SG.hu

Közkinccsé teszik Watson tudását

Az IBM szuperszámítógépe egy kvízjátékban már megmutatta tudását, és a cég most a technológiát fejlesztői felhő-platformként is elérhetővé teszi. A fejlesztők számára külön tartalombolt is nyílik.

Watsont, a társaság kognitív technológiáját, az IBM Kutatóközpontjának fejlesztését a vállalat alapítójáról, Thomas J. Watsonról nevezték el. A természetes nyelv feldolgozásában és elemzésében elért eredményekre támaszkodva Watson képes az emberi gondolkodás folyamataihoz hasonlóan feldolgozni információkat, azaz a szervezetek általa hatékonyabban elemezhetik és értelmezhetik a Big Data adattömegeit. A szuperszámítógépen futó program gyorsan, pontosan és megbízhatóan képes megválaszolni a természetes nyelven feltett kérdéseket, és mindez felmérhetetlen hatással lehet a döntéshozatali folyamatok fejlesztésére számos iparágban, az egészségügytől a kereskedelemig, telekommunikációig, vagy a pénzügyi szolgáltatásokig.

A vállalat újfajta kereskedelmi alkalmazásokat kínáló vállalkozások létrejöttét látná szívesen, a startupoktól a feltörekvő, kockázati tőkével megerősített cégeken át egészen a már ismert, befutott szereplőkig. A kognitív alkalmazások új kategóriájának létrejötte a cég reményei szerint kihatással lesz a vállalkozói döntések megszületésének módjára. Az új felhőalapú piactéren mindenféle méretű céget és iparágat megcélzó alkalmazások lesznek. A platformnak része egy fejlesztői eszköztár, edukációs anyagok, és hozzáférés Watson alkalmazás-programozói felületéhez. Az IBM app-fejlesztő partnereit szakemberekkel segíti majd a kreatív víziók piackész termékké, szolgáltatássá alakításában. Az IBM több mint 500 saját szakemberét is a program rendelkezésére bocsátja a dizájn, a fejlesztés és kutatás területéről.

Mivel a Big Data táplálja üzemanyaggal Watson különleges képességeit, az IBM lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztőknek, hogy vagy saját adataikat használják, vagy hozzáférést ad nekik saját tartalomboltjához, mellyel bővíthetők az adott alkalmazás képességei. Ha az alkalmazások fejlesztői másutt találnak releváns és igényeik szempontjából értékes tartalmat, felhőalapú szolgáltatások segítségével ezek az információk is feltölthetők a Watson rendszerbe. A cég karrierlehetőséget is nyit a Big Data és az elemzés szakértői valamint a designban, fejlesztésben, vagy a nyelvészetben jártas szakemberek előtt. Watsont a Gartner a jövő év 10 legfontosabb technológiai trendje között tartja számon, előrejelzése szerint 2017-ben a számítógépek 10%-a képes lesz úgy tanulni, mint ő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    Watson egy jó adatbázis szerver. Nincs benne semmi az MI-nek nevezhető lenne.
    Az infóit nem magától szerezte be, hanem bele programozták. Jól indexelt adatbázisa van és egy frankó kereső motorja.
    Amennyiben egy picike kis MI szorúlt volna beléje, nem szivatta volna meg magát azzal, hogy szerinte Toronto amerikában van és nem Kanadában. A gép csak a találatokat nézte: 3 van usában 1 kanadában, tehát a releváns találatok alapján a kérdéses város az usában van. Ennyit az MI-ről....

    A helyzet az, hogy gyártottak egy qurvaerős adatbázis szervert. És most ki kellene találni, hogy mire is lehet használni, mert az nem járható út, hogy mostantól a tévében mutogatom, hogy milyen fasza gép. Ehhez túl drága volt.
  • kvp #3
    A cikk arrol szol, hogy csinaltak az ibm-nel egy nagyon jo szakertoi rendszert, ami egyreszt kepes nyelvi elemzest is vegezni, tovabba emberi modon szoveges formaban prezentalni az eredmenyeit. Most felhasznalasi teruleteket es jo otleteket keresnek, mivel nem igazan tudjak mire is lehetne hasznalni a technologiat a hetkoznapokban ami profitot is termelne nekik.
  • MuchACHO79 #2
    Tanuló szoftvert én is írtam már, annyira nem nagy ügy. A beszédfelismerés egy két nagyságrenddel bonyolultabb dolog. De az adatok emberi gondolkodáshoz hasonló rendszerezése, prioritásba helyezése, hamis információk kihagyása már sokkal sokkal nagyobb probléma. De hát ezért vannak ők, az okosok ott az IBMnél, hogy megoldják. Csak félő, hogy ezen az architektúrán ez képtelenség. Számítási teljesitménnyel próbálják utolérni azt amihez talán quantum számítógépekre lenne szükség.
  • nyerek01 #1
    Ez elég érdekesen hangzik, mármint a beszélt nyelv felismerése és a tanulás képessége.