Berta Sándor

Nagyobb sikert várt a Watsontól az IBM

Az óriáscég három éve próbálja elérni, hogy szuperszámítógépe sikertermék legyen, eddig azonban erőfeszítéseik kudarcba fulladtak.

A kiszivárgott dokumentumokból és információkból kiderült, hogy a Watson által tavaly október végéig kevesebb, mint 100 millió dolláros bevételre tett szert a Virginia "Ginni" Rometty vezérigazgató által vezetett társaság. Az óriáscégnek viszont sokkal ambíciózusabb céljai vannak: Rometty azt reméli, hogy a "tanuló" szuperszámítógép tíz éven belül 10 milliárdos bevételt generálhat. Korábban Manoj Saxena, a Watsonért felelős menedzser közölte, hogy az üzleti tervben az szerepel: ezen a területen leghamarabb 2018-ban kereshet egymilliárd dollárnál többet az IBM.

Az amerikai vállalat továbbra is hisz abban, hogy a PC-k és a szerverek mellett Watson lehet 103 éves történetének legnagyobb innovációja. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy hiába képes a "tanulásra" a szuperszámítógép, a fejlesztőknek tisztában kell lenniük az adott ügyfél rendszerének technikai részleteivel is és csak így alkothatják meg a szükséges szoftvereket, amik megfelelnek a megrendelő által támasztott követelményeknek. Mindez egy hosszadalmas és közel sem egyszerű folyamat. Nehezíti a kialakult helyzetet, hogy a Watson nem képes együttműködni a felhőinfrastruktúrákat kínáló Softlayer rendszereivel.

Az eddigi legnagyobb Watson-üzletet a Texasi Egyetem M.D.-Anderson Rákközpontjával kötötte a konszern. Ott a kutatók már két éve azon dolgoznak, hogy különböző terápiás kezeléseket találjanak és javasoljanak a leukémiás betegeknek. Lynda Chin, a centrum egyik részlegvezetője szerint az új rendszert még az idén üzembe állíthatják és két éven belül más ráktípusokkal kapcsolatban is hasznos információkat szállíthat.

A The Wall Street Journal rámutatott, hogy bármennyire sikeresnek is tűnik a projekt, de eleinte nem igazán értették meg egymást az orvosok és a társaság mérnökei. A két csapat eleinte nem dolgozott együtt, csak néhány hetente találkoztak egyeztetésekre Houstonban. Tavaly tavasszal viszont Chin és az IBM Watsonért felelős vezetője már legalább hetente egyszer találkozott, mostanában pedig a fejlesztők hetente többször is beszélnek az orvosokkal. Chin szerint ez a folyamat mindenki számára fáradságos volt, de a termék sokkal jobb lett. Tavaly decemberben derült ki, hogy közkinccsé teszik Watson tudását. Az IBM fejlesztői felhőplatformként is elérhetővé tette a technológiát és a fejlesztők számára külön tartalombolt nyílt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!