SG.hu

3 megawattot fog fogyasztani a Wigner Adatközpont

Elkészült az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködésében Csillebércen megvalósuló Wigner Adatközpont első gépterme. t. A létesítmény a következő két évtizedben alapvető fontosságú lesz hazánknak a nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából.

Tíz hónappal a CERN TIER0 számítógépközpontjának Genfen kívüli elhelyezésére kiírt nemzetközi tender eredményhirdetése után megindulhat az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban megépült új adatközpont felszerelése. A csillebérci kampusz egyik régi épületegyüttesének teljes körű átalakításával a legmodernebb IT-technológia befogadására alkalmas komplexum létesül. Az összesen 2000 négyzetméteres, 4 teremből álló adatközpont első, 300 négyzetméteres egysége tavaly december végére készült el. Az informatikai háttérrendszer és gépészeti kiszolgáló egységek sikeres üzempróbái után avatták fel a termet.

Az adatközpontban a CERN és a Wigner FK szakemberei ma kezdik meg az IT-egységek beüzemelését. Ehhez már rendelkezésükre áll a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF), valamint az európai kutatói informatikai hálózatot működtető DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) által Genf és Csillebérc között létesített 100 Gbit/sec (ultranagy) sávszélességű információs kapcsolat. Várhatóan februárban érkeznek az újabb számítógépek, nyár elejére pedig a többi gépterem is elkészül. A tervek szerint az idén körülbelül 600 kW összfogyasztású számítógépet installálnak a szakemberek, a következő három esztendőben pedig az újabb berendezésekkel együtt már a 3 MW-ot is meghaladhatja az eszközök energiafogyasztása.

A Wigner Adatközpontban elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben pedig az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont. A genfi szervezettel való együttműködést a jövőben kiegészíti az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja által vállalt misszió is, miszerint további, nagy számításigényű, nemzetközi kutatásokhoz szükséges számításokat is elvégeznek majd az idetelepített számítógépeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blitzkrieg1 #6
    Tipikus magyar hozzaallas. Ha valami jo tortenik, meg akkor is probaljuk rosszkent beallitani.
  • blitzkrieg1 #5
    Most ugye csak poenkodsz? :)
  • lambda5 #4
    Azért telepítették kis hazánkba az adatközpontot, mert Mo.-n sok a megújuló/zöld energia + szinte 100% -ban ki is haszáljuk.. és a hulladékhővel a közelben lévő lakótelepektet szinte ingyen lehet fűteni télen..
    Igazi szimbiozis...
  • MANOWAR #3
    Legyunk optimistak: ez egy fillerebe sem fog kerulni a CERN-nek es a Wigner FK-nak, es munkahelyeket teremt.(+ reklam)
    Legyunk pesszimistak: Na vajon mibol fogjak ezt kifizetni? Miert is jo ez nekunk? Hogy nekik milyen okokbol azt nem nehez kitalalni.

    Egy megawatt egyenlő egymillió wattal. A korszerű nagy dízel-elektromos mozdonyok csúcsteljesítménye 3–5 MW, egy átlagos atomerőmű csúcsteljesítménye 500–2000 MW.
  • szombi #2
    Azért a milliókból biztos megcsinálták a fűtést (feleslegesen) hogy közgépsimics megint jól megszedje magát.
  • dchard #1
    A cikk megint megragadja a lényeget.

    Majdnem biztos vagyok benne, hogy a 3MW fogyasztás a légkondicionálással együtt jön ki. Mint ahogyan abban is, hogy ezek az adatközpontok nagyságrenddel jobb hatásfokkal dolgoznak, mint bármilyen otthoni számítógép.