Hunter

Bárki mesterlövésszé válhat egy új fegyverrel

Először lősz fegyverrel? Itt a segítség - az új "öncélzó" puska, amivel még az egészen kezdők is első próbálkozásra eltalálhatnak egy távoli célpontot.

Az okos fegyver, ami akár 900 méteres távolságból is mesterlövészt farag bárkiből, az Egyesült Államokban már meg is vásárolható a texasi TrackigPoint nevű cégnek köszönhetően. A PGF (Precision Guided Firearm) 22.000 dollárba kerül, az úgynevezett "lock-and-launch" technológiával szerelték fel, amit a vadászgépek esetében a levegő-levegő rakéták kilövésénél alkalmaznak, lényege, hogy a pilótának nem kell pontosan céloznia a találathoz.


A PGF lehetővé teszi a használójának, hogy kiválasszon egy célpontot a fegyver célzó rendszeréből, a fegyver pedig eldönti, mikor a legalkalmasabb az elsütése - ellensúlyozva a különböző tényezőket, mint a szél, sebesség, a kar remegése, visszaütés, levegő hőmérséklet, nedvesség, valamint a lövedék esése a gravitáció hatására, melyek mind hatással vannak a pontosságra.

Ennek biztosításához a PGF nyomkövetője egy Linux alapú számítógépet, egy lézeres távolságmérőt, egy kamerát és egy nagy felbontású színes képernyőt kapott a fegyver tetejére erősített integrált céltávcsőben. A felhasználó egyszerűen céloz és megnyom egy gombot az elsütő billentyű mellett, amikor a lézer megvilágította a célpontot. A számítógép ezután lefuttat egy algoritmust, ami képfeldolgozó rutinokkal nyomon követi a célpont mozgását, folyamatosan az eredetileg kijelölt ponton tartva a lézert, miközben az algoritmus megnöveli az elsütő meghúzásához szükséges nyomást, csupán akkor csökkentve, amikor a fegyver célkeresztje pontosan fedi a lézer pöttyöt - majd a lövedék kilövésre kerül.

A fegyver más tekintetben is újdonságnak számít, ellátták wi-fivel, ami lehetővé teszi, hogy a kamera képét átjátsszák egy okostelefonra, vagy egy táblagépre, így a felhasználó megoszthatja másokkal, amit lát. Ezen felül lehetővé teszi, hogy egy PIN beütésével okostelefonon keresztül aktiválják az irányított célzást. A teszteken még a kezdők is megdöbbentő pontosságot értek el az 500-900 méterre elhelyezett célpontok esetében.

Több amerikai veterán szerint egy ilyen mesterlövész fegyvert nem lenne szabad civilek számára elérhetővé tenni, míg egyes vadászok szerint ezzel lenullázódik a vadászat sportértéke. Noel Sharky, a brit Sheffield Egyetem okos-fegyver elemzője is aggályait fejezte ki. "Az új okos-fegyver túl nagy hatalmat ad a civilek kezébe" - mondta. "A mesterlövész egy rendkívül specializált szerep, ami rengeteg gyakorlást igényel - most azonban bárki halálosan pontos orgyilkossá válhat, méghozzá nagy távolságokból is"

Taylor úgy véli, a vadászoknak nincs szükségük ilyen alkalmatosságra. "Aki vadlesre megy, az magasan képzett és elég pontos felszereléssel rendelkezik, hogy biztonságos, tiszta és konzisztens találatokat érjen el ilyen technika alkalmazása nélkül is" - magyarázta. Matthew Lang. Az Ohio állambeli Xavier Egyetem szakértője egyetért kollégájával, hozzátéve, hogy a veszély akkor áll fent igazán, ha a fegyver olyanok kezébe kerül, akiknek semmi közük sem a mesterlövészethez, sem vadászathoz. "Ha egy ilyen fegyver elkezd utat találni az olyan egyénekhez, akik más célokra tervezik használni, onnantól rendkívül sok időbe és pénzbe fog kerülni annak kitalálása, hogyan biztosítsuk a közterületeket a potenciális mesterlövészek számának jelentős gyarapodásával"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • YukapoppSimon #109
  Én értelmét akkor látnám,ha más fegyverekhez is lehetne instalálni.De elsősorban gerilla had.-hoz adna némi segítséget szerintem. Pl.:szír lázadók.
 • Molnibalage #108
  Szerintem meg egyáltalán nem. A valóságban előfordulú taktikai helyzetek nagy részében semmi haszna nincs egy ilyennek, és a katonai mesterlövész meg simán elvan nélküle.
 • vumbi #107
  Ez a celzo redszer akkora ugradt jelent mint a szakoca landzsa, landzsa-ij, ij- huzagolatlan lofegyver, huzagoltlan lofegyver- huzagolt lofegyver, eloltoltos- szereltloszeres, feketeloporos-logyapotos ugras. Kosse fel mindenki a gatyajat mert ez a fecske nyarat fog csinalni. Nem most, de fog. Ami eddig konnyu volt most konnyebb lett.
  Aki ramozdul a dolgra az teret nyer, aki hoskodik, fanyalog az sz*pni fog. Tortenelem, evolucio. Eroforras birtoklas, kepesseg bovites = ERŐ

  (szemely szerint csipem a tenyt, hogy a vad jo reyzt tuuben rogy. Ha valami akkor ez humanus.)
 • vumbi #106
  Lol. Mire ez a vadromantika? A legtobb kortarsunk mind az elelmet mind a targyi szuksegletet boltbol szerzi be. Bumm, ennyi. A munkankert penzt kapunk, a penzunk szuksegleteink fedezetere forditjuk. Nem kerdem te milyen nemes eletet elsz, mert nem teszed, puffogsz. Nem jobb mint egy riziko mentes vadaszat a fenti fegyverrel. Get use to it!
 • teddybear #105
  Nekem nincs erre a vacakra szükségem. Egyrészt nem szeretek lövöldözni, másrészt én enélkül is eltaláltam eddig a célpontjaimat, amikor lőttem.
 • YukapoppSimon #104
  Szerintem itt pont az a lényeg,hogy kocából "mesterlövész".Te is megemlítetted,hogy így kevesebbet szenved az állat.A hadsereg részéről pedig nagy előny az ha az átlag baka lőtávja megnyúlik.Valószínüleg más fegyverekhez is hozzá lehet aplikálni.Csak az ára dúrva.
 • teddybear #103
  Nem értem ezt a műbalhét. Azért, hogy ezzel a célzórendszerrel egy kocalövészből mesterlövészt faragnak, attól még az egy kocalövész lesz, aki halálos pontossággal öli az állatokat. Feleslegesen, mert nincs szüksége a húsára.

  Ami pedig engem illet, én nem vagyok vegetáriánus. Mindenevő vagyok, de nem gyilkolászok szórakozásból. Nem horgászom, nem vadászok. Ha halat, vagy húst akarok enni, akkor elmegyek érte a boltba, mint a többi átlagos ember. Ha magam vágom le az étkezéshez szükséges húsért az erre nevelt jószágot, akkor azon vagyok, hogy minél gyorsabban végezzek vele, hogy ne szenvedjen fölöslegesen.
 • Sajátvéleményem #102
  Bocsi Rufus nem neked címeztem, hanem Teddybear-nak
 • Sajátvéleményem #101
  Maga vegetáriánus? Mert ha nem akkor szégyellje magát, mert bérgyilkosokkal végezteti el a piszkos munkát, ahol halálgyárakban nevelkednek szegény állatok,a legkisebb remény nélkül, hogy egyszer is szabadok lesznek. A növényi élet is élet,
  tehát a legjobb ha mindenki éhen döglik aki így gondolkodik mint Maga.
  Én vadászom, és nem kellene állat vadászatra ilyen fegyver.(tudnám mire használni)
 • teddybear #100
  Az AK-47 lövésnél jobbra fel bólint. Az AMD-65 viszont csak jobbra-balra szitál kissé.

  Különben viszont az M-16-os lövedéke nagyon könnyen eltérül, már egy vékonyabb akadály is eltérítheti, mondjuk egy gally. Az AK - lövedék erre kevésbé érzékeny, ezért gyakran az M-16-os helyett ilyet visznek magukkal a kolumbiai dzsungelbe a drogellenes kommandók katonái.
  Az AK-val akár vékonyabb falon, vagy fatörzsön keresztül is lelőhető az ellenség, bemutató lövészeten magam is bontottam le sorozatlövéssel az AMD-mel 40 cm-es szabvány téglafalat.