43
  • yamato41
    #43
    Tényleg tetszik a hozáálásod és tényleg értelmes beszélgetést tudunk folytatni, ennek örülök.
    "Ha van xy játék windows alá, akkor az fusson linux alatt is."
    Ha én xy játékkal akarok játszani, akkor nekem tökmindegy milyen rendszeren fut, nekem az xy játék kell. Azért van Windowsom, mert azon elmegy. Ha lenne értelme váltani, megtenném. De ehhez az kellene, hogy nem csak annyit tudjon, mint a Win, hanem többet, mert akkor lenne értelme váltani, új kezelőfelületet, programot megszokni.
    Az az igazság az, hogy desktopon ma nem gyakorlati, ahnem ideológiai okokból használják a Linux disztókat a felhasználók a MS elleni ellenszenvből. Nagyon kevesen vannak, akinek az igényeit csak a Linux ki tudja elégíteni és sohasem használ mellette Wint.
  • msnforever2
    #42
    Egyetértek, de attól még linux alatt jelenleg nem tudom megnézni a tartalmukat...
  • Narxis
    #41
    Azoknak az oldalaknak ideje fejlődniük .
  • esemve
    #40
    ""Én ott látom a problémát, hogy sok user a megszokott alkalmazásait akarja linux környezetben is futtatni. Ha van pl. PhotoShop windows alatt akkor neki kell linux alá is (wine-al telepíthető és használható is). Ha van xy játék windows alá, akkor az fusson linux alatt is.
    De miért? Ez egy másik rendszer. Tök egyértelmű, hogy egy Apple alatt nem fog futni pl. az Explorer, de ott meg sem próbálják keresni, linux alatt meg igen. ""

    Mert osx alatt pl van valodi alternativaja a hianyzo programoknak, linux alatt pedig nem. Valamiert azt tamogatjak a nagy cegek, mig a linuxot nem. A gimp nem valos alternativa a photoshopra, és az sem valos alternativa h van nehany indie cim ami elerhetö linuxon (tegyük hozzá h ebben baromira fejlődik, igy mivel a legtöbbször indie jatekokkal jatszon ezert eleg sok jatekom elerhetö mar igy, de sajnos nem mind). De fireworksre is mondhatnal egy jo alternativat mert en nem talaltam :( A firefox is pl egeszen a legujabb frissitesig ugy nezett ki mint windowson anno az 1.0 -s. Az explorer meg szvsz linux alatt se hianyzik senkinek :D:D

    Amugy abban se hiszek h "az átlag felhasználó nem játszik a gépen", mert de. Mióta a steam, humble bundle, gog stb terjed mint a dög azóta ráadásul a pc-n méginkább kifizetődő, és egyre többen vásárolnak játékokat.

    Persze ne érts félre szeretem én a linuxot, ubuntut használok főként, de csak játék és photoshop miatt meg van egy windowsom is. Viszont nem hiszem h ennek kellene az általánosnak lennie :( Tegyük hozzá, hogy ez nem a linux hibája, hanem a fejlesztőké. Ha nem azzal töltenék az erőforrásaikat, hogy csinálnak egy x+1. verziót a mysql-ből meg egy n+1. ablakkezelőt, akkor talán maradna kapacitás valós alternatívák fejlesztésének.
  • msnforever2
    #38
    Youtube-on se jön be minden videó html5 alatt csak amit már átkódoltak. Szóval nem mindenhol elérhető a html5. És csomó más videólejátszó még flash-es, nem akarok reklámozni magyar oldalakat de van bőven.
  • zola2000
    #38
    Én csak egy dolgot kérdezek: mi használ flasht 2014ben? Úgyértem windowsom van, nincs flash telepítve, a videómegosztók is szépen elindulnak html5 alatt.
  • msnforever2
    #37
    Ráadásul Win8-nál elég egyértelműen le van írva, hogy kell neki az SSE2 (fel sem települ ennek hiányában), Linux esetében meg sehol sincs róla egy büdös szó se, csak jön a mindenféle semmitmondó hibaüzenet, aminek hatására az egyszeri user fogja és törli a fenébe az egészet, mondván nem működik.
    Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2014.08.24. 01:05:14
  • msnforever2
    #36
    Linuxon SS2 nélkül akkor is halott ügy az egész, míg Windows esetében csak Win8-tól kötelező, Win7 elfut simán.
  • Macropus Rufus
    #35
    P4 3.2Ghz 3GB RAM. Integrált vga. Az egyik gép . A felhasznált memória 350-370MB.
    IntelXeonII 8GB RAM, Nvidia Quadro FX4500 vga... Felhasznált memoria szintén hasonló (ezen van egy windows is, dual boot)
  • msnforever2
    #34
    Ja és most jut eszembe, nem csak a flash-el volt gond, hanem csomó más progival is, pl amik python-t használnak. Elszáll valami "ValueError: cannot convert float NaN to integer" hibával mind.
  • Macropus Rufus
    #33
    :)
    ez jó. Miért a másik oldalon nem ez van? Mindenre a windows a megoldás. Csak a windows más semmi.
    3 op. rendszert használok. Ebből 2 linux 1 windows. Mert én is tudom, hogy mindenre nem okés a linux.
    Pl. a 3DStudio-t még nem sikerűlt rávennem, hogy fusson linux alatt, ezért van egy windows-os gépem is.
    (de van egy BeOS-et futtató, egy DOS 6.22-est futtató is. :) )
  • msnforever2
    #32
    Elírtam, 2433 MHz, mert húzva van 2200-ról, de lényegtelen.
  • msnforever2
    #31
    Athlon XP 3200+ (2333 MHz)
    3GB RAM
    ATI Radeon 9800 XT 256 MB

    9 éves gép és tökéletesen megy rajta a Win7 meg azon a Flash.
    Méghogy a linuxnak kicsi a rendszerigénye...
  • msnforever2
    #30
    Nem kell külön kódot írni, egyszerű fordítási kapcsoló amit basztak beállítani linuxra fordítás esetében. Még azt is el tudom képzelni, hogy az M$ fizetett nekik, hogy "felejtsék ki" az -IA32 paramétert.
  • sanyicks
    #29
    igen, vindózra megírta a kódot sse-re, is, linuxon csak sse2-re, hiszen jelentéktelen számú júzernek nincs sse2, így nem érte meg rá munkaórát áldozni.
  • sanyicks
    #28
    az az egyik, a másik meg hogy nem samsung, htc, lg akármi gépem van, az azok előre telepített memory leakelő, bizontonsági réses gépzabáló custom UI-jaival, hanem alap guglis módosítatlan android.
  • Major
    #27
    Hívővel nem érdemes leállni vitatkozni, intő jel lehet a Linux4ever aláírás is :)
  • Macropus Rufus
    #26
    nem akarlak meggyőzni ;) csak próbáltam árnyalni a képet. Sok embert megszívatott a windows azzal, hogy nem a megszokott felületet adta. Tehát neki sem egységes a felülete. És igen, ez egy zsákutca volt. De a linux esetében ha nem tetszik pl. az új KDE akkor a régit használod. (akár csak az XP esetében lehetett anno) Sok embert megszivatott az Office új design-ja. Egy kínlódás volt a munka vele (hogy szavaiddal éljek) Sok kollégám a fenbe kívánta a fejlesztőt. De megszokták, és most már tudják használni. Egy új rendszer megtanulása mindíg egy kihívás, ez is igaz.
  • Macropus Rufus
    #25
    Driver: majd minden játékhoz mi van írva? Az xy vga kártya legfrissebb driverei kellenek. Igazad van a linux sok dolgot nem tud, de a windowsnak is vannak gyerekbetekségei. Jelenleg azért szívok a win7-el mert képtelen 2 monitort úgy kezelni ahhogy né az szeretném: ha a kiterjesztett képernyőre húzok egy alkalmazást és ott teljes képernyőre teszem, vissza teszi az első számú képernyőre és ott fut teljes képernyőben. Ez bizony driver gond. Alapból le van tíltva a telnet, ezt külön kell engedélyezni. SSH meg külön telepítést igényel. Inkompatibilis Windows verziók vannak. WinXP alá fejlesztett alkalmazásokat sok esetben külön kell portolni win7 alá, mint ahhogy anno a 98-as alkalmazások egy része nem futott XP alatt (nagy szívfájdalmam volt régen, hogy az Imperium Galactica II nem futott XP alatt még kompatibilis módban sem) Linux alatt ezek nem nagoyn szoktak előfordúlni, de azért bele-bele lehet futni ott is ilyenekbe.
    Jeleneg már vannak olyan hálózati helyek ahonnét bármit le tőlthetsz (driverek, codec csomagok stb. Ezek a repository-k.) Ha a wine-t felhúzod, akkor képes a windows alkalmazások futtatására, elég az exe állományra klikkelni, és ha nem egy directx alkalmazás akkor indúl is. Még az Office is. Azért a linux is fejlődik ;)

    A Windows rendszerek átlagos felhasználásra vannak tervezve. Természetesen lehet sok mindent csinálni velük, de akkor sem speciális feladatokra van létrehozva. Lehet vele tervezni is, de aki profin dolgozik, annak sok esetben már hátrány a Windows. Ekkor lépnek be a célorientált rendszerek és gépek. (pl. professzinális tervezés. Erre már sokkal jobb egy SGI rendszer.). Szerver feladatokrais lehet használni, de a nagy kiszolgáló rendszerek mainframe gépek nem Windost futtatnak. (és nem is linuxot, bár a unix környezet nagyon hasonló a linux környezethez, a unix alkalmazásokat könnyebb portolni linux alá mint windows alá)
    Egyetértek veled abban, hogy a linuxnak még van mit fejlődnie, de azért messze nem olyan rossz mint ahhogy a hírét keltik. Meg kell tanúlni használni. Nagyon sok mindent meg lehet vele oldani. Igaz, vannak olyan esetek amikor karakteres felületen kell matatni, de ez már nagyon kevés esetben kell. Véleményem szerint egy átlagos otthoni felhasználónak tökéletes. Aki táblagépen éi az életét annak a linux is pont megfelelő rendszer. A táblán sem fog Office-t futtatni ;)
    Én ott látom a problémát, hogy sok user a megszokott alkalmazásait akarja linux környezetben is futtatni. Ha van pl. PhotoShop windows alatt akkor neki kell linux alá is (wine-al telepíthető és használható is). Ha van xy játék windows alá, akkor az fusson linux alatt is.
    De miért? Ez egy másik rendszer. Tök egyértelmű, hogy egy Apple alatt nem fog futni pl. az Explorer, de ott meg sem próbálják keresni, linux alatt meg igen. Az ilyenekre gondoltam akkor amikor azt írtam, hogy nagyobb elvárások vannak a linux felé mint a többi rendszer felé.

    "Az ilyen-olyan pénzekből fenntartott (? kitartott) alapítványokban nem bízom." pl. az OpenSuSES-t a Novell fejleszti.
  • yamato41
    #24
    Azért a Win ilyen tekintetben egyszerűbb, bármit mondasz. Az új verziók felhasználói felületei különböznek, ez természetes. A Win8 rossz irány, ez egyértelmű, ha a 9 sem felel meg, maradok a 7-nél, ameddig lehet.
    Ha most fel akarnék tenni Linuxot, akkor sok ismeretlen közül kellene találomra választani. Egyáltalán nem biztos, hogy a nekem megfelelőt választanám. Miért kellene tehát váltanom? Most van egy tökéletesen működő, minden igényt kielégítő rendszerem, ha Linuxra váltanék, csupa kínlódás lenne az életem...
  • yamato41
    #23
    "az átlag user nem játszik a géppel, csak netezik meg filmet néz"
    Szeretem az ilyen explicit kijelentéseket. A desktopnak nem a felhasználók 80%-át kell megcéloznia, hanem 100%-ot, beleértve a célhardvereket igénylő dolgokat is (pl. zene, plotter stb.). Ne kelljen már minden dologhoz mást futtatni. Én pl. általában egyszerre több dolgot futtatok, vagy éppen lerakom tálcára a nem használt komolyabb dolgokat is, akár játékot is, ha közben el kell intéznem valamit.
    A Linux-szal szemben nem nagyobbak az elvárások, csak éppen több olyan dolog van, amit a Linux nem tud, pedig kellene. Az egyik ilyen a játékok.
    Én nem érzékelem a Win alatt a driverproblémát. Sohasem volt gondom ezzel. A gyári driverrel ment, aztán frissített a háttérben. Sohasem kellett bújnom a netet hetekig egy driverért. Pedig egy telepítés alatt cseréltem én szinte minden alkatrészt. Egyszer még alaplap-proci kettőst is. Gond nélkül ment a gyári telepítőkkel minden, kb. 10 perc kellett hozzá és tökéletesen ment tovább.
    Nem nagyon van időm játszani, de az a pár játék, amit néha előveszek, minden gond nélkül megy. Egyedül a PES-hez kell erőforrás, tulajdonképpen emiatt erősítem a gépemet. A Win-Office duó nálam tökéletes, atombiztos. Ha ugyanezt tudja a linux, akkor érdemes lenne elgondolkodni a váltáson, de még akkor sem váltanék, mert nekem a támogatás nagyon fontos. Az ilyen-olyan pénzekből fenntartott (? kitartott) alapítványokban nem bízom.
  • Macropus Rufus
    #22
    a windows-nak sincs (már) lásd win7 win8 közti különbséget. winxpo-win7 közti különbséget.
    Linux alatt sok desktop van, de a leg általánosabbak a kde és gnome felületek. Ezek mindegyik rendszeren ugyan azok, csak néha (pl. ubuntu) még kicsit csavarnak rajta. De az alkalmazások ugyan azok, azok úgy néznek ki pl. Ubunu alatt is mint nálam a kde alatt. De mondom: win7 win8 egységes nem? ;)
  • Macropus Rufus
    #21
    azért az androidot nem kellene egy dekstop linuxhoz hasonlítani... sztem.
    Ezt a hsz. egy OpenSuSE 11.2-ből írom. A rendszert kb. 2-3 éve raktam fel és azóta nem lassúlt be.
    Van egy másik vasam is amin OpenSuSE12.3 fut. Azon meg van 3D. Nem kellett drivereket felpakolni, telepítés közben leszedte a netről. A kártya egy Nvidia QuadroFX4600. Simán megy a 3D.
    Az igaz, hogy játékra még bűvölni kell a vasat, de ahhogy sanyicks is írta, az átlag user nem játszik a géppel, csak netezik meg filmet néz, stb...
    De ha játszani akar, akkor felhúzza a Play on linuxot (v. a Cedegat) és már játszhat is a megszokott Windowsos játékaival.
    Érdekes, hogy a userek a windows esetében képesek napokat bújni a netet, hogy ha kell egy driver, a linux esetében meg elvárják, hogy legyen. A hardverekhez adott telepítők sok esetben (elsősorban vga) elve szarok, és nem ért leszedni a legújabb verziót belőlük. Az megy nekik. Ue. linux alatt már gondott okozz... :o
    Valahogy mindha linux-al szemben nagyobbak lennének az elvárásaik mint a windows esetében. Pedig a linux sokkal ruglmasabb rendszer mint a windows. Egy példa: HP6730b-re volt (ez egy laptop) volt telepítve egy Ubuntu 12.x Aztán ezt a vinyót átpakoltam egy asztali gépbe. Teljesen már architektúra, gy.k. mindenben különbözött a két gép. vártam, hogy fejre áll a rendszer. És nem. Letőltötte a drivereket és ment. Ez windows esetében nem hinném, hogy össze jönne. Rinyálna, hogy ez nincs meg az nincs, és stop.
    De sztem ez is ízlés dolga. Valakinek a hót egyszerű rendszerek jönnek be, valaki meg szereti kiaknázni a gépe erőforrásait. Szeret több taszkot futtatni egyszere úgy, hogy mindegyik saját desktopon fut és nem alt+tab kombóval szarozik, stb... ;)
  • Macropus Rufus
    #20
    az sse2 a következő gépeken cpu-k esetén van jelen:
    * AMD K8-based CPUs (Athlon 64, Sempron 64, Turion 64)
    * AMD Phenom CPUs
    * Intel NetBurst-based CPUs (Pentium 4, Xeon, Celeron, Celeron D, etc.)
    * Intel Pentium M and Celeron M
    * Intel Core family (including Intel Core 2, Intel Core i5, Intel Core i7)
    * Intel Atom
    * Transmeta Efficeon
    * VIA C7
    * VIA Nano
    * AMD A4
    milyen régi vasra akarod telepíteni a flasht-? Próbáltál már win7-et telepíteni 20 éves gépre? Sztem félúton le is állna a telepítő :)
    SSE2 meg már eléggé"gagyi" cpu-k is támogatják. Szóval - csak tipp - talán nem valami kövülettel kellene próbálkonzni. (egyébként a flash megy megy régebbi gépeken is. 1995 óta linuxot (is) használok, soha nem volt gondom a flash-el.
  • yamato41
    #19
    A gyáriakon kb. 10 app van telepítve (pl. vonatdroid, adobe reader, ms office), amiből alig használok rendszeresen kettőt-hármat, 95%-ban pdf-et olvasok. Egy Galaxy Note 10.1 2014-nek azért ez ne legyen már sok. Rendszeresen karbantartom, törlök, tisztítok, mégis belassul. Engem nem érdekel, hogy linux, droid, de ez a rendszer messze áll a tökéletestől, a munkaszintű desktop-használattól ez fényévekre van.
  • esemve
    #16
    Kevesebb fork, kevesebb disztrib, a programok ne úgy nézzenek ki mint amit egy zsíros hajú 14 éves gyerek csinált (mert lehet azzal jönni h jó de hatékony, viszont ha nem birok ránézni...) több játék, és rávenni nagy cégeket (adobe, mittomen) h adják ki a szoftvereiket linuxra is. Kb ennyi lenne a dolog. A felhasználóbarátságával szvsz nincs semmi baj, sokszor barátságosabb mint a windows.
  • zola2000
    #17
    Egyébként én felraktam az ubuntut laptopra, felismert mindent, minden állítgatás nélkül, de frissíteni akartam a szintén linuxos (android : ) tabletemet, a frissítőprogram csak winhez és machoz létezik.
  • zola2000
    #16
    Vagy nem telepítgetett mindent össze-vissza ... ami mindent tönkrevág.

    Megjegyzem a windows8am meg azt csinálta, hogy én mindig csak hibernálom, de bizonyos időközönként újraindul hogy telepítse a frissítéseket, hiába nyomok rá hogy ne tegye, ő bizony csakazért is újraindul.
  • yamato41
    #15
    Biztosan azért, mert zseni vagy.
  • msnforever2
    #14
    Az Adobe csinálta szarul, lényegtelen, mert windowson jó. És a Flash csak egy példa, az Adobén kívül számos 3rd party gyártó van ami nem okés linuxal. Mellesleg az nem érv, hogy már szinte senkinek sincs olyan gépe amiben nincs SSE2 mert pl. az enyémben sincs és nem vagyok egyedül a probélmával a bugreportok alapján (több száz bejelentés, aztán ki tudja hány ember lehet az aki annyival elintézte a dolgot h szar a linux rakjuk vissza a wint mert az leglább működik (nyilván sokszorosa mert én is csak hosszas szívás után jöttem rá hogy az SSE2 miatt van)).
  • sanyicks
    #13
    Aha... valahogy nem éreztem lassulást, 2 és fél hónapos uptime-nál...

    Utoljára szerkesztette: sanyicks, 2014.08.23. 12:46:19
  • sanyicks
    #12
    nem mintha ez a linuxtól függene, mert bizony az adobe csinálta meg így rá a flasht... amúgy meg már senki sem használ olyan gépet ami nem tud legalább sse2-t úgyhogy nem sokat számít.
  • sanyicks
    #11
    hülyeség. Egy átlag otthoni gépnél nem is kell linux drivert telepíteni, mert alapból ott van a kernelben.
    Mellesleg az átlag otthoni júzer fácsebúkol, böngészik, néha dokumentumozik persze wordpad szintű featureket használva, azt ennyi. Na erre évek óta maradéktalanul elég a linux, csak hát sok felhasználó annyira hülye hogy ha start menü kicsit elcsúszik, már megy a sírás hogy neki márpedig úgy kell ahogy régen volt. -Miért? -Mert csak!
  • msnforever2
    #10
    SSE2 nélküli gépeken linux alatt nem megy a Flash. Szerintem ennél többet nem is kell mondani a használhatóságáról...
  • Szefmester
    #9
    Én anno jó pár hétig próbálkoztam az XP-win7 átállásomkor különböző linux disztribúciókkal, de pl az amd vga-m nem tudtam normálisan működésre bírni. Telepítéskor minden franko, 3D-ben meg halott. Driver telepítések sora után meg gyakran amint elkezdett dolgozni a grafikus kártya fehér képet kaptam...
    A másik meg amit írtatok, hogy a grafikus megjelenítés az egyiknél ilyen, a másiknál olyan. Az addig oké hogy a mag és a rendszer állandó, de mire megtalál az ember valamit. Szokni kell na... nem is kicsit.
    Alap netezéshez teljesen jól használható a rendszer, de amint játszani akar valaki ott egyből falakba ütközik, ami elég stresszes tud lenni. Leküzdhetőek, de stresszes.
  • yamato41
    #8
    "Az android alatt linux van, szoval a vilag szamitogepeinek jo reszen mar most is linux fut."
    Ez igaz, de a felhasználók nem a Linux-szal találkoznak, hanem az androiddal, tehát elméletileg igaz, gyakorlatilag nem.
    "A desktop linuxra a jo megoldas a desktop android lehet,"
    Ez is igaz, csakhogy az androiddal rettentő sok munka lenne, hogy alkalmas legyen desktopra. Az androidos tapasztalataimból kiindulva én most biztosan nem bíznám a munkámat androidra, mert sok app gyakran összeomlik (a legnagyobbak appjai is), a droidot meg kétnaponta újra kell indítani, mert iszonyúan belassul. Az android használhatósága leginkább azért a szórakoztató netezés és médialejátszás körül mozog.
  • yamato41
    #7
    Pontosan ezt akartam írni én is. A Linux a mag, a felhasználó a felhasználói felülettel találkozik, ami sokféle, valóban nincsen arca, egységes felhasználói elve a Linuxnak.
    Annó én pontosan ugyanígy jártam.amikor kipróbáltam. Úgy látszik nem csak engem rettentett el.
    A biztos támogatás hiánya is probléma. A Winnek atombiztos támogatása van, amíg a Linux disztribúcióknak sokkal bizonytalanabb. Persze egy-két nagyobb disztónak már jobb, de ami ingyen van, addig nem követelheti meg a felhasználó a teljes kiszolgálást. Ki tudja, hogy mikor zárják el a pénzcsapokat a "támogatók" és szűnik meg egy disztró.
  • maxy182
    #6
    Én használok Windows mellett Linuxot is, és én abban látom a legnagyobb gondot, hogy nincs egy egységes felhasználói felület. Ez bizonyos szempontból jó, mert van miből válogatni, viszont minden más szempontból rossz. Az emberek nem tudják mihez kötni a Linux nevet, mert a 200 különböző disztro mind máshogy néz ki. Pl: Tesóm meglátta az Ubuntut, kérdezte, hogy mi ez, tök jól néz ki. Mondtam neki, hogy próbáld ki. Nekiállt kattintgatni, aztán 5 perc után sikítva menekült, mert amellett, hogy tényleg jól néz ki, felhasználói szempontból katasztrófa. Meg a "jól néz ki" dolog is addig tart, míg nem lépsz be valami menü mélyére, mert ott más nagyon csúnya, pixeles grafikákkal lehet találkozni.
    Én a helyükben kineveznék egy Linux disztrót a fődisztribúciónak, és azt nyomatnám ezerrel, próbálnám beverni a köztudatba.
    Másik gond a programok támogatottsága. Nekem driver-problémám nem volt soha, viszont néha nagyon nehéz a megfelelő programot megtalálni Linuxhoz. Arról nem is beszélve, hogy egy laikusnak még egy egyszerű program feltelepítése is komoly izzadság!
    Amúgy vannak teljesen jól használható disztrók is, szépek, logikusak. Pl egy Linux Mint manapság kb az emberek felének teljesen megfelelne, mert úgysem csinálnak mást a gépükön, mint neteznek.
  • zsgaby
    #5
    DirectX kell a Linuxnak és megoldódik.
  • kvp
    #4
    Az android alatt linux van, szoval a vilag szamitogepeinek jo reszen mar most is linux fut. A desktop linuxra a jo megoldas a desktop android lehet, ami manapsag mar nagyon jo driver tamogatassal rendelkezik es konnyu hasznalni is. Erre az alapra siman telepitheto egy desktop gui csomag, ami lehetove teszi a regi X-es programok es a wine-al a windows-os programot futtatasat. Ezzel nagyjabol le is fednek a teljes piacot. Az egyetlen ok amiert ez a megoldas meg nem terjedt el, az, hogy a google az androiddal nem fokuszal a desktop piacra, bar legalabb nem is tesz keresztbe a kulso teljesen nyilt forraskodu android alapu fejleszteseknek.