Hunter

100 mérföld egy gallonnal

Ha nem is olyan izgalmas és látványos, mint az űrrepülés, mégis forradalmi lehet az X-díj Alapítvány legújabb versenye, melynek fő célja olyan sorozatgyártásba vihető gépkocsik kifejlesztése, melyek 100 mérföldön (160 kilométer) beérik egyetlen gallon (3,8 liter) üzemanyaggal.

Az Automotive X Prize a 2004-es Ansari X Prize-on alapul, ami 10 millió dollárral igyekezte előmozdítani a magánűrrepülés fejlődését. A győztes gép, a SpaceShipOne egy kereskedelmi változata már fejlesztés alatt áll a Virgin Atlantic Légitársaság leányvállalata, a Virgin Galactic számára.

Eddig 50 csapat jelezte nevezési szándékát a megmérettetésre, amit 1000-1000 dollárral meg is pecsételtek, nyilatkozott a projektigazgató Dan Foley. A hivatalos regisztráció márciusban kezdődik. Az Alapítvány a Detroitban évente megrendezett Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon terjesztette elő a versenyt, illetve egy felhívást az eseményt megrendezni kívánó városoknak. A 2009-ben kezdődő selejtezők öt körből fognak állni, majd a 2010-re tervezett döntőn ugyancsak öt fordulón kell átküzdeniük magukat a talpon maradottaknak, ezeket mind más-más adottságú helyszíneken szeretnék megrendezni. "Ha valamelyik csapatnak nem sikerül valamelyik forduló, az automatikusan a jármű kizárását jelenti a sorozatból" - tette hozzá Foley.

"Ezt a versenyt nem laboratóriumi körülmények között, vagy valahol a sivatagban fogjuk megrendezni" - magyarázta Foley a Discovery News-nak. "Olyan helyeket keresünk, ahol kihívásokkal teli időjárási körülményekkel tudjuk szembe állítani a csapatokat, ahol járműveik nedves, vagy havas útviszonyok között, egyenetlen domborzati viszonyok között bizonyíthatnak - az autóknak ugyanis nem csak normál körülmények között kell üzemanyag takarékosnak lenniük."



Sőt, mint megtudtuk, a jó fogyasztás csupán egy azon tényezőkből, ami a végső győzelem eléréséhez szükséges. Az autóknak azért haladniuk is kell, sebességüknek túl kell lépnie a 100 km/h-t, miközben a károsanyag-kibocsátási szintjét a szervezők rendkívül alacsonyra tették. A bemutatkozó autóknak nem szabad úgynevezett koncepció autóknak lenniük, melyeknek korlátozottak a gyártási adottságai. "Elérhetővé szeretnénk tenni ezeket a járműveket" - folytatta Foley. "Az amerikaiaknak látniuk kell, hogy az üzemanyaghatékonyság, ami kisebb és könnyebb autókat jelent, nincs befolyással a biztonsági paraméterekre".

Az új díj olyan jelentős anyagi háttérrel rendelkező vállalkozások érdeklődését is felkeltette, mint a Tesla Motors és az Aptera Motors, de számos házi barkács-műhelyt is elcsábított, mint például a Maine Automotive X. Nem csupán amerikai nevezők vágnak bele a fejlesztésekbe, az USA mellett hat nemzet, az Egyesült Királyság, Németország, Svájc, Finnország, Ausztrália és Kanada képviselői jelezték indulási szándékukat.

Bár több nagy autógyártó, például a Honda is hozzájárul a csapatok munkájához, eddig egyik cég sem jelezte közvetlen részvételi szándékát. A pénzdíj összegéről még nincsenek konkrét adatok, Foley csupán annyit árult el, hogy az Alapítvány 10 millió dollár alatt nem indít versenyt. Jelenleg több projekt is fut, ezek egyike a Google-lal közösen rendezett 30 milliós kiírás egy holdjáró eljuttatásáról a Hold felszínére, illetve egy 10 milliós díj, amit az vihet el, aki elsőként szekvenál 100 emberi genomot 10 nap alatt. Utóbbi célja egy gyors, anyagilag is elérhető génszekvenálás kifejlesztése, ami a megelőző gyógyászatot segítené.

Az Automotive X Prize esetében valószínűleg elég magas díjra lehet számítani, mivel számtalan kormány és privát ügynökség támogatja a projektet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #90
    Egy kis frissítés: amire nálunk euró lesz, arra valszeg beindul a villanykocsik sorozatgyártása is. Amcsiéknál.
  • Epikurosz #89
    Nekem olyan rémlésem volt, hogy 250 köpcentiig lehet vezetni motorkerékpárt, de ezek szerint, akkor nem. :-(
  • toto66 #88
    Az előbbi a B kategóriás jogsira vonatkozik.
    Az A-t olyantól kérdezd akinek van (mintha eltérés lenne a köbcentik szerint de nem tudom biztosan)
  • toto66 #87
    Személygépkocsi, 3500 Kg-ot meg nem haladó tehergépkocsi, lassújármű, mezőgazdasági vontató (ezek pótkocsi nélkül, illetve könnyű pótkocsival), segédmotoros kerékpár (ez lejárt jogsival is)
  • Epikurosz #86
    Kérdezek valamit:

    A B. kat. jogsival milyen járműfajtákat lehet vezetni? Homályosan t'om, de pontosan kéne.
  • toto66 #85
    A GKM tájékoztatója:
    1. Rendszámköteles-e a mopedautó, vezetéséhez szüksége-e jogosítvány?

    A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet B. Függelékében honosított 2002/24/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján, konstrukciós jellemzőik, biztonsági, műszaki és technikai szintjük, komfortosságuk szerint a segédmotoros kerékpárok/motorkerékpárok és a személygépkocsik között elhelyezhető négykerekű járművek, mini autók (mopedautók) az EU tagállamaiban, így Magyarországon is az L6e, illetve L7e jármű kategóriába sorolhatók.

    Magyarországon nem segédmotoros kerékpárként, hanem a közúti forgalomban személyszállító járműként, un. „könnyű személygépkocsi”-ként közlekedhetnek. Személygépkocsiként helyezhetők csak forgalomba, rendszámot és forgalmi engedélyt kell a sikeres vizsga alapján kiváltani, melynek feltétele többek között a kötelező felelősségbiztosítás megléte is.

    A jármű csak így szállíthat utast, azzal, hogy az L2e járműkategóriára érvényes műszaki feltételeket kell teljesítse és a kialakítás (2 személy szállítására kialakított zárt vezetőtér + raktér) és a kezelőszervek (áttételes kormányberendezés, pedálok, kézifék, világító- és jelzőberendezések, ablaktörlő kapcsolói) miatt, csak „B” járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel vezethető.
  • Epikurosz #84
    (íme egy kínai kocsi)
  • Epikurosz #83
    Ja, bocs, elfelejtettem emgemlíteni az árát, annyira nem tűnt fontosnak: kb. 650 millió Ft. a kicsike.
  • Epikurosz #82
    ...és tudja...
  • Epikurosz #81
    Az a legkönyebb (egyenesvonalú húzó-toló mechanika :-)