MTI

E-matricává alakul az autópálya matrica

A szélvédőre ragasztandó papíralapú matrica január elsejével megszűnik, így az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot fognak kapni - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.. A közlemény szerint a benzinkúthálózatok decemberben folyamatosan állnak át az új rendszerre. Januártól a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megszünteti a papír alapú matricás rendszert. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein, a szerződött viszonteladóknál, benzinkutaknál, valamint sms-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással.

A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell majd megőrizni, mert a pótdíj megfizetésére vonatkozó igény 1 év alatt évül el. Az esetleges pótdíjfizetési felszólítások postázására az ÁAK Zrt.-nek továbbra is 60 nap áll rendelkezésére.

Az ÁAK közleménye kiemeli, hogy a matrica megszüntetése kényelmesebb és gyorsabb kiszolgálást biztosít a vásárlóknak, ezen felül a nyomdai és terjesztési költségek is megtakaríthatók, amelyek együttes értéke 2007-ben mintegy 250 millió forintot tett ki. Az így felszabaduló összeget a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) útfejlesztésekre és üzemeltetésre fordítja. Az értékesítési pontok folyamatosan állnak át az új rendszerre, ezért egyes viszonteladóknál már decemberben előfordulhat, hogy a vásárló csak bizonylatot kap, matricát nem.

Az ÁAK felhívja a figyelmet arra, hogy az úthasználati jogosultság ellenőrzése továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. Az ÁAK Zrt. értékesítési adatai szerint 2007 első tizenegy hónapjában az elmúlt év hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 38 százalékos bevételtöbbletet eredményezett. Ez a 2006-os 32,4 milliárd forinttal szemben 2007-ben közel 44,7 milliárd forintos bruttó összeget jelent. Egyre nagyobb ütemű növekedés tapasztalható a virtuális úton értékesített matricák tekintetében is. Az idei év első 11 hónapjában eddig több mint 834 ezer matricát vásároltak mobiltelefonon vagy az interneten keresztül, ami közel 1,3 milliárd forintos bevételt eredményezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    A benzinkúti és egyéb árusítóhelyi vásárlás lehetősége nem szűnik meg. Az elején én is félreolvastam, de benne van a cikkben, hogy mindössze annyi történik hogy nem kell semmit a szélvédőre ragasztani. Eddig is hülyeség volt, mert a rendszámot olvasták le és vetették össze a központi nyilvántartással, probléma esetén sem a matricát hanem a bizonylatot fogadták el. Bizonylat pedig továbbra is lesz. Tapasztalt homár-olvasóként sosem vennék sms-es matricát éppen azért, mert tutira nem őrizném meg az sms eredményét évekig...
  • Faby #1
    A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell majd megőrizni...

    Azért az sms-ben küldött nyugtázó üzenet 1 évig való megörzése eléggé életszerűtlen elvárás. Lévén, hogy a mobiltelefonok, mint olyan sok más mai elektronikus eszköz, nem igazán a garantált működési biztonságról híresek. Bármikor előfordulhat probléma vele, vagy csak egyszerűen cseréli valaki a telót, akkor mi van? Van olyan ismerősöm, akinél 1 év alatt 2 telefon is megfordul. Ha (ahogyan a mai telefonok nagy többségénél) nem a sim kártyára, hanem a telo memóriába van elmentve az üzenet, akkor szívás, mert ha jól tudom, továbbküldeni nem lehet ezeket az üzeneteket, kérdés az, le lehet-e menteni pl számítógépre? Úgyhogy ez érdekes kérdés.

    Másik, hogy pl miért kerül többe a tisztán elektronikus úton (internet) vásárolt jogosultság (ha már ezt a szót használta a cikk is a matrica helyett) a mostmég papíralapú, majd később a papír nélküli, de benzinkutaknál személyesen vásároltnál?

    Én majd akkor fogok interneten vagy urambocsá sms-ben vásárloni, ha ugyanannyi lesz, mint a benzinkúton. Általában autópálya használat előtt tankolok a jólmegszokott kúton, mert ugye a pálya mellett horror ára van az üzemanyagnak, akkor meg már mind1, hogy "matricát" is veszek.