SG.hu

Elkezdtek figyelni a magánéletük védelmére az emberek

A célzott támadások növekedése és a titkosítási technológiák robbanásszerű terjedése a legfeltűnőbb megatrendek a Symantec szerint. Az egyéni felhasználókat leginkább a közösségi hálózatokon végrehajtott akciók veszélyeztetik.


Teasdale Harold
A vállalat budapesti sajtótájékoztatóján Teasdale Harold területi igazgató biztonsági szempontú évértékelőt tartott. Közlése szerint az Edward Snowden által kirobbantott NSA botrány ráébresztette az embereket arra, hogy az internet használata egyben visszaélésekkel is jár. "Azt látjuk, hogy a következő években a felhasználók körében kialakul egy olyan tulajdonság változás, melynek mentén az anonimitás és a magánélet megőrzése fókusz terület lesz. A biztonságtechnikai gyártók a kínálatukban mint funkciót fogják kínálni az anonimitás biztosítását. Ugyanezen ok miatt a titkosítási ágazat meg fog erősödni, a kommunikáció védelme komoly piac lesz. Persze ezek nem új keletű dolgok, régi technológiák reneszánszát jelentik."

Elmondása szerint a gyerekeket érintő megtévesztések, csalások a közösségi hálózatokban a leggyakoribbak. Az álnéven regisztrálók számának megugrására számítanak, főként azért, mert a Symantec is érzékeli, hogy a Facebookról kisebb közösségi hálózatokra vándorolnak az emberek, ami a támadók szempontjából előny, mert ezek rendszere gyengébb, kevésbé megerősített. Teasdale Harold külön kiemelte a fényképes kommunikációs formák, mint az elküldött kép alig pár másodperces megtekinthetőségét ígérő Snapchat vagy az Instagram felemelkedését. "Egy fénykép sokkal informatívabb, mint egy bankszámlaszám. Rengeteg metaadatot tartalmaz: hogy néz ki a személy, milyen a lakása. Egy támadó fejével gondolkodva sokkal értékesebb, mint egy karaktersorozat."


Gombás László
A korábbi emailes, asztali számítógépet célzó támadásokat mobil eszközökre kalibrálják át. A mindenkit körülvevő, viselhető számítástechnika okán "sokkal izgalmasabb" nem klasszikus megoldások megjelenésére számít. A Gartner felmérésére hivatkozott, mely szerint 2020-ban 30 milliárd okos eszközt fogunk működtetni, azaz szinte minden a netre lesz kötve a tévétől kezdve a mikrosütőn át a babaőrig. Megemlítette az intelligens épületeket, a mérőórák IP-technológiás leolvasását, melyekkel szemben egy szabotázsakció brutális hatású lehet. Gombás László biztonsági szakértő ehhez csatlakozott azzal, hogy jó dolog, ha meg tudjuk nézni a mobilunkon át, hogy mit mutat az otthoni biztonsági kamera, de egyből más a helyzet, ha ebbe az adatfolyamba más is bele tud tekinteni. A GPS koordinátákból tudhatják mikor hol vagyunk, ami szintén értékes információ lehet.

"A játékkonzoloknál a gyártók az online létre kényszerítik a fogyasztókat. Aktiválni kell a játékokat, be kell jelentkezni. Már tavaly sikerült ezeket a neten lévő eszközöket elárasztásos (DDoS) támadások résztvevőjévé tenni. Egy átlag felhasználó nem biztos hogy feltételezné, hogy erre is alkalmasak". - mondta Gombás László. Figyelembe véve az okos tévék és egyéb eszközök elterjedését szerinte lesznek még meglepetések ezen a területen. Kiemelte a célzott támadások növekedését, melyeknél nagyon jól felkészült bűnözők próbálnak kritikus adatokat megszerezni. Megemlített egy kínai társaságot, mely nem a védelemre sokat költő céget, hanem annak egyik beszállítóját fertőzte meg, így kerülte meg a biztonsági rendszert. Zárszava szerint a szerverek, munkaállomások, routerek több figyelmet érdemelnének, mert az adatszivárgások 97 százaléka ezekről történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #9
    Ha a tarsadalom kepes lenne felnoni, akkor sajat maga kezebe vehetne az iranyitast. Azonba ezt elore megmondom, hogy nem sikerul. Csak annyibol allana az egesz, hogy ne vasaroly nagy valalattol.
  • Katalizátor #8
    Ez csak összeesküvés elmélet!!!!!

    Menjetek vissza dolgozni birkák! Meg vásároljatok! Tökre jó ez az egész cucc!!!!
  • CairoJack #7
    "titkosítási technológiák robbanásszerű terjedése a legfeltűnőbb megatrendek a Symantec szerint" - gyanítom csupa olyan titkosító program fog elterjedni, amihez az amcsi titkosszolgálatoknak van kulcsuk. Vagy magát a kódolást tudják törni. Semmit nem ér az egész.

    A hackerektől nem félek, azok csak pénzt akarnak az embertől, én meg semmit nem intézek online. Akitől meg félni kéne (NSA és társai) azoktól nem véd. Sok értelme nincs.
  • KM #6
    Vagy csak nem tudsz róla...
  • Lazarus #5
    Ha nem lógatod a mezítelen farkad minden egyes lyukba ami szembejön a kankót is könnyebb elkerülni
  • Sir Cryalot #4
    Csak ezek routert és ISP-t is "tamper" -elnek abban a kétes szakmában... (Azok a testhezálló foglalkozást űzők ...)
  • rolika #3
    Firefox-szal böngészek, weblapkövetés kikapcs, adblocker, cookiedestroyer bekapcs, nem tartom nyilván az előzményeket, és alapból sehova nem vagyok bejelentkezve, a login-t és a pwd-t a Firefox őrzi, és ha akarok, belépek. Thunderbird levelezőn alapból plain text-ben jönnek a levelek. Amit úgy nem lehet elolvasni, csípőből szemét.
    Namost, nem tudom, hogy csak szerencsém van-e, mindenesetre nincs a gépemen vírusirtó, nem is volt vagy tíz éve már, ennek ellenére SOHA nem volt vírusom (félévente fölrakok valamit csekkelni, de nem talál semmit sose).
    Ennyi lenne az egész?
  • Sir Cryalot #2
    "Persze ezek nem új keletű dolgok, régi technológiák reneszánszát jelentik."

    Helyrehozhatná pl. a Fraunhofer, és mivel nekik már amúgy is ki lett fizetve hasonló testhezálló ügyekben egy kazal pénz , finanszírozza ezt pl. bitcoinból.
  • ugh #1
    Tok jo .
    Egy ujabb dolog amiert majd penzt lehet kerni ha zavar, hogy a cia dvdre irja az eleted.