SG.hu

Akkumulátorgyár épül Ácson

520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, katódot fognak gyártani az elektromos akkumulátorokhoz.

Chen Hongliang, a cégcsoport elnöke elmondta, hogy a mostani beruházás az első, az Európai Unió területén megvalósuló fejlesztésük. Vállalatuk kiemelten kezeli az ácsi projektet, így a tervek szerint 2026-ban el is indítják a termelést. A magyar kormány támogatásával évi 100 000 tonna gyártási kapacitású, fenntartható, zöldmezős gyártóüzem épül fel, amely olyan akkumulátorgyártók igényeit fogja majd kielégíteni, mint a CATL, az AESC, az EVE Power és az LGES. A késztermékeket pedig várhatóan a BMW, a Volkswagen és más európai autógyárak elektromos járműveiben fogják használni.

A lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég nagyjából 520 milliárd forint értékű beruházása nyomán 900 új munkahely jön létre, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén.

"Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is." - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. "A kocka el van vetve Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni. A kérdés csak az, hogy hol. A kérdés, hogy mely országok lesznek sikeresek ebben az új világgazdasági korszakban, mely országok tudják a legtöbb hasznot kiszakítani maguknak" - vélekedett. Kiemelte, hogy a nyugati autógyárak óriási függőségbe kerültek a keleti elektromos akkumulátoroktól, utóbbi piacot ugyanis 95 százalékban Kína, Dél-Korea és Japán uralja.

A miniszter emellett rámutatott, hogy elengedő elektromos akkumulátorgyár nélkül nem lehetséges a környezetvédelmi célok teljesítése sem, márpedig Magyarország ma már a világ negyedik legnagyobb gyártókapacitásával rendelkezik e téren. "Az elmúlt hét évben ötvenegy, elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházás érkezett Magyarországra négyezer milliárd forint értékben" - húzta alá, hozzátéve, hogy az ágazat tíz legnagyobb cége közül már négy elkötelezte magát hazánk mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #7
    Azzal nem lenne baj, ha a gyártáskor befolyó adókból visszakapna minden magyar. Ott lesz elrontva a dolog, hogy az egész egy családnak megy majd.
  • codaco #6
    "Jah ukránok, nekik köszönhetjük Csernobilt" Mi van?
  • KolkaF #5
    - Bruttó 400.000 Ft most mire elég? Kitörölhetem vele... Csak nem hülyeségekre kéne pazarolni a pénzt, (pl. stadionokra, értelmetlen beruházások stb.) hanem egyszerűen megfizetni a magyar embereket. Csak az a baj magyar adófizetőkkel mindent meg lehet tenni, és még örülnek is neki a kitolnak velük. Ritka hülye egy népség. Miért hülye? Viccben is az van, hogy: "dögöljön meg a szomszéd tehene is." Ezt használják ki a politikusok, nem vagyunk összetartóak. Szóval, ha valakinek van egy kis esze, elmegy ebből a szarból.
    - Jah ukránok, nekik köszönhetjük Csernobilt, és mennyire szeretik a magyarokat.
  • Mertos #4
    Ha a magyar nem akar bruttó 3-400.000 Ft-ért dolgozni, akkor jönnek olyanok akik akarnak. Még bőven van választék a világban. Egyébként most a szegény ázsiai országok vannak olyan "képzettségi" szinten, hogy egyáltalán dolgozni tudjanak ilyen munkahelyen. A bevándorlás már rég folyamatos Magyarországon is. Elég csak megemlíteni a kínai populációt, vagy a mongol és ukránokat. Utóbbiak legalább európaiak.
  • AxxE #3
    Szerinted? (tegnapi hír)10 ezer munkást toboroznak a Fülöp-szigeteken, hogy jöjjenek Magyarországra dolgozni:
    https://444.hu/2023/06/20/10-ezer-munkast-toboroznak-a-fulop-szigeteken-hogy-jojjenek-magyarorszagra-dolgozni
    A helyi TV-ben nyomják a hirdetést... :D
    Utoljára szerkesztette: AxxE, 2023.06.22. 09:28:01
  • AndReWsss #2
    "A magyar kormány támogatásával..."
    Nem a magyar kormány támogatja, hanem az állam, azaz mi, adófizetők...
  • Arnika19 #1
    520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre. Ezek ugye magyar munkavállalók lesznek ha a magyar állam a mi pénzünkből támogatást ad. Mert ha ez a 900 fő nem magyar dolgozó lesz akkor menjenek a pics@ba és ott szennyezzék a környezetet, ne lopjanak a magyar adófizetőktől a kínaiak.
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2023.06.22. 08:30:25