Berta Sándor

Egységes távközlési piacot akar Neelie Kroes

Átfogó átalakításokat szeretne elérni a telekommunikációs szektorban Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa. A fejlesztéseket hálózati együttműködések segítségével valósítanák meg.

A távlati cél az, hogy a nemzeti távközlési piacokat egységes európai piac váltsa fel. "Számos intézkedésen dolgozunk azért, hogy a határokon átnyúló konszolidációt vonzóvá tegyük" - jelentette ki az európai uniós vezető. Az egykor monopolhelyzetben lévő telekommunikációs társaságok - például a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telefónica vagy a Telecom Italia - minden olyan korlátozást elleneznek, amelyet a brüsszeli vagy a nemzeti parlamentekben dolgoznak ki a döntéshozók. Gyakran nem teszik lehetővé a számukra az országokon belüli felvásárlásokat sem, mivel a hálózatfelügyeleteket nem akarják, hogy a piac szereplőinek száma jelentős mértékben lecsökkenjen. Amennyiben ez utóbbi mégis bekövetkezne, akkor ezáltal újra monopolhelyzetbe kerülhetnének.

A Financial Times a múlt héten számolt be arról, hogy hálózataik egyesítését tervezik Európa vezető távközlési vállalatai. A Deutsche Telekom, a Telefónica, a France Telecom és Telecom Italia képviselői a kérdést az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosával, Joaquin Almuniával vitatták meg egy magánmegbeszélésen. A páneurópai távközlési hálózat kialakításának az a célja, hogy egységesítsék a jelenleg meglehetősen szétdarabolt piacot, ami rontja az ágazat versenyképességét, gátja az európai növekedés kibontakozásának. Az egységesített piac jobban felvehetné a versenyt az Egyesült Államokkal vagy Kínával, ahol csak néhány nagyvállalat uralja a piacot. Ráadásul a felhasználók is jobban járnának, mert egységes lenne a telefon és internetszolgáltatás díjrendszere.

Neelie Kroes ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a hálózati együttműködések különböző változatai növelhetnék a versenyt és a befektetési kedvet. Az elképzelés az, hogy a meglévő infrastruktúrát a jelenleginél jobban használnák ki, ennek köszönhetően az üzemeltetők olyan helyzetbe kerülnének, hogy képesek lennének több milliárd eurót fordítani az új szélessávú hálózatok kiépítésére. Ugyanakkor a tervek között még nem szerepel egy egységes európai hálózatfelügyelet létrehozása, előbb inkább a nemzeti hálózatfelügyeletek és az Európai Bizottság kapcsolatát erősítenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!