Gyurkity Péter

Hatalmas beruházással jön hazánkba a CATL

Minden rekordot megdönt a befektetés, amely egy akkumulátor-üzem felépítését célozza meg.

A kínai CATL nem túl gyakran szerepel híreinkben, bár a cég többek között a Teslának szállít saját modulokat, kielégítve a gyártó egyre növekvő igényét. Most egy magyarországi üzem felépítését jelentették be, amely egyben az eddigi legnagyobb beruházásnak minősül, a cél pedig az európai autógyártók kiszolgálása.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) a napokban jelezte, hogy sikerült megállapodást kötni a magyar kormány képviselőivel az itteni méretes üzem felépítéséről. A magyar fél azt hangsúlyozta ki, hogy évek óta tartó tárgyalássorozat zárult most le, ennek eredményeként pedig valóban rekordot döntünk, hiszen a beruházás értéke csaknem 3 ezer milliárd forint (7,34 milliárd euró). Az építkezés még az év vége előtt elindul, a nagy gyártósor pedig a tervek szerint Debrecenben állna össze és 221 hektárt foglalna el, 100 GWh-s kapacitással. A cégnek ez lesz a második európai üzeme, az első azonban ennél jóval kisebb, a németországi Erfurt mellett felépített példány ugyanis eleinte 8, majd pedig 14 GWh-s kapacitást nyújt majd, amint idén megindul a gyártás.

A debreceni helyszín rögtön azt sugallja, hogy a környéken jelenlévő német autógyártók kiszolgálása, az európai piac jobb lefedése az elsődleges célkitűzés. A Mercedes-Benz már jelezte, hogy ők lesznek az első vásárlók, viszont mellettük a BMW, a Stellantis, valamint a Volkswagen is komoly jelöltként jelenik itt meg. Az akár 9 ezer új munkahelyet is létrehozó új gyár, amely a nevadai Gigafactory-nál is háromszor nagyobb lenne, nyilván komoly esélyt kínál hazánknak, ez azonban nemcsak itthon, de még a régióban is az eddigi legnagyobb beruházás. Ha minden jól megy, az energiaigényeket megújuló forrásokból fedezik majd, az indulást követően pedig Magyarország valóban vezető helyet nyerhet el az akkumulátor-gyártás területén belül.

A Tesla eközben Kanadában építené fel új üzemét, de Elon Musk már egy tucat ilyen telephelyről álmodozik, amelyhez nyilván évekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #22
    Egyetértek. Annyi hogy egy masszív napkitörés a grid-re nézve veszélyes, elektromosság nélkül pedig kb. leáll az élet ahogy most ismerjük, beleértve az olajipart is. Ez amit a rövidlátó Dodo55 már nem képes felfogni, és úgy gondolja hogy csörlővel meg vödörrel korlátlan ideig tudja majd a benzint merni. Akkor persze csak pislogna amikor azt látja hogy valaki a háza tetején lévő napelemről feltöltötte az elektromos autóját(amit akár arra is használhat hogy este kinyerjen belőle a töltést hogy mondjuk könyvet tudjon olvasni a fényénél amíg helyreáll az infrastruktúra(hetek)). Ellenben ő kilométeres sorban civakodik a benzinkútnál a vödrözőkkel, este meg kuksol a sötétben.
  • kvp #21
    A problema az autozassal jelenleg az elavult belsoegesu motorokkal van. Az elektromos hajtaslanc lehetove teszi, hogy barmilyen aramforrasrol uzemeljen a jarmu. Legyen ez aksi, amit halozatrol vagy helyi generatorrol, esetleg napelemrol toltunk, legyen az uzemanyagcella, ami metant vagy hidrogent hasznal vagy barmi mas.

    Hogyan allitunk elo hidrogent vagy metant CO2 semleges modon? Aram segitsegevel, ami johet atomenergiabol vagy barmilyen megujulobol (nap, szel, viz, stb.). A hidrogenhez csak viz kell, a metanhoz viz es legkori CO2. A folyamat vegen az uzemanyagcella kormolas es egyeb reszecske szennyezes nelkul visszaalakitja vizze es legkori CO2-a az uzemanyagot. Ez tokeletes tartalek megoldas arra az esetre ha a normal halozati aksi toltes nem lenne elerheto. Az uzemanyagcella lehet a jarmuvekben is (ha veszhelyzeti jarmuvekrol van szo) vagy a toltesi pontokra, esetleg telepulesi kozpontokba telepitve. A metan raadasul jol tarolhato a fold alatt is, kiurult foldgaz lelohelyekben. Ez utobbi rengeteg van Magyarorszagon is.

    Tehat a jo megoldas, ha minden auto elektromos, a tobbseguk aksis, de a veszhelyzeti jarmuvekben van uzemanyagcella is, plusz minden telepulesnek vagy telepulesresznek van sajat generatora es a leheto legtobb epuletnek sajat napelem tombjei. Abszolut vesztartaleknak pedig ott vannak a stirling generatorok, amikhez csak valamilyen kulso hoforras kell. (pl. alagyujtunk vagy geotermikus hoforrast hasznalunk, esetleg nap + polirozott fem tukrok) Ilyeneket hasznal a NASA tobb urszondan is, tehat ha az urben mennek, akkor a Fold felszinen is menni fognak, a legnagyobb napszelben is.

    A napszel es az atomhaborus EMP ellen meg hagyomanyos faraday kalitkaval vedekezhetunk, meg a Tesla-k elektronikaja is igy van becsomagolva. Alapvetoen nem a potencialis napszel miatt, csak hogy ok ne zavarjak a kornyezo radio kommunikaciot. Mellekhataskent igy nem zavarja oket sem semmi mas.

    A belsoegesu motorok elavultak, mint ahogy a gozgepek is. Senki nem tiltja a birtoklasuk, de az autopalyara nem fogjak felengedni a gozgepet es nem lenne szabad felengedni a belsoegesu motorral szerelt jarmuveket sem. Egyszeruen van jobb, hatekonyabb es megfelelo szintu tomegtermeles eseten olcsobb megoldas, megpedig az elektromos hajtaslancok, CO2 semleges aramforrasokkal es kemiai atmeneti energiatarolokkal.
  • defiant9 #20
    "Nekem még valamelyik szekrény mélyén "
    Vagyis állításod megdőlt a technológia diverzifikáció szükségességéről.

    "Az, amiről te beszélsz."
    Tehát az olaj - nyilvánvalóan - fogyó eszköz, így erre nem lehet fenntartható modell-t építeni. A Nap mint energiaforrás sok-sok nagyságrenddel tovább kitart, és elektromos áram nyerhető belőle, mindezt úgy hogy az energiabiztonságot nem veszélyezteti háborús vagy kartellfüggés.

    "Ez bizonyítja a legjobban, hogy a természetben ez a legfelsőbb rendű energiatárolási forma."
    Lol. Nagyon szívesen használod ezt a legfelsőbb rendű kifejezést. Kérem az erre vonatkozó tudomány hivatkozást. Remélem nem csak te találsz ki ilyen blődségeket. Az élőlények és a technológia működése eléggé szétvált már, egy biológiai megoldás sem tud versenyezni mondjuk egy elektromos autó sebességével. Egy atomerőmű vagy egy majdani fúziós reaktor azért állít elő villamos energiát mert ez a leghatékonyabb, a napenergiából szénhidrogén előállítsa egy hatékonytalan és nagyon lassú folyamat. (a németek bíznak benne hogy elő tudnak rukkolni valamivel ami jobb mint a mostani, de elég nagy a gap amit meg kéne ugrani)

    "hanem szénhidrogénekként (zsírok formájában)"
    Helyes, kérem akkor mutasd be a zsírokra épülő biológiai motor megoldásod, és ne a Föld alól kezd előásni a szenet.

    "de jobb helyeken ezeket az üres bemondásokat a legtöbb esetben inkább napnál is mindenki számára világosabb kész tényeknek szokás nevezni"
    Tehát nem tudsz egyetlen egy tényadot sem felmutatni állításod alátámasztásul. Ezzel ismételten kiléptél a racionális vita keretei közül, így a vita ezen részét elbuktad.

    "meg valami kézi szivattyút amit apa/nagypapa cuccai között talált vagy egy csörlőt meg egy vödrö"
    Lol. Akkor menj már ki mopst a benzinkutakra ahol ki van plakátolva hogy készlethiány, és csörlőzz már ki egy kis benzint. A teljes ellátási lánc áll le, annyira rövidlátóan ostoba vagy hogy az már fáj.

    "általam számításba vehetőnek tartott forrásból ezt hallottam."
    Pofátlan szinten beszélsz mellé. Azt mondtam hogy a németek megszívták mert az (orosz) szénhidrogénre építettek. Mi erre a válaszod hogy atomerőmű. Tudod energiabiztonság. Legtöbb országnak nincsenek szénhidrogén lelőlhelyeli, így ha ezekre épít akkor kiszolgáltatja magát. A nap vagy az atomenegia (amikből villanyáram lesz) esetén ez nem áll fenn. Tehát nem tudtad cáfolni a szénhidrogének ezen problematikáját, így ezt is buktad.

    "Megoldják home-officeból, ugye? "
    Nem. De ezzel nem is ez volt az állításom. Mivel arra nem tudtál reagálni így kitaláltál magadnak egy hülyeséget és azon nevetsz. Ezt is buktad. Sajnos a racionális vita szabályit be fogom tartatni, mert veled nem lehet máshogy.

    "fél órán keresztül nem ad"
    Majd 1 hét múlva mi lesz?

    "Aki jó fej, hagy majd ott becsületből KP-t. "
    Amit hogy vesz ki az ATM-ből? Fogd már fel, hogy arra mutattam rá hogy egy ekkora kiesés alapjaiban állítja le az életet, a benzinkút csak a hab a tortán.

    "Lehetne rajtuk mini atomreaktor"
    Az hogy vicceskedve próbálod elkerülni a válaszadást csak szánalmassá tesz. Érdemi válasz hiányában ezt a pontot is buktad. Kezd megalázó lenni ahogy megint a földbe döngöllek.

    "Akkor ami nem legális lobbitevékenység, az mi?"
    Pl. 2006. évi XLIX. törvény a lobbitevékenységről * A lényeg hogy nem a korrupció. Tehát a korrupció kapcsán nincs érved, továbbra is elterelődni próbálsz. Így ezt is buktad.

    "Kérem a hivatkozást az álláspontom alacsonyabb rendűségére."
    A korrupciós bűncselekmények megnevezést a hatályos magyar Büntető törvénykönyv (Btk.) (2012. évi C. törvény) vezette be
    A korrupció támogatása értelemszerűen alacsonyabb morális színvonalat képvisel mint a a tisztességes rendszeré, és a vita ezen megy az EU-s pénzek kapcsán.

    "Jól értem, ezt akarod mondani?"
    Nem jól érted. A közpénzek ellopása a téma. A magyar kormány pedig rendszerszinten lop. Felettem a kérdés hogy elfogadod-e ezt a tényt és kértem hogy ne sunnyogj el a válasz elől. Mi tettél? Elsunnyogtál. Tudom kínos beismerni hogy a tovajokat véded, és ilyenkor jön a kognitív disszonaciád hogy akkor inkább ne beszéljünk róla. Ezzel viszont ezt is buktad.

    "de nem tudsz mögéjük számokat tenni?"
    Hogyne tudnék. Kb. ilyen mértékben szennyezel.
  • Dodo55 #19
    Inkább kiszorultak természetes mód, amint a hatékonyabban üzemeltethető alternatívák kellő teret nyertek. A hangsúly a természetességen, nem volt erőltetve úgy a folyamat politikailag, mint most. Sőt mind gőzautót, mind gőzmozdonyt, mind pedig lovaskocsit a mai napig lehet legálisan használni és fut is belőlük azért még nem kevés működő példány a világon. Ezzel szemben egyes körök manapság szabályos ördögűzést folytatnak a belsőégésű motorok ellen, amit a korábban már elmondottak szerint súlyosan közveszélyesnek tartok a lehetséges következményei miatt.

    Meg ha már egészséges technológiai diverzitást emlegettem, érdekességképp megemlíteném azt is, hogy Stuhlweißenburg-ban ahol gyerekként felnőttem, a 90-es években bizony a Posta kézbesítői közül sokan, a városgondnokság kertészeti feladatait ellátók pedig kivétel nélkül már akkor kis elektromos autókat használtak, ez teljesen megszokott és magától értetődő volt anélkül, hogy bárkinek is papolnia kellett volna a belsőégésű motorok ellen, egyszerűen ez a fajta technológiai diverzitás természetes mód ki tudott alakulni az ésszerű igények és a piaci verseny szabad kínálata mentén.

    "A lokalis armtermelest nem befolyasolja egyik sem. Csak elosztott infrastrukturat kell epiteni es akkor jo."
    Azért egy félvezetők használatával készült feszültségszabályozó nem biztos, hogy minden esetben annyira örül egy EMP-nek vagy napszélnek, de ez valóban nem hülyeség, valószínűleg ezért is van a legtöbb belsőégésű motorral üzemelő járműben egy többfázisú generátor :)
  • Dodo55 #18
    "Miért is nincs csöves számítógép mindenki notebookja mellett?"
    Nekem még valamelyik szekrény mélyén van amúgy asszem egy működőképes csöves monitorom. Mindamellett van 165Hz-es G-Sync-es 1440p-s IPS is. Fő a széles választék, legyen mindig hová nyúlni.

    "Mi a fogyó alapanyag, a nap a víz vagy a CO2 vagy az olaj?"
    Az, amiről te beszélsz. Bármi, aminek a kémiai kötéseit felbontod az elektromossággal, vagy épp kötésbe hozod. De ilyen plusz anyag nélkül önmagában a villamos energiát csak hővé vagy mozgási energiává tudod alakítani, stabil nagysűrűségű energiahordozóvá nem tudod visszaalakítani. Viszont fordítva, a fosszilis energiahordozókból bármikor elő tudsz állítani elektromos áramot és amíg arra nincs szükség, addig nagy sűrűségben tudod bennük stabilan tárolni az energiát. Nem véletlenül működnek így az élőlények is. Mi sem elektromos töltésekként tároljuk az energiát, hanem szénhidrogénekként (zsírok formájában). Ez bizonyítja a legjobban, hogy a természetben ez a legfelsőbb rendű energiatárolási forma.

    "Jól láthatóan csak üres bemondásokat puffogatsz, de nem tudsz mögéjük számokat tenni. Ez téged minősít."
    Igen, de jobb helyeken ezeket az üres bemondásokat a legtöbb esetben inkább napnál is mindenki számára világosabb kész tényeknek szokás nevezni. De elfogadom ha neked az üres bemondás kifejezés tetszetősebb és azt is, ha szeretsz mindenkit minősítgetni, hiszen anélkül félő, hogy nehéz lenne beilleszteni valamelyik skatulyádba és a végén még sehová pontosan be nem illlő egyéniségként kellene a létezéséről tudomást venned.

    "Tehát leálltak a benzinkutak, a kikötők, a szivattyúk"
    Fél órára maximum, amíg valaki meg nem unja vagy egyenesen el nem durran a fasza és hoz egy hosszú csövet meg valami kézi szivattyút amit apa/nagypapa cuccai között talált vagy egy csörlőt meg egy vödröt... Nyilván nem az igazi, de azért valami lesz, sokat nem kell vele szarakodni. Az olajfúró tornyok és a finomítók persze azért már összetettebb szerkezetek, de hála istennek a fosszilis energiahordozók sűrűsége és állékonysága miatt gigantikus tartalékokat lehet készletezni belőlük, ahogyan azt felelősen teszi is sok állam.

    "Akik szénhidrogénre építetek nem pedig atoemrőműre ami elektromosságot tremel."
    Tudtommal az atomerőműveiket a "megújulú energiaforrásokba" (hulladékenergia hasznosító felfogóberendezésekbe) vetett rendíthetetlen hitük miatt kezdték el rohamtempóban leállítani és elbontani, de lehet tévedek, bár eddig minden általam számításba vehetőnek tartott forrásból ezt hallottam.

    "hazajuss és ott várja ki mindenki hogy helyreálljanak az infrastruktúrák"
    Igen. Az a számilliónyi ember is (kb. mindenki, aki műszaki feladatokra hasznosítható), aki majd a helyreállításán dolgozik. Megoldják home-officeból, ugye?

    "Míg a benzinkút még mindig csak széttárja a kezét hogy nem megy a rendszer nem ad benyát, főleg nem kártyára."
    Lásd fentebb, fél órán keresztül nem ad, aztán valaki jön és felnyitja a tartály fedelét, mert neki elfelejtettek szólni, hogy ahhoz nem nyúlhat hozzá. Aki jó fej, hagy majd ott becsületből KP-t. Aki bunkó, az csak csörlőzik magának, de lehet végül annyira nem is bunkó, mert majd megsajnálja a hülyegyereket aki az összes vagyonát a bankban tartja és 8 éve már csak contactless módon fizetett és csörlőzik / szivogat fel neki is, hogy ne sírjon.

    "Konkrétan hogy nézne ki a rendszered mondjuk a mentő vagy rendőrautókra vonatkozóan?"
    Lehetne rajtuk mini atomreaktor vagy töltést nem igénylő nukleáris energiacella, mint amiket az űrtechnikában használnak régóta, akkor nem gáz végülis a villanymotor. Csak ugye ezeket a szükséges ólompáncél miatt nem szeretik több okból sem, a mobiltelefonpiacra is ezért nem tudtak vele végül betörni, pedig úgy bő 90 év körüli üzemidőt tett volna lehetővé.

    "Ne próbálj elterlődni a (legális) lobbitevékenységre."
    Akkor ami nem legális lobbitevékenység, az mi? Na? És várj, min is múlik kizárólag, hogy legális vagy sem egy-egy lobbitevékenység? Csak nem politikai döntéseken? Úgy érzem nem én vagyok az itt, aki terelni próbál...

    "egy alacsonyabb rendű álláspontot képviselsz a tolvajok védelmével"
    Kérem a hivatkozást az álláspontom alacsonyabb rendűségére. Amennyiben nem tudsz ilyet adni akkor ezen állításod megdőlt. Jól láthatóan csak üres bemondásokat puffogatsz, de nem tudsz mögéjük számokat tenni. Ez téged minősít.

    "WTF? A corruption perception index teljesen más. A 2021-es adatok alapján egyébként ellépet már Románia is mellettünk."
    Elnézést, én azt hittem, hogy az általad linkelt képen arról van egy rangsor, hogy melyik ország hány millió Euróval támogatta eddig a rajta szereplő korrupciószintmeghatározó szervezetet és hogy ez alapján milyen korrupciós szintet határoztak meg az adott ország számára. De akkor lehet valamit félreértettem...

    "Vannak ahol fellépnek a korrupció ellen és vannak ahol nem."
    Megpróbálom értelmezni: vannak, ahol egymással élesen szembenálló erők kerülnek közhatalmi pozíciókba és emiatt kíméletlen politikai leszámolások borzolják az emberek mindennapjait és bénítják az állam cselekvőképességét, ne adj isten akár szó szerint leszámolások, illetve vannak, ahol törekednek az egységes nemzetstratégiára és igyekeznek a belső súrlódásokat mielőbb békés úton elsimítani, hogy ezzel a népességet kiszolgáló államgépezetet és az országot gyarapítani hivatott nemzeti tőkét is védjék a nemkívánatos destruktív láncreakciók hatásaitól? Jól értem, ezt akarod mondani?

    "Pl. Polt Péter általában nem lát olyan cselekményt ahol nyomozást kellene indítani az ügyészségének"
    Lehet valami olyasmi kvótát kéne bevezni akkor, hogy minden évben legalább 3 miniszter és 8 államtitkár ellen kelljen vádat emelnie. Utána senki sem mutogathatna rá már, plusz akkor a vita is eldőlne a korrupció kérdésében, mert folyamatosan lennének gyártva bizonyító erejű vádemelések vezető kormánytagokkal szemben és így bebetonozhatnánk magunkat a statisztikákba Európa legkorruptabb országaként immár nem csak független korrupciószintmeghatározó szervezetek elfogulatlan korrupciószintmeghatározásai alapján, hanem inkriminalizált kormánytagok kézzelfogható száma alapján is. Bár lehet, hogy annyiban nem jó ötlet, hogy utána talán nem nagyon lenne aki egy kormányzást hajlandó lenne elvállalni...

    "Ezt akkor vehetjük úgy hogy azt elfogadod hogy te önző módon szennyezel más orra alá és szemrebbenés nélkül tönkrevágod a bolygó klímáját."
    És valami behívót is kapok ezek után akkor az önző mód szennyezők börtönébe, vagy csak üres bemondásokat puffogatsz, de nem tudsz mögéjük számokat tenni?
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.08.15. 21:02:56
  • defiant9 #17
    "hanem attól, mert a politika vezérelte a szabályozás"
    A politika nem alapok. Miért döntött így a politika, ez a kérdés.
    Ami tény hogy pozitív környezetvédelmi hatása van a döntésüknek, és az indoklás szerint ez ami vezérelte, amit értékelnek a szavazók is, ezért a képvislőik megszavazták, úgyhogy ez egy logikus lánc. Egyébként én is megszavztam volna, noha semmiféle érdekeltségem sincs sem az olaj sem a napelem iparban. Egyszerűen beláttam hogy a fenntartható módon kell a bolygóhoz viszonyulnunk. Ez amit a ti önző konzervatív megközelítésetektől távolabb áll.
    Mit tudsz te felmutatni mint ettől ellentétes ellentétes 'hatás'?
  • defiant9 #16
    "A technológiai diverzitás tekintetében egészséges arányban, igen. "
    Ahogy kvp is mondta ilyen elven az elavult technológiák is megtartandóak. Miért is nincs csöves számítógép mindenki notebookja mellett?

    "De attól még villamos energiából nem fogsz tudni fogyó alapanyag nélkül kémiailag kötött energiát előállítani, fordítva viszont igen."
    Mi a fogyó alapanyag, a nap a víz vagy a CO2 vagy az olaj? Tényleg fáj hogy mennyire átgondolatlan amit összehordasz.
    A szénhidrogén alapú energiaforrások kifejezetten egyoldalúak, csak elégetni tudod őket, a villamos energia sokkal több módon használható ha akarsz csinálsz belőle kémiai kötést, vagy ép felbontasz vele, vagy mágneses teret amivel mozgathatsz tárgyakat, de akár bevezetheted a számítógépbe is és számolhatsz a segítségével. Ez ami sokoldalúbbá teszi a használatát, a te definícód alapvetően elhibázott.

    "Szerintem tizenötödszörre"
    Kérem a hivatkozást a 14 korábbira. Amennyiben nem tudsz ilyet adni akkor ezen állításod megdőlt.
    Apropó kértem a linket a technikai vizsgálatra ami szerint az EU a legnagyobb korrupcióval bíró 'gépezet', mivel ilyet nem kaptam így ezen állításod is megdőlt. Jól láthatóan csak üres bemondásokat puffogatsz, de nem tudsz mögéjük számokat tenni. Ez téged minősít.


    „lenullázta az elektromos infrastruktúrát az egész bolygón”
    OK. Tehát leálltak a benzinkutak, a kikötők, a szivattyúk és gyakorlatilag a kerten kívül nincs értelme sehova sem menni mivel sehol nem működik a gépek java, és még oda sem tudsz telefonálni.

    "Erőművek / hálózat kritikus pontjai elleni szabotázs"
    Mármint az olaj és gézvezetékere gondolsz amik háborús területen mennek keresztül. Igen, ez egy szép öngól volt a részedről.

    "Elhibázott energiapolitika, lásd Németország és/vagy Ausztria"
    Akik szénhidrogénre építetek nem pedig atoemrőműre ami elektromosságot tremel. Újabb öngől.

    Eddig akkor 2:0. Mivel ekkora geomágneses vihar érdemi hatása kb. azonos a civilizációra nézve, hiába autókázol körbe-körbe sehol nem lesz áram egy ideig. 1-2 út elég ahhoz hogy hazajuss és ott várja ki mindenki hogy helyreálljanak az infrastruktúrák. A napelemek a háztetőn egyébként simán termelhetnek tovább, amivel akár fel is töltheted az autódat. Míg a benzinkút még mindig csak széttárja a kezét hogy nem megy a rendszer nem ad benyát, főleg nem kártyára.

    "hanem a készenlétben/üzembentartását kellően biztonságos számban"
    Konkrétan hogy nézne ki a rendszered mondjuk a mentő vagy rendőrautókra vonatkozóan? Mennyi a biztonságos? Ki fizeti a pihenő járműállomány költségét?

    "Szóval akkor a gigalobbiszervezet más szemszögből ugyanúgy lehet gigakorrupciósgépezet."
    Akkor most korrupt vagy van lobbi benne? Hiába próbálod összemosni a két fogalmat, ez nem ugyanaz. És jelenleg az EU-s vita a korrupcióról szól, nem a lobbizásról. Ne próbálj elterlődni a (legális) lobbitevékenységre. Vagyis ezek alpján továbbra is fenntartod az álláspontod miszerint az magas állami korrupció ami a józan oldal, nem a korrupció visszaszorítása. Ahogy mondtam morálisan egy alacsonyabb rendű álláspontot képviselsz a tolvajok védelmével, mindezt a primitív ovis másra mutogatós mentalitással megspékelve.

    "Amúgy azon a szponzorlistán amit linkeltél a 44 millió Eurós támogatással a méretünket tekintve nem is állunk olyan rossz helyen"
    WTF? A corruption perception index teljesen más. A 2021-es adatok alapján egyébként ellépet már Románia is mellettünk.
    https://www.transparency.org/en/cpi/2021

    "A román ügyésznővel meg végképp nem értem mit akarsz"
    Kb. annyit hogy vannak ahol fellépnek a korrupció ellen és vannak ahol nem. Pl. Polt Péter általában nem lát olyan cselekményt ahol nyomozást kellene indítani az ügyészségének(kivéve ha a maffiaállam/NER őt használja valamilyen rivális kiszorítására). De öntsünk tiszta vizet a pohárba. Elfogadod hogy a magyar kormány Európa legkorruptabbja vagy sok nálunk korruptabb EU-s országot fel tudnál sorolni? (próbálj ne elsunnyogni a kérdés elől).
    Ahogy egyébként azt sem igazán látom hogy a környezetszennyezés vagy a fenntarthatlan nem klímasemleges gazdaság kapcsán lett volna bármiféle reakciód. Ezt akkor vehetjük úgy hogy azt elfogadod hogy te önző módon szennyezel más orra alá és szemrebbenés nélkül tönkrevágod a bolygó klímáját. Akkor sem lenne egy szavad sem ha más a mocskát a te udvarodba öntené ugye?
  • kvp #15
    "A technológiai diverzitás tekintetében egészséges arányban, igen."

    A gozautokat, gozmozdonyokat es lovaskocsikat is kivezettuk, pedig a technologiai diverzitas miatt akar meg az oszveres korde is szoba johetne. Boven eleg ha az elektromos hajtasokhoz tamogatunk tobbfele aramforrast, ideertve a kulso egesu (tuzet rakunk alatta) tipusu energiaforrasokat is.

    "Szerintem tizenötödszörre, de fussunk neki akkor ismét:"

    A lokalis armtermelest nem befolyasolja egyik sem. Csak elosztott infrastrukturat kell epiteni es akkor jo. Ami kibirja egy atomhaboru EMP-jet, azt a napszel se fogja zavarni.

  • Dodo55 #14
    "Lol. Egészséges?"
    A technológiai diverzitás tekintetében egészséges arányban, igen. Attól, hogy te örökké mást akarsz érteni az alatt, amit mondanak, attól még ezzel nem fogod tudni cáfolni más állításait, mert így csak elbeszélsz mellettük.

    "Úgyhogy ez a felsőbbrendű kategorizálásod erősen sántít."
    Biztos. De attól még villamos energiából nem fogsz tudni fogyó alapanyag nélkül kémiailag kötött energiát előállítani, fordítva viszont igen. Ha a felsőbbrendű szó nem tetszik, akkor a kedvedért egyébként nevezhetjük sokoldalúbbnak is.

    "Na, mesélj konkrétan hogy fog megszűnni az elektromosság?"
    Szerintem tizenötödszörre, de fussunk neki akkor ismét:
    - X osztályú napszél (lásd Carrington esemény, az 1800-as években szó szerint szénné lenullázta az elektromos infrastruktúrát az egész bolygón)
    - Erőművek / hálózat kritikus pontjai elleni szabotázs / regionális kiterjedésű pusztító kinetikus természeti katasztrófa
    - Elhibázott energiapolitika, lásd Németország és/vagy Ausztria

    Gondolkodjak még pár reális eshetőségen, vagy megelégszel ennyivel?

    "Te pedig kötelezővé tennéd az előbbi használatát. Miért is?"
    Nem a feltétlenül használatát, hanem a készenlétben/üzembentartását kellően biztonságos számban. De nyugi, már megszoktam, hogy mindig más jelentéssel ruházod fel azt, amit mondok.

    "Kérem a technikai vizsgálatra vonatkozó linket. Amennyiben ilyen számokat tartalmazó oldalt nem tudsz adni akkor ezen állításod a szokásos üres bemondásodnak minősül."
    "Technikailag vizsgálva" = "A vizsgált jelenség részét képező folyamatok és összetevők alapvető természetszerűségeit vizsgálva a társadalmilag vagy a vizsgált jelenség alkotói által hozzáapplikált felszínes kvalitásjelzők figyelmenkívülhagyásával"
    Értsd leszarva, hogy az EU mit vall magáról vagy az emberek tudatában miképp él, hanem azt nézve kizárólag, hogy mit csinál valójában. Akkor az egy legálisan működő gigalobbiszervezet, se több, se kevesebb. Namármost ugye a korrupció pedig kb. addig konkrét fogalom, amíg pl. egy köztisztviselő egyedi megkenéséről beszélünk egyéni ügyekben, intézményesebb formájában már felmerül az ellentmondás, hogy ki szerint korrupció és ki szerint lobbi. Szóval akkor a gigalobbiszervezet más szemszögből ugyanúgy lehet gigakorrupciósgépezet.

    Amúgy azon a szponzorlistán amit linkeltél a 44 millió Eurós támogatással a méretünket tekintve nem is állunk olyan rossz helyen, sőt kifejezetten meglepő, hogy ennyi magyarnak futotta ilyen közhasznú szervezeteknek adakoznia. Akkor mi lehet azokkal, akik még nemesebb célokért vannak? Lehet a végén kiderül, hogy ezért tart itt a gazdaságunk, mert titokban mindenki eladakozza a pénzét?

    A román ügyésznővel meg végképp nem értem mit akarsz. Hogy elégedetlen vagy az Európai ügyészséggel amiért a mai napig legkorruptabbnak tartott EU-s ország antikorrupciós szakemberei közül választott meg magának vezetőt, ahelyett, hogy olyan országból választott volna, ahol többen utalják az adójuk 1%-át ennek a szervezetnek akiktől lingelgettél, vagy mi???? Elnézést, tényleg kezdem elveszteni a fonalat...
  • Tetsuo #13
    Nem attól szakmaiatlan, mert ő kijelentette, hanem attól, mert a politika vezérelte a szabályozást, nem az autós-szakma, de nem is a környezetvédelem.
    Szóval ha azt gondoltad, amiatt volt szakmaiatlan az EU-s döntés, mert fórumtársunk ideírta véleményét, akkor nem vagy normális.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.08.15. 11:33:24