Berta Sándor

Spanyol és portugál távközlési céget büntetett az EU

Az Európai Bizottságok versenyellenes egyeztetések miatt vonta felelősségre a telekommunikációs szolgáltatókat, akiknek összesen több mint 79 millió euró büntetést kell fizetniük.

A spanyol Telefónica és a Portugal Telecom 2010 júliusában - a brazil Vivo mobil szolgáltató felvásárlásakor - állapodott meg arról, hogy 2010 szeptember végétől egymás országaiban nem fognak versenyezni egymás ajánlataival. A Vivo korábban a két cég közös tulajdonában volt, majd a felvásárlás után a Telefónica lett az egyetlen tulajdonosa. A megállapodást a felvásárlási szerződés záradékában írásban is rögzítették.

A két cég 2011 február elején felhagyott a törvénysértő gyakorlattal, miután az Európai Bizottság tudomást szerzett a dologról és versenyjogi eljárást indított az ügyben. A felelősségre vonást azonban így sem kerülhették el és mivel bebizonyosodott, hogy a megállapodás jogsértő volt, ezért az Európai Bizottság komoly büntetés kiszabása mellett döntött. A Telefónicának 66 894 000, míg a Portugal Telecomnak 12 290 000 euró pénzbírságot kell kifizetnie. A testület ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalatok nem titkolták el a jogsértő gyakorlatot és időközben felhagytak vele.

Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa kijelentette: az Európai Bizottságnak kötelessége biztosítani a valódi belső távközlési piac kialakulását, éppen ezért a szolgáltatóknak a piaci versennyel ellentétes magatartását, amellyel a saját területeiket akarják megvédeni, nem fogják tolerálni, mivel ezzel ártanak a felhasználóknak és hátráltatják a piaci integrációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!