtott végre. Egyes piacok jobban elfogadják a Linuxot, mások kevésbé. A szerverpiacon például 20 százalékos a részedésünk. A Microsoft hozzájárul a Linux fejlődéséhez, de úgy gondolom, ezzel elsősorban magukon segítenek. A Linuxot alkalmassá akarják tenni a saját virtualizációs megoldásaik futtatására. De ez jól van így. Az emberek a Linuxot saját, egoista céljaikból használják, hiszen mindenki szeretne valamit valamiért megváltoztatni" - tette hozzá Linus Torvalds.

A Linux atyja végül kitért arra, hogy legfeljebb néhány tucat szakember tudná átvenni a munkáját. Ennek oka nem abban keresendő, hogy ő technikailag annyira képzett, vagy hogy a többiek felett áll. Sokkal inkább az, hogy egy hatékony vezető és egy jó menedzser, méghozzá azért, mert a fejlesztők megbíznak benne. Ugyan nem hiszik, hogy mindig a legjobb döntést hozza meg, de bíznak benne, mert tudják, hogy ha egy hibás döntést hozott, akkor azt ki fogja javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrphoenix #155
    Sziasztok! Egy kis segítség a Linux használatához -> Hasznos leírások
  • lordsithlord #154
    Merész dolog egy mobilra szánt oprendszert és egy asztalit összehasonlítani. Egészen más funkciókkal bírnak, más teljesítményű készülékekre szánják őket, így szerintem nem is lehetséges ez.

    Éppen ezért, mikor Linuxról beszélünk, nem feltétlenül szerencsés dolog az Androidot felhozni példának. Igaz, hogy Linux alapú, de körülbelül ennyiben ki is merül a hasonlósága egy asztali gépre szánt Linux disztribúcióval. Más a felhasználási terület, mások az eszközök és még sorolhatnám, mi minden más.
    Ez okozza, hogy egy átlagos felhasználó igen nehezen fogja elfogadni, hogy az Android is Linux.

    Továbbra is tartom, hogy szervernek sok feladathoz a Linux a jobb. Valaki korábban írta, hogy fileszervernek rettentő lassú, nos én egy Suse Linuxot használok lassan 5 éve fájlszervernek, ezidő alatt nem volt vele semmi gond és miután rendesen bekonfiguráltam, közel 40%-kal gyorsabb lett a fájlelérés róla, mint Windows 2003-as társáról. Ugyanő írta, hogy keverem a dolgokat és az AD nem munkacsoport rendszer. Nos, én nem is ezt mondtam, hanem megjegyeztem, hogy a Linux alatt még nem található olyan, a csoportmunkát támogató rendszer, mint amilyen az AD. Valóban az AD nem csak ezzel a feladattal bír, hiszen ennél jelentősen több funkciója van, de Linux alatt ez az egyetlen, amit nem találhatunk meg.
  • kvp #153
    "Hát az Androidnak Linux a kernele, ennyiből Linux, de mi más azonos vele? Szinte minden másban különbözik. Legfőképp a felfogásában. Ha az Android Linux, akkor az Android az egyetlen Linux operációs rendszer,"

    Az android alatt van egy linux kernel, egy gnu kornyezet es egy csomo linux alatt is elerheto open source komponens. Az egyetlen ami elter, hogy az android framework-kel adjak. Ezert van az, hogy az android framework-ot fel lehet rakni linux alatt es a hagyomanyos X-et is fel lehet rakni android alatt. Ez olyan kulonbseg mint az uj metro ui win8 alatt es a regi gdi-s desktop. Meg a mukodesi elvuk is teljesen azonos. Egyebkent az android fut sima pc-s os-kent is, mivel van benne x86-os tamogatas.

    Egyszeruen azert tunik felkesznek egy atlag disztribucio, mert:
    a) az emberek nem a stabil agat telepitik, hanem a fejlesztoit (tehat a betat)
    b) az emberek maguk telepitik, nem elotelepitett linux-ot vesznek, ami az adott hardverre van konfiguralva
  • socheater #152
    Felnőttek(?) óvodája...
  • Alfa Of NS #151
    "Valaki felrakja az ubuntut mondjuk rls után 2 nappal majd összeomlik neki vagy akármi és ő erre azt mondja "AZ EGÉSZ LINUX SZAR!" mivel ez a kedves bf azt hiszi, hogy a linux az csakis az ubuntu lehet"

    Javíts ki ha tévedek, de az Ubuntu az egyik legfelhasználóbarátabb Linux disztró. Ha azt kakinak találja valaki, akkor a többit mégannyira.

    "Viszont használja az Android-ot, aminek nem az a neve, hogy Linux - Android hanem csak simán android. Ez tetszik is neki, és ha valaki azt meri neki mondani, hogy ez linux öcsém"

    Hát az Androidnak Linux a kernele, ennyiből Linux, de mi más azonos vele? Szinte minden másban különbözik. Legfőképp a felfogásában. Ha az Android Linux, akkor az Android az egyetlen Linux operációs rendszer, az összes többi disztró félkész sz*r.
  • B0nFire #150
    Egyszerűen le kellett volna túrni a WMP-t a vérbe, és probléma megoldva. Soha senki nem használja semmire az égadta világon. De azért alapértelmezetten települ, akárcsak a Média Center nevű szörnyeteg.
  • Balumann #149
    Azért azt tisztázzuk, hogyha asztali rendszereken (átlag felhasználók legalábbis, nem kiszolgáló funkciókra) legnagyobb százalékban Ubuntut használnak, mivel ez a legfelhasználóbarátabb GNU/Linux rendszer, ennek van a legnagyobb támogatása, ezt a legegyszerűbb beállítani, stb.. (persze a Debian is közelít efelé, annak köszönhetően, a fejlesztők egy része is közös, és jópár dolog átkerült arra is, de azért az is macerásabb sokkal).
    Igen, vannak olyan "buta" emberek, akik nem tudják, hogy az Android is linux alapú rendszer a mobilokon, nem tudom elképzelni, hogyan élhetnek ez nélkül. Pláne nem értem, hogy hogyan függ össze azzal amit mi állítunk, hogy a linuxoknak (első sorban Ubuntura gondolok) asztali, laptop, tablet környezetben még sok hiányossága és hibája van ahhoz, hogy az esetek nagyrészében kompromisszummentes alternatívát nyújtson a Windows helyett.
    Dehát ennek nyilván az az oka, hogy nem tudjuk más linuxok is léteznek, pl. az Android is... XDDD . Nincs értelme egyszerűen az érvelésednek.

    Én mint írtam használom rendszeresen, tesztelgetem, állítottam is már be embereknek, segítettem hibákat megoldani másoknak, és optimista vagyok-e téren, hogy tovább fog fejlődni, felismeri azokat a hátráltató irányvonalakat, amikkel szakítani kell, ha szeretne előretörni (mégha ez a többi fejlesztőnek nem is tetszik) - ahogy az Android is tette.
  • Mardel #148
    Az is egy szép álom. Elég sok dolog van, amihez a hozzáadott CD-vel nem működik a dolog.
  • Rotyoka #147
    Ő arra értette, hogyha jár hozzá akkor kompatibilis vele.
  • Mardel #146
    És igen windowst ajánlottam neki.
    Mivel azt a dolgot kell megérteni, hogy nem mindenkinek való a linux.
    Vegye meg a windowst és hívja fel a supportot ha gondja van, erre van.
    Igaz rámegy majd a gatyája is a telefonálgatásokra. De ha ő rest megtanulni alapdolgokat, akkor én meg rest vagyok segíteni.
    Nekem nem célom mindenkit megtéríteni, hogy maradj meg a linuxnál ha nemtetszik, nem vagyok magam ellensége, mivel ha működő képes is lesza rendszere akkor továbbra is engem fog zargatni minden apró-cseprő dolgokkal.
    Az én homlokomra meg nem az van írva, hogy hülye userek supportja.