100 mérföld egy gallonnal
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kara kánként folytatom tanításom.
Az A-t olyantól kérdezd akinek van (mintha eltérés lenne a köbcentik szerint de nem tudom biztosan)
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
A B. kat. jogsival milyen jármûfajtákat lehet vezetni? Homályosan t'om, de pontosan kéne.
1. Rendszámköteles-e a mopedautó, vezetéséhez szüksége-e jogosítvány?
A közúti jármûvek mûszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet B. Függelékében honosított 2002/24/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján, konstrukciós jellemzõik, biztonsági, mûszaki és technikai szintjük, komfortosságuk szerint a segédmotoros kerékpárok/motorkerékpárok és a személygépkocsik között elhelyezhetõ négykerekû jármûvek, mini autók (mopedautók) az EU tagállamaiban, így Magyarországon is az L6e, illetve L7e jármû kategóriába sorolhatók.
Magyarországon nem segédmotoros kerékpárként, hanem a közúti forgalomban személyszállító jármûként, un. „könnyû személygépkocsi”-ként közlekedhetnek. Személygépkocsiként helyezhetõk csak forgalomba, rendszámot és forgalmi engedélyt kell a sikeres vizsga alapján kiváltani, melynek feltétele többek között a kötelezõ felelõsségbiztosítás megléte is.
A jármû csak így szállíthat utast, azzal, hogy az L2e jármûkategóriára érvényes mûszaki feltételeket kell teljesítse és a kialakítás (2 személy szállítására kialakított zárt vezetõtér + raktér) és a kezelõszervek (áttételes kormányberendezés, pedálok, kézifék, világító- és jelzõberendezések, ablaktörlõ kapcsolói) miatt, csak „B” jármûkategóriára érvényes vezetõi engedéllyel vezethetõ.

A mennyből az összes érdekes ember hiányzik
Akkor 45 KM/h 50 köbcenti egy személy...(a kerekek száma mindegy)
A puding próbája ha megeszik... vegyél használd... megtudod...
Mert 2001-ben változott a KRESz, amit úgy látszik még nem tudsz.
Mert ha nekem nem hiszel, Akkor olvasd el ezt a cikket!
Sajna Magyarországon nem így van, nem lehet 505 köbcentis-et kismotoros vezetõi engedélyjel vezetni, ja és csak egyszemélyest lehet...
Gyerekkoromból emlékszem, nekünk otthon volt, - sõt még ma is megvan - egy villanymotoral meghajtott kis malmunk. Én is beindítrottam párszor.
A beindítása úgy történt, hogy a motor meghajtó kereket tartalmazó végére rátekertük a bõrszíjjt, és "behúztuk" a motort a tengelyénél fogva. Utána kapcsoltuk rá az áramot. Egyébként nem indult volna el!
Az áramellátás normál 220 V. Emlékeim szerint apám szeretett volna 3-fázisú ipari áramot behúzatni, de nagyon sokba került volna.
Lehet, hogy emiatt kellett kézileg elõször felpörgetni a villanymotort.
Az persze lehet, hogy azóta (mert ez a 70-es években volt) már korszerûbb villanymotorok vannak.
Nem igaz, hogy képtelenek vagytok megérteni az elsõéves szakmunkás tananyagot, amit minden nehézfejû villanyszerelõ azonnal felfog.
http://en.wikipedia.org/wiki/AC_motor#Three-phase_AC_synchronous_motors
Azt írja, hogy általában változtatható frekvenciájú áramra kapcsolják, mert így nem fell felhozni a szinkronfordulatszámra, vagy pedig indukciós tekerccsel kombinálják. Így ha alacsony fordulatszámra kerül, akkor indukciós motorként mûködik, és nem veszti el a nyomatékát, vagy indításkor fel tud pörögni a szinkronfordulatszámra.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Még középsuliban tanultam, hogy van olyan villanymotor, amelyet a holtpontról ki kell mozdtíani, mert különben nem indul el.
Utána meg fogtam a kezemben olyan szivattyú
t, amelyet gondolom hasonló okból be kellett indítani. Ne nézz azért ennyirének.
Egy hülye százat csinál?
Na, ugye, hogy annyira nem vagyok hülye, emlékeztem én valamire. :-)
Egyetlen elõnye, hogy állandó fordulaton meg, a meghajtás frekvenciájával forog. Viszont ennek semmi értelme egy jármûben, ott épp a változtatható fordulatszám a lényeg.
Ha meg elektronikusan vezérelt a meghajtás frekvenciája, akkor ezt sem kell felpörgetni, elég 0 frekvenciáról indítani, és onnan emelni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A haszna egy ilyennek esetleg az, hogy a hasonló áru limuzinnal szemben kevesebb a fenntartási költsége.
Mindenesetre, ha már az ember moped kategóriában gondolkodik (v=40-60 km/h), akkor inkább vegyen villanykocsit, ne ilyen Ligiert, amely robbanómotoros és olajat eszik.
Jobb lenne elismerned, hogy marhaságot írtál.
Szerintem a Roadster a maga kategóriájában olcsónak nevezhetõ.
De a következõ verzió a WhiteStar lesz, ami már sokkal barátibb áron lesz elvileg, utána pedig a BlueStar, ami ha jól emlékszem már csak 5 millió körül lesz.
Kész, elegem van.