Berta Sándor

A jövő szuperszámítógépein dolgozik az IBM és az nVidia

A két vállalat közösen dolgozik a szuperszámítógépek új generációján. Ezek a készülékek ötvöznék az IBM Power processzorait és az nVidia Tesla grafikus chipjeit.

Az együttműködés keretében optimalizálnák az IBM szoftvereit, így azok még hatékonyabban működnének az nVidia GPU-it használó Power CPU-s rendszereken. A kooperáció célja, hogy a grafikus chipeken alapuló szuperszámítógépes technológiákat a szerverközpontokban is alkalmazzák. Így lehetővé teszik majd az IBM ügyfeleinek, hogy nagy adatmennyiségeket gyorsan dolgozzanak fel, biztosítsanak és elemezzenek. Tom Rosamilia, az IBM rendszer- és technológiai csoportjának alelnöke elmondta: a vállalatoknak egyre erősebb eszközökre van szükségük a Big Data előnyeinek kihasználásához és az elemzések kiértékeléséhez, hogy még jobban tudják támogatni üzleti folyamataikat. Az IBM és az nVidia processzortechnológiáinak kombinációja fejlett és hatékony alapokat kínál ehhez az ügyfeleknek.


A cél az, hogy a cégek a jövőben egyszerűbben használhassák azokat a szuperszámítógépes hardvereket, amelyeket eddig elsősorban tudományos és technikai célokra alkalmaztak, mint a világűr kutatása vagy az emberi gének feltérképezése. Ian Buck, az nVidia alelnöke szerint ez a partnerség szuperszámítógépes teljesítménnyel ruházza fel a szerverközpontokat és jelentős mértékben kiterjeszti a GPU-k használatát a hagyományos szuperszámítógépes piacon túlra is. Az IBM augusztusban chipszövetséget hozott létre meghatározó IT-társaságokból a vállalat Power nevű technológiájának népszerűsítésére és az Intel megszorongatására. Az IBM és a Google mellett az Open Power konzorcium alapítótagja lett az nVidia, a Mellanox és a Tyan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!