100 mérföld egy gallonnal

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem olyan rémlésem volt, hogy 250 köpcentiig lehet vezetni motorkerékpárt, de ezek szerint, akkor nem. :-(

Kara kánként folytatom tanításom.

Az elõbbi a B kategóriás jogsira vonatkozik.
Az A-t olyantól kérdezd akinek van (mintha eltérés lenne a köbcentik szerint de nem tudom biztosan)

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

Személygépkocsi, 3500 Kg-ot meg nem haladó tehergépkocsi, lassújármû, mezõgazdasági vontató (ezek pótkocsi nélkül, illetve könnyû pótkocsival), segédmotoros kerékpár (ez lejárt jogsival is)

Kérdezek valamit:

A B. kat. jogsival milyen jármûfajtákat lehet vezetni? Homályosan t'om, de pontosan kéne.

A GKM tájékoztatója:
1. Rendszámköteles-e a mopedautó, vezetéséhez szüksége-e jogosítvány?

A közúti jármûvek mûszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet B. Függelékében honosított 2002/24/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján, konstrukciós jellemzõik, biztonsági, mûszaki és technikai szintjük, komfortosságuk szerint a segédmotoros kerékpárok/motorkerékpárok és a személygépkocsik között elhelyezhetõ négykerekû jármûvek, mini autók (mopedautók) az EU tagállamaiban, így Magyarországon is az L6e, illetve L7e jármû kategóriába sorolhatók.

Magyarországon nem segédmotoros kerékpárként, hanem a közúti forgalomban személyszállító jármûként, un. „könnyû személygépkocsi”-ként közlekedhetnek. Személygépkocsiként helyezhetõk csak forgalomba, rendszámot és forgalmi engedélyt kell a sikeres vizsga alapján kiváltani, melynek feltétele többek között a kötelezõ felelõsségbiztosítás megléte is.

A jármû csak így szállíthat utast, azzal, hogy az L2e jármûkategóriára érvényes mûszaki feltételeket kell teljesítse és a kialakítás (2 személy szállítására kialakított zárt vezetõtér + raktér) és a kezelõszervek (áttételes kormányberendezés, pedálok, kézifék, világító- és jelzõberendezések, ablaktörlõ kapcsolói) miatt, csak „B” jármûkategóriára érvényes vezetõi engedéllyel vezethetõ.

Ja, bocs, elfelejtettem emgemlíteni az árát, annyira nem tûnt fontosnak: kb. 650 millió Ft. a kicsike.

Az a legkönyebb (egyenesvonalú húzó-toló mechanika :-)

Én inkább a dugásba szeretnék a toppon lenni.....<#eplus2>

A mennyből az összes érdekes ember hiányzik

Majdnem azt írtam ami a linkelt cikkben van...
Akkor 45 KM/h 50 köbcenti egy személy...(a kerekek száma mindegy)
A puding próbája ha megeszik... vegyél használd... megtudod...

Rendõr-e vagy? Ennyire értetlen nem lehetsz egyébként, esetleg, ha postás, vagy vasutas a foglalkozásod.

Mert 2001-ben változott a KRESz, amit úgy látszik még nem tudsz.

Mert ha nekem nem hiszel, Akkor olvasd el ezt a cikket!

Egyedül ülsz benne...

Tehát egyedül vezeted 50 köbcentis max 40Km/h-t tud, akkor elég a smkp vezetõi engedély (ja és kötelezõ biztosítást is e szerint kell kötni rá)

Pl.: segédmotoros rokkantkocsi, árúszálító segédmotoros tricikli...

A segédmotoros kerékpárral egy kategória a három illetve négy kerekû jármû is ha egyébbként megfelel a rávonatkozó elõírásoknak.

Nos az EU tagországokban némileg eltérõ lehet a KRESZ, ezért a magyar a mérvadó. Itt pedig a segédmotoros kerékpár egy személyt szállíthat a KRESZ szerint.

A mopedautó gyárilag 2 személyes.

Ez EU-szabály. A Közlekedésfelügyelet egyik hivatalnoka szerint a négykerekû jármûveknek kötelezõ a forgalmi, de egy íróasztal-vitéz nem hozhat a törvénnyel ellentétes rendelkezést. A rendõri igazoltatásnál, meg ha a rendõr hülye, akkor kéri a forgalmit, jogsit, ha nem akkor csak a kismotorost. Az elsõ esetben sem ér el vele mást, mint hogy be kell menni az adott kapitányságra, és kukázzák az egész papirost. Szóval csak idõveszteség, ezért a dörzsöltebb mopedautósok a kesztyûtartóban hordanak pár másolatot az EU-elõírásból, meg a '92 közlekedési törvénybõl, és igazoltatásnál elõveszik, ha szükséges.

Esetleg nem 50,5 köbcenti? Mert akkor más a helyzet, bár az egy személy az ugyanúgy igaz...

"Ligier tipusú mopedautó van, használtan kb. félmilliótól indul felfele. Van benne egy 505 köbcentis dízel, és úgy 2,5 litert eszik százra. Igaz, nem lehet vele száguldozni, és nem mehettsz vele sem az autópályára, de autóútra sem, de nem kell hozzá B kategóriás jogsi sem. Elég a kismotoros"
Sajna Magyarországon nem így van, nem lehet 505 köbcentis-et kismotoros vezetõi engedélyjel vezetni, ja és csak egyszemélyest lehet...

László: Jujj!
Ez neked való. :-)

Az a film tele van csúsztatásokkal...

De volt, és mûködött!

Szóval volt egy összegányolt vackotok, amitõl egy háztartásigép-szerelõ kapásból a haját tépné, és ebbõl általánosítasz.... Érdekes na.

(A motort tartó talapzat mozgatható volt. A szíjat egy kis fapálcával tartva csak össze kellett engedni õket.)

Ja, és miután már forgott amotor kézileg kellett ráügyeskedni a tengelyvégre a meghajtó szíjjt. Elég balesetveszélyes mûvelet volt, de hálistennek soha senkinek nem esett baja.

Na, eszembe jutott!!!!

Gyerekkoromból emlékszem, nekünk otthon volt, - sõt még ma is megvan - egy villanymotoral meghajtott kis malmunk. Én is beindítrottam párszor.
A beindítása úgy történt, hogy a motor meghajtó kereket tartalmazó végére rátekertük a bõrszíjjt, és "behúztuk" a motort a tengelyénél fogva. Utána kapcsoltuk rá az áramot. Egyébként nem indult volna el!
Az áramellátás normál 220 V. Emlékeim szerint apám szeretett volna 3-fázisú ipari áramot behúzatni, de nagyon sokba került volna.
Lehet, hogy emiatt kellett kézileg elõször felpörgetni a villanymotort.
Az persze lehet, hogy azóta (mert ez a 70-es években volt) már korszerûbb villanymotorok vannak.

DE EHHEZ SEM KELL INDÍTÓMOTOR!!!

Nem igaz, hogy képtelenek vagytok megérteni az elsõéves szakmunkás tananyagot, amit minden nehézfejû villanyszerelõ azonnal felfog.

Nem szokták tekergetni. az egyfázisú villanymotoroknál tényleg nem indul be a motor, ha csak egy tekerccsel mûködik. ezért szoktak egy segédtekercset mellészerelni, amit egy kondival kötnek sorba, hogy a fázisát kissé eltolják. Ez a segédfázis-tekercskör. Ez általában fix bekötésû, de van olyan is, ami csak indításkor kapcsolnak rá. Na!

A megoldást erre itt találod:
http://en.wikipedia.org/wiki/AC_motor#Three-phase_AC_synchronous_motors
Azt írja, hogy általában változtatható frekvenciájú áramra kapcsolják, mert így nem fell felhozni a szinkronfordulatszámra, vagy pedig indukciós tekerccsel kombinálják. Így ha alacsony fordulatszámra kerül, akkor indukciós motorként mûködik, és nem veszti el a nyomatékát, vagy indításkor fel tud pörögni a szinkronfordulatszámra.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Lehet, hogy itt már alternatív jármûveket is fognak árulni.

Figyu!

Még középsuliban tanultam, hogy van olyan villanymotor, amelyet a holtpontról ki kell mozdtíani, mert különben nem indul el.

Utána meg fogtam a kezemben olyan szivattyú
t, amelyet gondolom hasonló okból be kellett indítani. Ne nézz azért ennyirének.

Ezt szépen megcsinálja saját maga. Ventilátorokat szoktak meghajtani leginkább szinkronmotorokkal. Még sohasem láttam indítómotort egyetlen villanymotoron sem. Még mozdonyon sem.

Egy hülye százat csinál?

"A szinkronmotorokat elõször szinkronfordulatszámra kell hozni"

Na, ugye, hogy annyira nem vagyok hülye, emlékeztem én valamire. :-)

A szinkronmotorokat elõször szinkronfordulatszámra kell hozni, de ilyet ma már szinte senki nem használ.
Egyetlen elõnye, hogy állandó fordulaton meg, a meghajtás frekvenciájával forog. Viszont ennek semmi értelme egy jármûben, ott épp a változtatható fordulatszám a lényeg.
Ha meg elektronikusan vezérelt a meghajtás frekvenciája, akkor ezt sem kell felpörgetni, elég 0 frekvenciáról indítani, és onnan emelni.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Fogalmam nincs, hogy mopedre kell-e regadó. Én még csak az intézet takarítónõjének a tragacsát láttam élõbe, az egy Aixan JDM típusú mopedautó. 380 ezerért vette használtan. Ami pedig a dízelmotorját illeti, egy marmonkanna olaj elég neki 2 hónapra.

Az biztos. A villanymotor elindulásakor már adottak a feltételek a folyamatos mûködéshez. Ez mondom, nem robbanómotor. Ami csak szûk fordulatszám-tartománybam képes mûködni.

Ott írja a honlapon, hogy az ár regadó nélkül értendõ. Persze, lehet, hogy a regadó erre 0.

A haszna egy ilyennek esetleg az, hogy a hasonló áru limuzinnal szemben kevesebb a fenntartási költsége.
Mindenesetre, ha már az ember moped kategóriában gondolkodik (v=40-60 km/h), akkor inkább vegyen villanykocsit, ne ilyen Ligiert, amely robbanómotoros és olajat eszik.

Esetleg abban lehet fantázia, hogy a bazi nagy villanymotort egy kisebbel felpörgetem, de ehhez már tényleg hülye vagyok.

Amelyik villanymotor nem tud elindulni magától, az vagy rossz, vagy valami megakasztja. Különben meg miért építenek be elektromos indítómotort a robbanómotorokba, ha nem indul be magától?

Jobb lenne elismerned, hogy marhaságot írtál.

Én is tudom, hogy drága. Nem is tudom, hogy mi kerül ebben a tragacsban újonnan kb. 2.5 gurigába. Azért már normális autót adnak. Amúgy ennek nem kell regisztrációs adó, sem forgalmi. Az éves adó 2-3000 forint.

Azért talán nem. A BlueStar-t ha jól emlékszem 2012-re ígérik.

Hát igen, amire a jó dolgok divatba jönnek, addigra mi kipurcanunk.

Igazából nem 20 millió, hanem csak 17, és ha belegondolsz az nem is olyan sok, ha azt vesszük, hogy egy középkategóriás autó is lehet 5-7 millió, és még nagyon új a technológia.
Szerintem a Roadster a maga kategóriájában olcsónak nevezhetõ.
De a következõ verzió a WhiteStar lesz, ami már sokkal barátibb áron lesz elvileg, utána pedig a BlueStar, ami ha jól emlékszem már csak 5 millió körül lesz.

Talán mert nem mindegyik villanymotor tud elindulni magától... Igaz a többsége el tud indulni, de nem mind. Attól függ milyet tesznek be.

"Üzembehelyezéskor plusz regisztrációs adó!"

Kész, elegem van.

Oldal 1 / 2Következő →