Berta Sándor

Szuper­számítógéppel elemzi Norvégia a titkos­szolgálati adatokat

A norvég állampolgárok Snowdennek köszönhetően tudták meg, hogy országuk titkosszolgálata szuperszámítógépet vásárolt az IBM-től.

A hivatal a jövőben a Steelwinter nevű saját rendszere segítségével fogja kielemezni az általa összegyűjtött információkat, illetve fogja feltörni a különböző titkosításokat. Mindez komoly előrelépést fog jelenteni, hiszen korábban sok adatot az Amerikai Egyesült Államokba küldtek feldolgozásra. A Steelwinter elsősorban az Afganisztánban és más válsággócokban összegyűjtött információk kiértékelésében segít majd - minderről a Dagbladet norvég újság számolt be Edward Snowden dokumentumaira hivatkozva.

A tervek alapján a norvég és az amerikai titkosszolgálatok a következő öt évben nem csupán folytatják, hanem szorosabbra is fűzik az együttműködésüket. Norvégia erre a célra körülbelül 100 millió dollárt különített el. A szuperszámítógépet az IBM készítette el és a Windsor-Blue projekt egyik leágazásának számít. A programról csak keveset lehet tudni. A konszern honlapján Matthias Blumrich csak annyit írt, hogy ő 2011 óta dolgozik a projekten, ami hardvereket és szoftvereket egyaránt érint. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a Steelwinter pontosan mekkora számítási teljesítménnyel rendelkezik és az sem derült ki, hogy a 2013-ban megrendelt berendezést mikor szállították le Norvégia számára.


A szuperszámítógép beszerzését egyébként azzal indokolták, hogy Norvégia egyre több adatot gyűjt. A skandináv ország tavaly decemberben 33 millió telefonbeszélgetést hallgatott le Afganisztánban, emellett a norvég katonai titkosszolgálat (Norwegian Inteligence Service - NIS) Vardo városában, az orosz határ mellett egy lehallgatóállomást üzemeltet, ami többek között a műholdakat és a rádiókommunikációt figyeli. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalával (NSA) folytatott együttműködés kiterjed a kriptográfiai elemzésekre és a titkosítások feltörésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Vagyis az USA a norvégokkal vetette meg a saját kémkedési szükségleteihez szükséges műszaki eszközöket. Erre mondaná a viccbeli Kón bácsi, hogy "ügyes!"

    (Gondolom, még sok mást is, meg sok más országgal is megcsináltatták ugyanezt. Nem elég nekik, hogy a SEMMIBŐL HAMISÍTOTT kamatos hiteldollárok segítségével az egész világot meglopja a FED-maffia, még ez is.... ravasz)