Berta Sándor

Jobban kellene támogatni az európai IT-vállalkozásokat

Dieter Kempf professzor, a BITKOM német szakmai szervezet elnöke úgy vélte, hogy adókedvezményekkel és a kezdő cégek minél hosszabb ideig való támogatásával lehetne erősíteni az európai IT-ipart.

"Annak, hogy a kijelzők, a chipek és az internetes alkalmazások területén Európa elveszítette a kapcsolatot a világ többi részével, megvannak a maga okai. A kontinensünkön sokkal kevésbé áll egyenlő részekből a piac, mint mondjuk az Amerikai Egyesült Államokban. Ez lehetővé teszi a társaságok számára, hogy a tengerentúlon az innovációkat gyorsan termékekké alakítsák át és ezáltal a piac rendkívül gyorsan növekedhessen. Mi, európaiak akkor vagyunk igazán elégedettek, ha valamilyen eszköz tökéletesen működik, az amerikaiaknak viszont fontosabb az, hogy eladható legyen."

"Emellett máshol az ügyfelek kíváncsisága is fontos szempont. Amennyiben egy japán felhasználónak megmutatunk egy új telefont, akkor azonnal meg akarja szerezni, sok német ezzel szemben azt mondja: jó nekem még a régi készülékem. Úgy gondolom, hogy jobban kell ügyelnünk arra, hogy a termékeinket egyszerűbben lehessen használni. Az ügyfelek igényeinek való megfelelésről rendkívül sokat tanulhatunk, ha megnézzük az Apple vagy a Samsung okostelefonjait. Ugyanakkor vannak területek - például az online játékok fejlesztése - ahol az élmezőnyben vagyunk. Le kell építeni az időrabló bürokratikus akadályokat és egységes európai adatvédelmi jogra van szükség. A jelenlegi szétaprózódás nem csak a fiatal cégeket sújtja, hiszen minden államban más szabályoknak kell megfelelni" - jelentette ki Dieter Kempf professzor.

A BITKOM elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy az egyes projektek támogatása a prototípusoknál véget ér, miközben a piacképes termékig vezető út mégegyszer annyira hosszú és rögös. Szükségük lenne a cégeknek az előzetes befektetésekhez plusz összegekre; ez nem azt jelenti, hogy az állam fizesse ki a termékfejlesztés költségeit, hanem hogy a társaságok a kutatásokra fordított összegek egy részét leírhassák az adójukból. Ez ösztönözné az új termékekbe való befektetéseket. A jelenlegi projektekben által támogatott ötletekben nagy lehetőségek rejlenek, de piaci megtérülésük kérdéses. Nagyon sok minden függ attól, hogy mennyire lesznek jók a kutatási eredmények, miként attól is, hogy mennyire sikerül egy találmányt innovációvá átalakítani.

"Túl gyakran fordul elő a vállalkozások esetében, hogy csupán az első fejlesztéseket finanszírozzák, míg a termelés vagy a terjesztés kiépítését már nem. Ez az Amerikai Egyesült Államokban sokan jobban működik. Megoldást jelenthetne, ha a kockázati alapokból származó összegek időszakosan adómentesek lennének. Egészen biztos, hogy hatalmas tőke gyűlne össze. Különösen egy olyan új kutatóprogramot tartanék támogatásra méltónak, amely az új áramvezető anyagokkal foglalkozna. Ezek gyártásához nem lennénk rászorulva az importra és így Európa kevésbé függene a ritkaföldfémektől, ráadásul ennek nagy stratégiai jelentősége is lenne. Európa minden olyan területen vezető lehet, ahol arról van szó, hogy a gyorsan növekvő adatmennyiségeket biztosítani és elemezni kell. A kontinensünkben nagy lehetőségek rejlenek, de ezeket nem szabad elajándékoznunk" - hangsúlyozta végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #4
  ja demonstrálta ezt a gazdaság '29-ben, meg 2008-ban :D
 • Komolytalan #3
  Nem támogatni kéne, hanem békén hagyni. Az EU azt hiszi, hogy azzal tesznek jót, hogy 1-1 kiemelt területet támogatnak - nyilván a többiből elvont adóval. Ebből azonban a realitás semmi más, mint fél méteres kilátó 10 millióért, meg pár 100 nm térkő milliárdokért. A döntéshozók haverjai meggazdagodnak, aki meg csak dolgozni szeretne, az meggebed. A gazdaságot békén kell hagyni, nem folyamatosan piszkálgatni - akkor fog majd rendesen működni.
 • smv #2
  Az a gond, hogy mezei halandó át sem látja mihez mi kell, ráadásul ha egy vállalkozást indítok akkor hatalmas mennyiségű pénzt kell kitermelnem, hogy kijöjjek annyira mintha valahol máshol 8 órában dolgoznék ám így még kockázatot is vállalok, hiszen vagy lesz megrendelésem vagy nem. A gond viszont, hogy így soha nem lesz növekedés, ha szeretnék, hogy beinduljanak a dolgok akkor sajnos nem megnehezíteni kellene azoknak az életét akik a jövőben talán képesek lesznek munkahelyeket teremteni... De ez meg már politika, valahol valakinek ez biztos jó így.
 • csimmasz #1
  Ámen!

  A nyugateuropai bürokrácia legalább olyan szánalmas mint a Magyar, bár nem minden tagországban egyformán, biztos vannak jó helyek is.

  Mindenhez ezer engedély kell, rengeteg kiadás, már akkor amikor a céget alapítod, jogszabályok tengere amiből alig látni ki, mégis rengeteg a visszaélés, ráadásul alig szankcionálnak, akkor minek?

  Egyszerűsíteni kellene az eljárásokat, és nagyobb ellenőrzést és keményebb büntetéseket kellene alkalmazni.