Balázs Richárd

A zöldebb autók élhar­co­sa lehet a Formula 1

A Formula 1 mindig is a sebességről szólt, ez az idén sem lesz másként, pedig a motorok hengerűrtartalma megegyezik egy utcai autóéval. Vajon hogyan csinálják?

A hétvégén Melbourne-ben elstartoló versenysorozat gyökeres változásokon ment át, melynek hatására a versenygépeknél alkalmazott technikáknak sokkal nagyobb jelentőségük lesz a jövő utcai autóinak fejlesztésében. Egy nap üzemanyag-hatékonyságuk és energia-visszatápláló megoldásaik az általunk vezetett autókban is vissza fognak köszönni.

A Formula 1-ben mindig is kulcsszerepe volt a motorok teljesítményének. 1989-ben a turbók betiltása után igen sokszínű volt a paletta, a V8, V10 és V12 mellett még 3,5 literes VV elrendezésű 12 hengeres motorral is találkozhattunk, majd 1995-től egységesen 3 literes V10-es szörnyetegek érkeztek. Ezt követték az egészen 2013-ig szereplő 2,4 literes V8-asok és az egyre inkább előtérbe kerülő aerodinamikai trükkök. Az idei 1,6 literes motorok azonban már egyértelműen a családi autókat idézik, legalábbis a hengerűrtartalom terén.


A Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIA) elve egyszerű, szereljük fel a versenyautókat egy méretét tekintve utcai autónál is alkalmazható motorral, amit energia-visszanyerő rendszerekkel spékelünk meg, zöldebbé téve a sorozatot, ugyanakkor megőrizve azt a sebességet, amivel az F1 az együléses autók csúcsát képviseli. Sokan rendkívül szkeptikusan várták az idei idény rajtját, a korábbi világbajnok, Jenson Button azonban az optimisták táborát erősíti. "A motor ereje kitűnő, rendkívül nyomatékos" - utalt a McLaren versenyzője az új turbómotorok gyorsulási képességeire.

Az elmúlt évek a nagy autógyártók, mint a Ford, a Toyota és a BMW kivonulásáról szóltak, ma már csak három motorgyártó látja el a 11 csapatot. A Volkswagen csoport azzal utasította el a csatlakozás ötletét, hogy az F1 nem releváns az utcai autók fejlesztése szempontjából, ezért érthető az FIA és a sportban maradt három gyártó, a Ferrari, a Renault és a Mercedes törekvése, hogy a sorozat szabályait vonzóvá tegyék a többi gyártó számára. A Honda mindenesetre már megerősítette visszatérését, amihez idővel újabb nagy nevek csatlakozhatnak.

Az eddigiekkel összevetve az új szabályok igen drasztikusak. Az új motoroknak legalább 30 százalékkal kevesebbet kell fogyasztaniuk a tavalyiakhoz képest. Az üzemanyag-hatékonyságot jelenleg két mechanizmus biztosítja: a maximalizált üzemanyag átfolyási sebesség, ami óránként 100 kilogramm, ezzel limitálva a motorerőt; illetve a másik tényező, miszerint egy versenytávra csak 100 kilogramm üzemanyagot használhatnak fel a tavalyi 150 kilogrammal szemben, vagyis harmadával csökkentették a 305 kilométeres versenyeken felhasználható mennyiséget. Eközben persze a sebességet szinten kell tartani, hogy megőrizzék a sorozat szellemiségét, a szponzorokat és a nézőket.


Hogy mindezt egy 1,6 literes motorral elérjék, szükség volt néhány trükkre, különösen az amúgy veszendőbe menő energiák visszanyerése terén. Ez utóbbi olyan jelentős szerepet kapott, hogy már nem is egy klasszikus értelemben vett motorról, hanem egy erőforrás-egységről kell beszélni. Ennek az egységnek a lelke 2014-ben egy új, a korábbiaknál jóval kisebb méretű motor, melynek fordulatszámát 18 000 rpm-ről 15 000-re csökkentették a hatékonyság jegyében, ezt ellensúlyozzák azonban az energia-visszanyerési technikák.

2009 óta az F1 versenyautók a hibridekhez hasonló fékrendszert használnak, ami egy lítium-ion akkut tölt. Az akkuban felgyűlt energia kisüthető egy motorba, ami 7 másodpercnyi kinetikus energia löketet adott a versenygép hajtásláncának. Ez a kinetikus energia-visszanyerő rendszer, vagyis a KERS egy motorból és egy generátorból állt. Ezt az egységet fejlesztették tovább egy motor-generátor kinetikus egységgé (MGU-K), ami immár ötször annyi fékenergiát gyűjt össze, mint a KERS, körönként 2 MJ-t. A rendszer részét képző motor 4 MJ energiát képes az akkuból kinyerni és a hajtáslánchoz eljuttatni, 30 másodpercen keresztül 161 lóerő többletet adva a versenyautónak.

A következő energia-visszanyerési trükk egy újszerű turbófeltöltő. Maga a turbó - mint arra a cikk elején már utaltunk - nem új a Formula 1-ben, idén azonban egy egészen új adut is előhúztak az alkalmazásával. A hagyományos turbófeltöltőkben egy turbina helyezkedik el, ami energiát von ki a belsőégésű motorból, és ezt az energiát arra használja, hogy a motor levegő-bevitelét hűtött, sűrített levegővel fokozza, és ezzel a motor hatékonyságát, erejét vagy teljesítményét megnövelje. A teljesítménynövelés során a motor kipufogógázainak energiáját használják fel.


A motorból a kipufogógáz-vezetéken keresztül távozó nagy sebességű égéstermék hajtja a turbófeltöltő turbináját, így egyúttal a vele egy tengelyre csapágyazott kompresszort, ami a friss levegőt beszívja és a légkörinél magasabb nyomáson a hengerekhez juttatja. Az új turbófeltöltő esetében semmi nem megy kárba. Amint a kipufogógáz nyomása beindítja a kompresszort, a turbina többletenergiáját begyűjti egy motor-generátor hőegység (MGU-H). Ez szintén az akkut tölti további lóerőkkel látva el az autót, tovább csökkentve az üzemanyag fogyasztást.

A szezon előtti tesztek eredményei szerint több mint 30 százalékkal nagyobb teljesítményt sikerült elérni az elfogyasztott üzemanyagból energiaegységenként a tavalyi V8-as motorokhoz viszonyítva. A változások a versenyzők életét is megkönnyíthetik, mivel nem kell törődniük a kinetikus és hőenergia visszanyerő rendszerek (együttes nevükön ERS) manuális aktiválásával, ahogy azt a KERS-szel tették. Ezt egy okos elektronika végzi helyettük, biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló energia - érkezzen az a motorból, vagy az akkumulátorból - kiférjen a csövön.

A fenti folyamatokhoz szükséges elektromos vezérlőegységet minden csapat számára a McLaren Applied Technologies (MAT) szállítja, amit a sportszerűség megtartása érdekében szigorúan különválasztottak a McLaren F1 csapattól. A vezérlőegység komponál meg minden mozzanatot a fojtószelep működtetésétől a sebességváltásig. A rendszer szoftverét teljesen újraírták az új energia-tápláló turbók miatt, nyilatkozott Peter van Manen, a MAT alelnöke. "Az utcai autók szempontjából is nagyon érdekes a teljes energia-visszanyerési koncepció, mivel a személygépjárművek energiájának fele hő formájában távozik a kipufogócsövön" - magyarázta van Manen. "Ennek egy részének visszanyerésével nagy hatást gyakorolhatunk a szénkibocsátásra és az üzemanyag gazdaságosságra."


A bonyolult turbómotorok és elektromos kiegészítőik megbízhatóságának igazi tesztjét már a hétvégén megízlelhettük (22 autóból csak 5 adta fel a küzdelmet műszaki probléma miatt), akárcsak az új hajtóművek hangját, amivel szemben sokan viseltetnek előítéletekkel, a V8-as motorok hangorkánja ugyanis végérvényesen a múlté, ugyanakkor a versenyzés látványosabbá válhat. "A kanyarokból történő kigyorsításokhoz rengeteg nyomaték áll a rendelkezésünkre, ami izgalmas" - mondta Button még a tesztek során. "Úgy vélem pozitív dolog, hogy rendelkezésünkre áll az ERS a teljesítménybeli rések kitöltéséhez. Elmondhatom, hogy ez már ebben a korai szakaszban is egy nagyon vezethető motor."

A Formula 1, ami korábban soha nem adott teret a zöld törekvéseknek, tehát végérvényesen a 21. századba lépett. Az idei szezon után mérnökeik talán mindenkinél többet fognak tudni arról, hogyan sajtolják ki a lehető legtöbbet a kinetikus energiából és egyetlen liter üzemanyagból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #58
    Aztán az is egy szempont, szigorúan technikai oldalról közelítve, hogy a motoroknál a hang, a zaj, a visítás, bőgés, szörcsögés, és más roppant felvillanyozó dolgok valójában a motor nem ideális működéséből, nem kívánt rezonanciákból keletkező hanghullámai, amelyek önmagukban is veszteséget okoznak.

    Egy 90%-os hatásfokú villanymotor minimális zajt produkál, és ezeknek az új motoroknak az alacsonyabb zajszintje is azt jelzi, hogy jobb hatásfokkal működnek, alakítják át a benzint mozgási energiává.
    :D
  • mikike #57
    http://youtu.be/lKAtG0qZ5L8
    több ilyen sokkal többet segítene, mint az életveszélyes, környezetromboló f1 ^^
  • Vol Jin #56
    Hát igen, azt nem akartam leírni, hogy ez a szuper zöld motor a sokszorosát fogyasztja egy utcai autónak. Mondjuk 130 litert azon a 300 km-en. Egy utcai autó ennyivel Moszkváig elmegy.
  • NEXUS6 #55
    Az új motor bizonyos szempontból igen is csúcstechnika, hiszen egy villanymotor és egy turbós belsőégésű motor olyan integrációja, amivel utcai kocsikban nem találkozunk.

    Itt minimális a turbólyuk, mert villannyal felpörgetik, ahogy kivettem a leírásokból, és olyan rásegítést alkalmaznak, ami megint csak a gyorsítást, a nyomatékot növeli.

    Ez persze abszolút nem egy zöld technológia bármit is mondjanak, mert ponthogy a teljesítményről szól. Persze kevesebb üzát fogyaszt, meg talán jobbak az emissziós értékei is ezért, mintha ugyanezt egy sima szívóval próbálnák megvalósítani.
  • bmw #54
    Szerintem meg ha valamit az autoversenyek "kiralyanak" hivunk abban ne legyenek korlatozasok. Aki nem birja induljon mashol ennyi.....

    Sok a hulye szabaly/korlatozas a zoldebb cimszo meg baromsag...
    Epitsek meg a legjobbat amit tudnak aztan nyomas.:)
  • who am I 7 #53
    vége a kiherélt moszkító üvöltésnek, jaj mi lesz :(
  • Vol Jin #52
    "Az erő csak egyik része az f1-nek, más részei talán még fontosabbak."

    Ez a türhő mindig ezt csinálja. Kgy el nem hangzott válasszal vitatkozik terelésképpen.

    Keltsd fel anyádat és kérdezd meg tőle, hogy mondtam-e olyat, ami ennek ellent mond, de a mikrofonba beszéljen, hogy maradandó választ kapj!
  • NEXUS6 #51
    "...de egy 30%-os üzemanyag fogyasztást simán el lehet érni, minden extra cuccos nélkül, hagyományos konstrukciós, akár szívó motorral is!!!!"

    Helyesen:
    "...de egy 30%-kal kedvezőbb üzemanyag fogyasztást simán el lehet érni, minden extra cuccos nélkül, hagyományos konstrukciós, akár szívó motorral is!!!!"
    Bocs!
  • NEXUS6 #50
    Kicsit a cikkre is visszatérve ez az új rendszer nekem úgy tűnik, hogy a motorba integráltak egy elektro/kinetikus energia tárolót (ami elkülönítve, kapcsolható módon eddig is létezett), meg egy villanyturbót. Persze mindezekhez szép új rövidítéseket találtak ki, mintha olyan technológiáról lenne szó, ami eddig nem lett volna.

    Persze bizonyos szempontból nem is, hiszen olyan motorról nem igen tudok, amibe ilyen módon integráltak volna ezeket az egységeket.

    Az hogy ez mennyire jön majd át a hétköznapokba jó kérdés, de valószínűleg pár éven belül megjelenhet. A fékenergia tárolás, meg a villanyrásegítéses turbó jónak tűnik, de valójában mindkettő inkább a dinamikus vezetést és nem az energiatakarékos autózást támogatja. A jelenlegi downsized turbós, kompresszoros motorok is annyit esznek, hogy inget gatyát is rákölthet az ember, ha csapatja, merthogy ugye csak benzinből lesz az a kiba mozgási energia bárki bármit is monnyon. Ésszel használva azonban, amikor gyak nem is műxik a turbo valóban elérhetők azok a fogyasztási adatok, amelyeket a gyár ír. Csak hát akkor ugye az ember gyak valójában egy 1 lityós háromhengeres szívó csetvadékként használja a kocsit. Szal ez eddig parasztvakítás.

    Szerintem igazi üzemanyag fogyasztásban megmutatkozó megtakarítást, emissziós csökkentést az un. szegény-keverékes motorokkal lehetne elérni. Itt a 14,7/1 gyakorlati értékű levegő üzemanyag keverék helyett sokkal kevesebb benzint nyomnak az égéstérbe, ahol így magasabb hőfokon, jobb hatásfokkal hasznosul. Értelem szerűen, ha ua levegőmennyiséghez fele annyi üza kell, akkor az fele akkora fogyasztást eredményez. Ez nem varázslat, még ha a végső gyakorlati érték ennyire azért nem zöld, de egy 30%-os üzemanyag fogyasztást simán el lehet érni, minden extra cuccos nélkül, hagyományos konstrukciós, akár szívó motorral is!!!!
    Max egy kis fejlesztett gyújtás, vagy befecskendező rendszer, vagy a hagyományos rendszer megfelelő felprogramozása szükséges. De ezek kb filléres dolgok, a fékenergia visszanyerő, meg start-stop, meg hibrid kütyükhöz képest.

    Az összeesküvéselmélet ott jön elő, hogy az ilyen motorok a magasabb hőmérséklet miatt több NOX-t bocsájtanak ki, ami viszont lehet csökkenteni, igaz spec katalizátor kell hozzá, ez még mindíg belefér. De ennek ellenére persze jó indok, hogy ne vezessük be. Aztán az ilyen motor sajna érzékeny az üza minőségére, márpedig a jelenleg kaphatókban túl sok a kén, ahhoz hogy azzal egy szegény-keverékes motort lehessen hajtani.
    Naszal ebből már asszem látszik, hogy mi is az autó-olaj-EU lobbi érdeke és működési logikája. Egyrészt olyan emissziós értékeket alkotnak meg, ami jó a hazai gyártóknak (pl pont turbos dízelnek, mert abból az európaiak jók, ma már pl tök általános hajtány a dízel sport-kupé ami elég hajmeresztően hangzik), aztán ugye azt mondják, hogy az üza kénszintjét lexarják, nem adnak rá előírást, pedig a kénsav, meg ilyenek sem igazán légzés tisztító hatásukról ismertek. Mindez persze azért, mert az autógyárakat ugyan arra ösztönzik, hogy bizonyos emissziós értékeket csökkentsenek (a fenti okok miatt, hogy kiiktassák pl a japán konkurenciát), de arra kevésbé hogy ezt az emissziót kevesebb üzemanyaggal érjék el! És ezzel ugye az olajlobbinak is kedveznek.

    A népnek meg itt ez az ERS-es csoda F1, amit majd jó drágán mert minden baromsággal tele van te is megvehetsz pár év múlva. De nem fog kevesebbet fogyasztani, mint egy pár éves adott lökettérfogatú szívó. Igaz ha rálépsz akkor húz és némileg kevesebbet eszik, mint a mostani turbóskompresszoros downsized gyökérségek.

    És sajna egy szegény-keverékes motornál meg persze hogy többet fogyaszt.

    Ennyit mára a conteo újdonságokról.
    XD
  • kvp #49
    Szerintem az F1-nel mar olyan hulyesegek is gondot okoztak mint az aktiv menetstabilizalas kitiltasa. Rengeteg balesetet okozott, de haszna nem volt. Aztan ott van az, hogy nem lehet tetszoleges gumival es motorral menni. Rendben, hogy akkor nem lenne kiegyenlitett a verseny, de pont az a lenyege egy technikai sportnak, hogy a jobb mernokok jarmuve allva hagyja a tobbieket. Ha tulszabalyozott versenyt akar nezni az ember akkor olyat nez ahol azonos autoval indul mindenki. Bar lassan a forma 1 is ilyen lett. En peldaul hagynam a hagomanyos szivo, a turbo es a turbinas jarmuveket egy versenyben kuzdeni. A jobb technologia pillanatok alatt kiutne a tobbit. Ha mindenaron kornyezetbaratak akarnak lenni, akkor egy fix uzemanyagmennyiseget kapna minden csapat, osszak be, de onnantol azzal a technologiaval hajtanak a jarmuveket amivel akarnak. Na akkor lenne igazan erdekes verseny. Teljesen eltero elven mukodo jarmuvek, eltero strategiak, eltero vezetesi stilus, mindez egy versenyben.