Berta Sándor

Üzleti titkok ellopásával vádolja egykori mérnökét a Tesla

A volt alkalmazottat azzal vádolják, hogy több százezer kódsort tulajdonított el.

A Tesla robotpilóta-szoftvere - a hibái ellenére - a világ egyik legjobb ilyen jellegű megoldása. Éppen ezért érthető, hogy a cég nagyon érzékenyen reagál minden olyan dologra, amely a programot és annak részleges vagy teljes ellopását érinti. Emiatt nem lehet csodálkozni azon, hogy a gyártó keresetet nyújtott be Guangzhi Cao mérnök ellen, akit azzal vádolt meg, hogy engedély nélkül több mint 300 000 fájlt másolt le. Ezek az adatok a Tesla robotpilóta-szoftvere forráskódjának részét képezik. A férfi 2017-ben tagja volt a Tesla mesterséges intelligenciáért és gépi látásért felelős részlegének.

A társaság többek között azt vetette a mérnök szemére, hogy januárban lopta el az adatokat, pont abban az időszakban, amikor már gőzerővel készült arra, hogy a jelenlegi munkaadójához, a kínai Xiaopeng Motors Technology Company Ltd-hez szerződjön. A beadványban az is szerepel, hogy a Xiaopeng Cao mellett további négy Tesla-alkalmazottat szerzett meg. Érdekesség, hogy a kínai konszern leányvállalatát korábban az Apple is azzal vádolta meg, hogy üzleti titkokat lopott el az autonóm közlekedéssel kapcsolatban.

A Reuters rámutatott, hogy - szintén a robotpilóta-programmal összefüggésben - további vádak is lehetnek, amelyek a Xiaopenghez távozott további négy munkatárs ellen merültek fel. Ezenkívül a Zoox Inc. nevű startup is ellopott üzleti titkokat, amelyek a raktárfejlesztés, a logisztika és a raktár-ellenőrzési folyamatok területét érintették. A felvetéseket eddig sem Cao, sem a Zoox nem kommentálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #6
    Pedig már több száz éve a legfőbb kémek a takarítók, mert mindenhova bemehetnek, amikor éppen nincs ott senki, minden papírfecnit, aktát - még az íróasztalokban lévőt is, ha az nem lett bezárva - lefényképezhetnek, a bekapcsolva hagyott számítógépekbe belenézhetnek stb. stb. stb...
  • molnibalage83 #5
    Engem az érdekelt volna, hogy "még a takarító is".

    A #4-nél is ez a kérdésem.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.01. 15:07:45
  • kvp #4
    https://www.popularmechanics.com/space/rockets/a23080/spacex-elon-musk-itar/

    Egyebkent anno tobb interjuban is kifejtette reszletesebben, de azokat most nem linkelem be egyesevel. (ez az elso google talalat volt, van meg par tucat)
  • Ender Wiggin #3
    The Silicon Valley automaker claims that four former employees stole “proprietary information and trade secrets to help Zoox leapfrog past years of work needed to develop and run its own warehousing, logistics, and inventory control operations.”
  • molnibalage83 #2
    Az utolsó mondat mindkét felére van forrásod?
  • kvp #1
    Amikor az ujsagiroi hozza nem ertes talalkozik a google translate-tal. Nem a viziokert hanem a latasert, egesz pontosan a gepi latasert felelos reszlegrol van szo.

    Egyebkent meg alapszabaly, hogy ha felvesznek egy kinai mernokot, az Kinanak fog kemkedni. Nem veletlen hogy a spacex-nel letiltottak kormanyzati szinten minden nem amerikai alalmazottat, meg a takarito sem lehet csak megbizhato ember, lehetoleg olyan aki szolgalt mar az amerikai hadseregben is.