Berta Sándor

Léghűtéses szuper­számítógépet épített a Dell

A vállalat készítette el a Cambridge-i Egyetem új berendezését.

A Wilkes nevű új szuperszámítógép elsődleges feladata, hogy kiértékelje a világ legnagyobb rádióteleszkópjának számító Square Kilometre Array (SKA) adatait. Az SKA-t Dél-Afrikában és Ausztráliában építik ki. A Wilkes a brit oktatási intézményekben működő leggyorsabb szuperszámítógép, Dell PowerEdge T620 szerverekre, 2,6 GHz órajelű Intel Xeon E5-2630v2 6C processzorokra és az nVidia K20x platformjára épül.

A léghűtésű berendezés az Index Green 500 toplista második helyét szerezte meg, ami azt jelenti, hogy globális viszonylatban a leghatékonyabb léghűtésű szuperszámítógépnek számít. Paul Calleja, az egyetem illetékes igazgatója elmondta, hogy a Dell léghűtéssel kapcsolatos ötlete tökéletesen illeszkedett az elképzeléseikhez. A világ leghatékonyabb szuperszámítógépét kellett megépíteniük, azért, hogy ezzel is növeljék az SKA-projekt presztízsét és ezért nem használhattak olyan technikát, ami pazarolta volna az energiát. A Dell szervermegoldásai lehetővé tették a számukra, hogy a számítási teljesítményt növeljék és ezzel párhuzamosan csökkentsék az energiafelhasználást.

Az SKA a tervek alapján 2024-ig készül el. Az egy négyzetkilométer összfelülettel rendelkező antennákat egy 3000 kilométer hosszú területen építik fel. A rendszer naponta egy exabájt adatot generál majd és lehetővé teszi a fekete lyukak, a galaxisok kialakulásának és az ősrobbanás nyomainak a tanulmányozását. Az első SKA-prototípus 2016-tól fog működni, az első építési szakasz pedig 2018-tól 2023-ig tart majd. Az SKA 50-szer érzékenyebb lesz, mint a jelenlegi legjobb rádióteleszkópok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!