Berta Sándor

3200 x 1800 pixeles notebook-kijelző

A dél-koreai konszern az idei Display Week kapcsán mutatta be új notebookokba szánt kijelzőpanelt, amely a mobil számítógépekbe eddig beépített legnagyobb felbontású képernyőket is a háttérbe szorítja.

Az Apple a MacBook Pro készülékbe szerelt be először un. retinakijelzőt, aminek a felbontása 2560 x 1600 képpont, míg a pixelsűrűsége 227 PPI. Ezt követte a Chromebook Pixel képernyője, amelynek felbontása 2560 x 1700 képpont, míg a pixelsűrűsége 239 PPI. A MacBook Pro kijelzője 13,3, míg a Chromebook Pixelé 12,85 hüvelykes volt. A Samsung új fejlesztése mindkét rivális megoldásán túltesz. Az új 13,3 hüvelykes, notebookokba szánt panel felbontása 3200 x 1800 képpont, míg a pixelsűrűség 276 PPI. A cég elkészített egy kisebb, 10,1 hüvelykes változatot is, kifejezetten táblagépekbe, ennek a felbontása 2560 x 1600 képpont, míg a pixelsűrűsége szintén 276 PPI.


A társaság egyelőre nem közölte, hogy mikortól lesz elérhető az új panel, miként azt sem, hogy mely termékekben jelenhet meg majd először. A két új panelt a Samsung WQXGA, illetve WQXGA+ jelöléssel látta el. A technológia előnyei közé tartozik, hogy különösen kis fogyasztást tesz lehetővé, így biztosítható a notebookok és a tábla PC-k hosszú üzemideje. A gyártó szerint azz LCD kijelzőkhöz képest az energiamegtakarítás akár 30 százalékos is lehet, aminek oka a kevesebb beépített nyomtatott áramkörben és a hatékonyabb LED-háttérvilágításban keresendő.


A cég ezek mellett további paneleket is bemutatott, közülük a világ legszélesebb színgazdagságával rendelkező Full HD AMOLED kijelzőjét 4,99 collos méretben és egy 85 collos Ultra HD (3840×2160) LCD TV panelt is. Előbbi a Samsung közlése szerint az Adobe RGB színtér 94 százalékát képes reprodukálni; ez a szabvány 30 százalékkal bővebb az általánosan használt sRGB szabványnál. Ismertették a Diamond Pixel (gyémántpixel) technológiát is, mely azon alapul, hogy az emberi szem jobban reagál a zöldre, mint más színekre, ezért az ilyen panelekben több zöld pixel lesz, mint vörös és kék. Ennek eredményeképpen egy ilyen technológiát használó HD (1280×720) kijelzőn a szövegek 2,2-szer olvashatóbbak, mint egyébként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)