Berta Sándor

Autófedélzeti készülékirányítás mutatóujj segítségével

Kutatók olyan rendszeren dolgoznak, amelynek segítségével a vezetők minimális erőfeszítéssel vezérelhetik a gépkocsijukban található különböző elektronikai eszközöket.

A Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) munkatársai által kifejlesztett megoldás lényege, hogy a sofőrök úgy vezérelhetik a különböző készülékeket (audió- és klímaberendezéseket, digitális autórádiót, elektromos ablakemelőt stb.), hogy a kezüket el sem kell venniük a kormányról. Christian Müller, a kutatók egyike elmondta, hogy az esetek többségében a rendszerek irányítására a jobb mutatóujj megmozdítása is elegendő.

A kamerákon alapuló rendszerekhez képest a Geremin nevű technológiának jóval kisebb számítási teljesítményre van szüksége és előnye, hogy akár nehéz körülmények (pl. változó látásviszonyok) is megbízhatóan működik. A működési elvet a szakemberek a teremin nevű hangszertől lesték el. A teremint 1919-ben alkotta meg Lev Szergejevics Tyermen orosz fizikus és ez volt az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehetett megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintette volna.


A Geremin technológiánál is az emberi ujj mozdulatai befolyásolják a váltakozó elektromos mezőket. A mező és a kéz közötti váltóhatást egyetlen antenna ismeri fel, az eszközt az autók műszerfalára erősítik. Az antenna jeleit egy számítógép olvassa el és egy algoritmus rendszerezi a jeleket a különböző gesztusokhoz.

A rendszert Müller, Christoph Enders és Tim Schwartz fejlesztették ki, majd hat önkéntes segítségével tesztelték. A kutatók mindegyik személyt arra kértek, hogy hajtsanak végre a mutatóujjaikkal tíz úgynevezett mikrogesztust, például írjanak le egy kört a levegőben az ujjukkal, de eközben a kezeik a volánon maradtak. A Geremin legjobb felismerési eredménye 86 százalék volt, míg a legrosszabb eredmény csupán 28 százalék.

A viszonylagos pontatlanság oka, hogy a technológia jelenleg csak egyetlen antennát használ. A későbbi teszteket azonban már két antennával akarják elvégezni, ráadásul a gesztusvezérlést ötvöznék a beszédvezérléssel. A szakemberek a tapasztalataikat a február közepén rendezendő International Conference on Intelligent User Interfaces (IUI) rendezvényen osztják meg a közvéleménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)