Berta Sándor

Egyedivé kell válnia a Linuxnak

Ma már a többség valamilyen webes felületen dolgozik, de ezek mindegyike különböző - ezen kellene segítenie az operációs rendszernek, véli Matthew Garrett kernelhacker.

A programozó arra a furcsa ellentmondásra hívta fel a figyelmet blogjában, amit a minapi OpenStack találkozón tapasztalt: hiába használ munkájához a többség Linux-alapú megoldást, ezeket a fejlesztők Apple laptopon, más operációs rendszer alól írják. De mindezt nem azért teszik, mert a fejlesztői eszköz csak erre elérhető, hanem egyéb szempontok miatt; ilyen az egyszerűbben használható operációs rendszer, az iTunes megléte, és a jelenleg a piacon lévő legjobb hardver/driver kombináció. A leglényegesebb szempont azonban szerinte az, hogy a fejlesztők nem akarnak eltérő hardvert alkalmazni munkára és a szabadidős tevékenységhez.

Megfigyelése szerint a mai generációnak a rendszer megváltoztathatósága már nem annyira meggyőző szempont a Linux mellett, és hiába dolgoznak egész nap nyílt forrású rendszerekkel (illetve sokszor ilyenek fejlesztését végzik), mégsem egy ingyenes megoldáson csinálják ezt, mert nem hajlandók kompromisszumot kötni felhasználói élmény vagy akár multitouch kezelés terén. "A Linuxra váltás lelassítaná őket" - írja. "De ha mindezt meg is változtatnánk, miért váltana valaki? A legjobb, amit kínálhatnánk egy hasonló élmény, kiegészítve a szoftverek módosításának szabadságával. Feltételezhetjük, hogy ez nem jelentős előny, inkább eltérő megközelítést kellene alkalmaznunk."

Tehát a Linux szempontjából nem elég, ha csupán egy Mac OS X-hez hasonló felhasználói élményt tud nyújtani, sokkal fontosabb, hogy rendelkezzen olyan egyedi jellemzőkkel, amelyek miatt több felhasználó és fejlesztő vált át a platformra. Szerinte a programozóknak nem alaposabb dokumentációk, vagy szebb fejlesztői környezet kell, hanem olyan asztali környezet, amin kényelmesen elérhetik a naponta használt rendszereket. Példaként egy hibajelentés dokumentálását idézi, mely folyamatot időrablónak tartja; a webszolgáltatások korában ugyan már nincs szükség saját infrastruktúra fenntartására, de ez arra kényszeríti az embereket, hogy különböző weboldalak különböző kezelőfelületei között ugráljanak, melyek között nincs információmegosztás.

Matthew Garrett szerint tehát a munkafolyamatok optimalizálásával, a böngészőkkel való küzdelem megszüntetésével lehetne elcsábítani a fejlesztőket az OS X-től, és különbözővé tenni a Linuxot az alternatíváktól. Elismeri, hogy a Microsoft és az Apple sokat dolgozik a fejlesztői eszközökön, de mindezt csak saját platformjuk érdekében teszik, így szerinte piaci rés van egy olyan asztali környezet számára, mely általánosan könnyíti meg a fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!