MTI

Az ország legnagyobb szuperszámítógép-központja épül Debrecenben

Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-központját hozzák létre 2014 végére a Debreceni Egyetemen (DE) - jelentette be a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke.

Gaál István rektorhelyettes a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert az egyetem Kassai úti campusán megvalósuló beruházásra. A Debreceni Egyetemen 2011 óta üzemel szuperszámítógép, amely hálózatba van kötve a pécsi, a szegedi és a budapesti hasonló eszközökkel. A mostani beruházással a debreceni központ teljesítménye a tízszeresére nő - mondta Gaál István, jelezve, hogy a berendezés teljes kihasználtsággal működik. A centrumelnök kifejtette, hogy minden tudományterületen használják a szuperszámítógépeket, legyen az orvosi, vegyész, bölcsész vagy genetikai kutatás. A fejlesztést követően olyan mennyiségű adathalmazzal és számítási mennyiséggel lehet dolgozni, ami eddig itthon a kutatók számára elképzelhetetlen volt - fogalmazott.


Nagy Miklós, az NIIFI főigazgatója közölte: a 200 teraflop/másodperc kapacitású géppel Magyarország felkerül a világ szuperszámítógépes top 500 listájára, és rögtön a középmezőnybe. Ez azt jelenti, hogy a számítógép másodpercenként egy trillió (tíz a tizenkettediken) számítási műveletet képes elvégezni. Magyarországon mintegy 5500 intézmény és 2,3 millió felhasználó dolgozik a magyar felsőoktatás szuperszámítógépes infrastruktúrájával. A 300 négyzetméteres épület kivitelezési munkái 2014 tavaszán kezdődnek, és május végére lesz szerkezetkész. A gépek installálása várhatóan az év végére fejeződik be.

A jelenlegi szuperszámítógépet az amerikai Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik vezető gyártója) szállította. Ez egy redundáns Infiniband belső kommunikációs rendszerrel felszerelt, Intel Xeon X5680 (Westmere EP) 6 magos processzorokra épülő speciális cluster architekúra (SGI Altix ICE8400EX). A gép 1536 processzormagot és több mint 6 Terabyte memóriát tartalmaz, amit egy közel 0.5 Petabyte kapacitású háttértároló és nagy teljesítményű (Nvidia Quadro FX5800 alapú) vizualizációs alrendszer egészít ki. A vízhűtéses gép által nyújtott számítási teljesítmény meghaladja a 18 Teraflops értéket. Operációs rendszerként a Linux SUSE Enterprise disztribúciója fut rajta, és fel van szerelve mindazokkal a speciális szoftver eszközökkel is, amelyek a párhuzamos architektúra hatékony kihasználásához és a HPC (High Performance Computing) alkalmazások futtatásához szükségesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    A "stadion"-ban benne van az összes sportág fejlesztési költsége. Uszodák, kézilabdapályák, evezőspályák, stb. Ugyanis készülni kell a vizes világbajnokságra is, amit mi fogunk rendezni.
  • bdzsana #6
    Nem több száz milliárd, hanem kb 100 milliárd. Ha nem hiszed nézd csak meg a kormány jövő évi költségvetési tervét. Pontosítok 80 milliárd stadionrekonstrukcióra, 12 milliárd stadionfejlesztésre. És a stadionokra költött pénz csak részhalmaza a focira költött pénznek.
  • Mark1989 #5
    Nem csodálkoznék ha éjszakánként bitcoint kalkulálnának majd vele.
    Itt már minden tehát lehet hogy ez is a korrupcióról szól, hehehe...
  • TryMan #4
    "2,3 millió felhasználó dolgozik a magyar felsőoktatás szuperszámítógépes infrastruktúrájával" - tízmilliós lakosságból? hihető...
  • Fefy #3
    A cikkírót az véletlenül se zavarja ám, hogy a 200 TFlops az 200 billió művelet másodpercenként (200 tflops = 200 tflop/másodperc = 200 Trillion FLoating-point Operations Per Second = 200 billió (200 ezer milliárd) lebegőpontos művelet per másodperc = 2 * 10^14 flops = 2 * tíz a tizennegyediken...)... De amint látom, ezt a hülyeséget többen is használják a neten...

    Érdekesség képpen: ha be lenne üzemelve a szerver központ és a 200 tflops mért érték lenne, akkor pontosan a 200. helyen lenne a novemberi lista alapján a gép.
  • ostoros #2
    Nem akarok vitatkozni, de ne röhögtess. Több száz milliárd? Ugyan. Persze, ha valaki az origon olvassa a híreket...
  • Alexease #1
    1,5mrd ilyesmire, tobb 100mrd focira:/ Ezert (is) tart itt az orszag...