SG.hu

Kompromisszumokkal jár táblagépeken a Windows 8

Egyre több a Windows 8-as táblagép, áruk is mérséklődik, és mivel minden megszokott programot tudnak futtatni, az ember önkéntelenül is ugyanazokat a követelményeket várja el tőlük, mint a notebookoktól.

Mivel az évtizedek alatt készített összes alkalmazás futtatására képesek, ez egyben értelmetlenné teszi a Windows RT-t, melyhez csak a Microsoft saját áruházából tölthetünk le szoftvereket. Pár hete már járt egy nálunk, azt a HP készítette, és ugyan kiemelkedő anyagminősége volt, de az azonos méretű táblagépeknél kétszer magasabb ára miatt az nem jelent alternatívát az Androidos világgal szemben. A Samsung XE500T-nél már jobb a helyzet.

A dél-koreai társaság már elég gyakorlott táblagépek terén, az iPad után az elsők között jelentek meg a piacon ilyen szerkezettel, de számomra fura módon szinte egyetlenként nem is törekednek az egyediségre termékeiknél, azok egymástól külsőre csak méretükben különböznek. Mostani terméküknél is, ha levennénk az előlap tetején lévő márkajelzést esélyünk nem lenne megállapítani a gyártót, míg például a Sony vagy az LG produktumai határozott stílusjegyekkel bírnak. Anyagok terén is ugyanazokat a műanyagokat tapinthatjuk még a százezres cuccaiknál is, amit más gyártók a középkategóriában használnak. Ez azért meglepő, mivel belsőleg sem hardveresen, sem szoftveresen nem nagyon lehet ma már újítani, mindenki szinte ugyanazokból az alkatrészekből legózza össze a portfolióját, így ha ki akar emelkedni valaki akkor vagy az árral, vagy a prémium minőséggel próbálkozhat (eltekintve az Apple-től, ahol a márka ereje az aduász).


A fenti kárhoztató szöveg ellenére egy tisztességesen összeszerelt táblagép az XE500T, amelyre formája, kinézete miatt semmilyen panaszunk nem lehet. Vékony és könnyű, a szélein ráadásul elkeskenyedik, ezáltal még vékonyabbnak mutatja magát. Azt, hogy nem Androidot, hanem Windows 8-at futtat csak az alján lévő gombon lévő logó mutatja, bekapcsolás nélkül egyébként ez nem állapítható meg. (Ezzel a gombbal váltogathatunk a csempés felület és a hagyományos asztal között.) Szürkés színű műanyag hátlapja nagyon kemény, ennek tetejére került a kamera és a vaku, középre a cégfelirat, az alsó sarokba pedig meglepő módon egy toll. Ez utóbbi nagyon hasznos tud lenni a Windows-asztalon, ahol az apró gombok nem tömpe ujjakra lettek tervezve, feltéve ha ki tudjuk húzni; eltávolítása nagyon nehéz, rövid körömmel esélyünk sincs. Persze ezt pozítivumként is lehet értékelni, hiszen biztosan nem csúszik ki, másrészt ha hónapokon át naponta használjuk biztosan bejáratódik.


Míg a hasonó eszközök oldalai eléggé csupaszok szoktak lenni, itt a másik három oldaláról is bőven akad írnivaló. Bal oldalon van a hangerőszabályzó billenőkapcsolója és egy mini HDMI nyílás (ezen át kirakhatjuk a képét a tévére), felül sorban fejhallgató aljzat, a mikrofon apró pontnyílása, a bekapcsológomb, az elforgatást letiltó gomb, egy USB csatlakozó(!), és egy microSD kártyahely van, alulra pedig a dokkoló csatlakozója és fura módon a táp dugasza került. Fentiekből az USB-t érdemes kiemelni, hiszen ilyen az Androidos táblákon ritkaság, másik megemlítendő a töltés, ami nem microUSB-n át zajlik, tehát ha lemerül, és nincs nálunk a tápja bajban vagyunk. A nyílásokat vékony gumira illesztett műanyagdarabok védik.


Kaptunk hozzá egy billentyűzetes dokkolót is, melybe behelyezve két további USB-vel leszünk gazdagabbak, és mivel ilyenkor a tábla alján lévő töltőcsatlakozó takarva van, azt szintén átvezették ide. (Ez felesleges bonyolításnak tűnik, tekintve, hogy a dokkolóban nincs akkumulátor. Ha a táblagépen máshol lenne a tápdugasz ezt megúszhatták volna.) A normál méretű gombokkal szerelt tapipados billentyűzet nagyon jól használható, az összeillesztett konfigurációról avatatlan szem nem állapítja meg, hogy valójában egy bedokkolt tábla PC-ről van szó, nem pedig notebookról. Tömege összecsatlakoztatva hajszálnyival még mindig másfél kiló alatt marad.


Kijelzője szintén eltér a táblagépek zömétől, a 11,6 collos képátló hatalmasnak számít. Ez egyben kellemes használatot biztosít laptopként is. Felbontása 1366 x 768 pixel, élvonalbeli kijelzőgyártóhoz méltón semmi panaszunk nem lehet rá. Fényereje magas, betekintési szöge széles, színei gazdagok, egyértelműen a készülék egyik nagy erőssége. Éles képe könyvolvasóként való használatra is alkalmas (ilyenkor ajánlott a fényerőt lefixálni, hogy ne változtassa azt a készülék a környezeti szabályzó alapján magától), habár az egy hetes használat során inkább csak webezésre használtam. Erre ezeket az eszközöket verhetetlenné teszi az a tulajdonságuk, hogy elforgatva - miután kétszer megérintve belenagyítottunk a honlapokba, hogy a szélső reklámsáv eltűnjön és a szöveg olvasható méretű legyen - teljes méretükben képesek a lapokat megjeleníteni.


A gépben egy kétmagos Intel Atom Z2760-as processzor dolgozik 2 GB memóriával megtámogatva. A 3,2-es Windows élményindex létrejötténél a grafikus teljesítmény és a processzor egymással versenyezve küzdött, hogy ne ő legyen a legalacsonyabb, a CPU a 3,5-tel éppen hogy nyert. Tehát sajnos ez nem egy erőgép, és ugyan webezésre tökéletes, de aki kifizeti a billentyűzet miatti magasabb árat az valószínűleg más célokra is használni akarja. Itt nem az alapfeladatokról, mint a szövegszerkesztés vagy egy prezentáció készítése van szó, nem is arról, hogy ne lehetne rajta filmeket nézni, hanem ha az ember "belakja" majd a gépet, feltelepít néhány állandóan futó alkalmazást (vírusírtó, skype stb.) akkor már megfontoltabban zajlik minden, főleg ha egyszerre több fülön is böngészünk.


Az ilyen tevékenységeket sajnos erősen korlátozni fogja a tárhely mérete, melyre szintén igaz a szűkösség. A 60 GB-os kapacitásból az operációs rendszer (13 GB csak a Windows mappa), a swapfájl, a hibernálás fájlja, a rendszervisszaállítás területe és egyéb előre telepített programok után számunkra alig 22 GB hely marad. Ez szerintem borzasztó kevés; a cég mérnökei biztosan tudják, hogy a Windows alkalmazása ilyen helyzabálással jár, találhatnanák rá valamilyen megoldást. (Bővítési lehetőség, ingyenes nagyméretű felhőtárhely, stb.)


Hangszórói felénk néznek, a tábla szélén, két keskeny csíkon kaptak helyet, azaz a legtöbb táblával és mobillal ellentétben az asztalra helyezve sem csökken a hangerő. Minősége fotelvideózáshoz elegendő (nagyon kellene már egy dedikált windowsos YouTube app, a Google eddig megakadályozta a dolgot), de inkább fejhallgatóval használjuk. Felénk néző kamerája 2 megapixeles, a hátoldali 8, ráadásul vakuval kiegészítve (?!). Vezeték nélküli kapcsolatok terén Wi-Fi a/b/g/n és Bluetooth 4.0 van, drágább verziója kiegészíthető mobilnettel is. (Feltűnhet, hogy nincs benne a legolcsóbb androidos táblákban is jelenlévő GPS.) 30 Wattórás akkumulátora masszív, a nagyon energiatakarékos processzor miatt biztosan kibírja az egész napos nyúzást. Ugyanennek lehet köszönhető az is, hogy minimális melegedést sem tapasztaltam hosszas videózás után sem.


A Windowsos táblagépek elé állított követelmények sokkal magasabbak, mint az Androidosoké, mert utóbbiak a közgondolkodásban inkább szórakozásra, kikapcsolódásra szánt eszközök, míg ezeknél elvárás a munkára (fiatalabb korban tanulásra) való alkalmasság is. A billentyűzettel csomagolt készülék valamivel 200 ezer forint feletti áron kapható a boltokban. Ez kb. kétszer annyi, mint egy hasonló Androidos táblagép, de a dokkoló miatt nem is azonos kategóriában versenyeznek, hiszen ez notebookként is használható. Pusztán a laptopokat nézve is drága, hiszen azokból olcsóbban kaphatunk erősebb gépet, viszont a valódi hibridek (a táblagépként használható notebookok, például Asus Taichi vagy a Dell XPS 12) ennél jóval többe kerülnek, velük szemben valódi alternatíva lehet az XE500T.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Armagedown #14
  normális driver nélkül kétlem hogy megfelelően működik
 • Linkout #13
  nem 15 :) i5...
 • Linkout #12
  Használtad már ezt a táblát?
  Nem tudom hogyan, de ez sokkal értsd: SOKKAL gyorsabb volt, mint az 15 processzoros társa az is Samsung ATIV valami...

  Nem tudom hogy csinálták, de ez spec nagyon gyors.
 • AgentKis #11
  Hidegburkolóknak remek a csempék miatt!
 • Palinko #10
  nem jó táblán, nem jó PC-n egyedül csak cikk írásra kell vagy mire jó ez a w8 valaki árulja már el :D
 • Armagedown #9
  Nem a Windows 8al van ezen a tableten probléma , hanem azzal hogy szutyok Atom van benne nulla drivertámogatottsággal
 • Balumann #8
  Nekem az első 1-2 hónapban nagyon tetszett a Windows 8 (leszámítva 2-3 nap megszokási időt, addig még úgy szenvedtem vele, hogy mi hol van, hol kell keresni), jelenleg is azt használom, de azóta én is picit csalódtam benne, az indulás is lassabb lett, még több helyet foglal (42,7 gigát foglal nálam úgy, hogy minden amit lehet másik meghajtóra állítottam, még 36 gigásra telepítettem fel, azóta módosítanom kellett, lassan megint kell ha így halad... :D ), induláskor egy üres figyelmeztetőablak jelenik meg, és több olyan apróbb problémám van programokkal, amik Win7-en nem voltak, nem igazán tudom, hogy a rendszer-e a hibás, vagy nem.
  Ennek ellenére, nekem személyszerint tetszenek az újítások, a Modern UI (start menüt sose szerettem használni igazából), és valamennyivel azért stabilabbnak érzem a rendszert egyébként. De jelentősebb előnye tényleg nincs (kb. amennyi hátrány annyi előny).

  A cikkre is reagálva:
  Táblák szemszögéből én is inkább Android párti vagyok. Nemrég vettem egy Concorde Tab One-t (20e-ért), OTG kábellel simán rá tudok kötni billentyűzetet, egeret, pendriveot, bár azt még nem próbáltam de mobilnetet is simán (USB-st). Nem igazán értem ezt az USB-t miért emeli ki így a cikk. Jó, hogy nem kell átalakító, így viszont nem lehet USB-n tölteni...
 • dundiego86 #7
  Sajnos tény, de így van. Hawer Lenovo Y580 HD notiján volt win8. Diablo3 akadt rajta 5percenként, pedig atomerőmű... Nagy nehezen lezúztam róla a winfostalicska 8at és helyére került windóz7. Így már akadás nélkül játszik vele. Szerintem ez mindent megmagyaráz (mármint a microfos jobb erőforrás kihasználásáról + felkészült drivereiről, blabla)...

  Ja igen. Én úgy tudom a szoftveripar is beleegyezett a Neumann-i elvek szoftverekbe építésébe, de sajna már nemhogy a hardver, de a szoftver ipar is elfelejtette ezeket a zsíros dollárokat fizető júzerek miatt. Marketing, marketing, marketing... Ja és villanykörte elmélet... Már a Vistás progik sem szeretik a 8-at, nemhogy az XP-sek...

  Csak sajnos ez van, mivel a nagyközönség által használt programok nagyrészt MAC-en vagy Windozon vannak, így a nyílt forráskódú rendszerek, legyenek bármennyire is jók, háttérbe szorulnak.
 • CairoJack #6
  Reggel még nem az volt a címe ennek a cikknek, hogy "Táblagépre teremtették a Windows 8-at?" Akkor most mi van, az MS nem fizette ki a "A cikkedben fennhangon dícsérd a Windowt" felárát, vagy mi?

  Amúgy épp akartam írni, hogy táblagépen is egy nagy lapát elefánttermék a W8. De úgy látszik a szerkesztő is rájött.

  Volt szerencsém pár napig tesztelni egy W8-as tabletet, (nem RT-t), és van vele egy komoly gond. Az asztali felületen használhatatlan, idegesítő és teljességgel felesleges Modern UI itt tényleg értelmet nyer, csak az vele a baj, hogy olyan funkciószegény mint állat. Nekem nem sikerült soha 10 percnél többet eltöltenem ott, hogy ne kellett volna (ha más nem fájlkezelés miatt) átmásznom az asztali felületre, ahol meg minden rohadt kicsi, ha egy 10 colos tableten próbálod böködni a 3 milliméteres ikonokat. Főleg akkor jó, ha sok van egymás mellet, akkor aztán tuti mellényom az ember. A régi felület nem tapcskolásra van.


  Még egy apróság. Én sok olyan régi játékkal találkoztam, ami meg sem nyekken W8 alatt (itt most 8-10 éves klasszikusokról beszélek), és ami a stabilitást illeti, személy szerint ÉN (a saját két szememmel, és egyéb érzékszerveimmel), még egyszer mondom, ÉN magam láttam olyat (és nem urban legend, ami egy haver haverjának a haverjával esett meg) hogy a W8 úgy összehalt egy PC-n (és nem valami ócska vacakon, hanem egy kb 3 éves csúcsgépen, ami még ma is erős középkategóriás), hogy az életbe nem kelt fel többet. Se visszaállítás, se semmi. Azért nem volt nagy a szomorúság, mert volt plusz egy indok visszatelepíteni a jól bevált W7-et.


  Összegezve a W8 vacak lett asztali gépen, vacak tableten, nem is túl stabil, izmos vason szinte semmivel nem gyorsabb (viszont jóval rondább) mint a W7.
  Mit akar még az MS?
  Eszeveszetten tempóban találjanak ki egy normálisan használható koncepciót, vagy ássák el magukat.

  (A fenti állásfoglalás a saját tapasztalatom, tudom a kommentelők közül sokan szeretik az új rendszert. (Más kérdés, hogy élő emberrel nem találkoztam, aki ezt állította volna, de azét nem hiszem, hogy minden komment mögött egy fizetett MS troll áll. Szimplán csak fanatikusok, akik márkahűségből próbálják menteni a menthetetlent.))
 • Ahoy #5
  Ne ítélkezzünk elsőre egy Atom-os tabletről. Nyáron/ősszel jönnek a 4 magos AMD Temash gépek passzív hűtéssel... Szerintem remek kis cuccok lesznek, főleg brutális GPU-val bennük (Atomhoz és más tablethet képest persze)