Hunter

Alkalmas volt a Mars az élet számára

Élhettek mikrobák a Marson. Bár azt még nem tudjuk, valóban is léteztek-e, a NASA Curiosity marsjárója határozott bizonyítékot talált arra, hogy a vörös bolygó alkalmas volt az élet számára. Ez egyben az első közvetlen bizonyíték egy olyan élet-barát közegre, ami nem a Földön található.

A marsjáró ezzel máris teljesítette elsőszámú célkitűzését, a felfedezés pedig egy marsi kőzet belsejéből származó mintából ered, amit február 9-én fúrt meg a robot egy ősi folyómederben, az úgynevezett Yelloknife Bay-ben. A kőpor összetételét a Curiosity fedélzeti laboratóriuma elemezte.

A tudósok három dolgot kerestek, melyek együttesen lakhatónak minősíthetnek egy környezetet. Az első egy nem savas közeg, a második az elegendő víz, melyben a mikrobák szaporodhatnak, a harmadik pedig azok az ásványok, melyek akkumulátorokként viselkedve lehetővé teszik az elektronok áramlását, és energiával látnak el bármilyen potenciális organizmust. Az elemzések mindhármat kimutatták.


Az első mintavételezés

A műszerek szerint a por 20-30 százaléka egy agyagásvány, az úgynevezett smektit, ami víz jelenlétében jön létre. Ennél is lényegesebb felfedezés volt a kalcium-szulfát sók jelenléte, ami nem savas vízre utal. Emellett kén-dioxidot és hidrogén-szulfidot is találtak, a kén két azon formáját, ami elektronokat veszít és nyer, ezáltal a mikrobák energiaforrásaként szolgálhatott. Mindezek azt bizonyítják, hogy az ősi Mars egy semleges, enyhén sós vízzel rendelkezhetett, ami alkalmas volt a primitív élet támogatására.

A marsjáró Marsi Minta Elemző (SAM) műszere széndioxidot és más szénalapú molekulák jeleit is észlelte a mintában. A Curiosity küldetésének része, hogy konzerválódott szerves anyagokat találjon, olyan összetevőket, amiben mind a szén, mind a hidrogén előfordul, ez ugyanis már közvetlen jele lenne annak, hogy valami ténylegesen élt a Marson. A szén jelei rendkívül biztatóak, a tudományos csapat azonban óvatosan közelíti meg a témát. "Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába" - nyilatkozott Paul Mahaffy, a SAM főfelügyelője. "Nagyon kíváncsiak vagyunk, vajon a későbbiekben is jelen lesz-e"


A SAM hevítéses eljárásának hatására felszabadult gázok grafikonja

John Grotzinger, a Curiosity projekt tudósa kiemelte, hogy egyes mikrobák képesek széndioxidon élni szerves anyagok hiányában is. "A tény, hogy Paulnak sikerült kimutatnia ezt a széndioxid csúcsot, rendkívüli izgalomban tart minket" - mondta, hangsúlyozva, hogy bár a széndioxid szervetlen, használhatja egy mikroba.

Miközben maga az élet körül még sok a kérdőjel - a robot nem rendelkezik megfelelő műszerezettséggel az élet kimutatásához - a lakhatóság bizonyítottnak tűnik, sőt az sem kizárt, hogy egy esetleges marsi élet megjelenése egybeeshetett, vagy akár meg is előzhette a földit. "A Mars a Gale-kráter kőzeteibe írta önéletrajzát, amit csak most kezdünk kibetűzni" - mondta Michael Meyer, a NASA Mars Kutatási Programjának vezető tudósa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #38
  A marsnak semmifele mukodo magja nincs.
  Legalabbis olyan ami az elet szempontjabol emlitesre melto lenne.
  Nem tudom vagod e hogy mert olyan vekony a legkore pl?
  Nezz utanna es egybol megerted a lenyeget.
 • ugh #37
  Fagyott vizben sehol sem talalsz aktiv eleformat.
  Nem tudom feltunt e hogy a foldon a jegbol kibanyaszott egysejtuek is inaktivak.
  Te is sok scifit nezel.
  Ami nem baj csak ne radiroztasd ki vele az agyad.
 • ugh #36
  A vulkani aktivitasak igenis sok koze van az elethez.
  Frissiti a kozeteket magujitja a talajt.
  Ha nem lennenek vulkanok kurva nagy sivatag lenne a szarazfold.
 • ugh #35
  Mar bocs de a tavaly nagy port kavart extremofil eletformarol kiderult utolag hogy egy tetves nagy humbug.
  Azt meg senki nem mondta hogy a naprendszeten kivul nincsennek bolygok.
  Kurvara ruhellem amikor olyannal vadolnak amit nem mondtam.
  Jelen pillanatban nem jelenthetjuk ki hogy a folditol eltero korulmenyek kozt is kialakulhat elet.
  Vagy teged mar latogattak meg szilicium alapu eletformak eseteleg estenkent elrabolnak energia lenyek?
  Ferditeszz.
  Kevesebb star trek ...
 • Irasidus #34
  "tudjuk. És kb a hasonlóak ugyan ezt mondták a naprendszeren kívüli bolygókról is... hogy nincsenek, és nem is voltak... Meg régebben hogy repülni nem lehet, vagy 40 km/h fölött az ember meghal, meg a többi baromság :)"

  1. A tudomány soha mondta, hogy a naprendszeren kívül "nincsenek, és nem is voltak" bolygók. De ha szerinted igen, talán idézz.
  2. Amire te próbálsz utalni, az a 1900-as világkiállításon elhangzott mondat: "Levegőnél nehezebb tárgyak nem repülhetnek:". Két probléma van ezzel, 1. a madarak is nehezebbek, 2. ez nem a tudomány álláspontja volt, hanem egy elhamarkodott vélemény.

  "nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet."

  Az világegyetemben ugyanazok a törvények érvényesek. Pont.
 • sanyicks #33
  Semmilyen bizonyíték nem igazol téged. Aztán még te beszélsz a személyeskedésről és a véleményekről amikor ha a tiéddel ellentétes egy vélemény rögtön "bugyuta" "ostoba" hasonlat lesz?

  "a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is."

  nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet.
 • Irasidus #32
  A Marsnak nincs mágneses tere. A folyékony vulkanikus kőzetek magnetizálódtak fel anno amikor még volt, és ezt az igen gyenge mágneses mezőt tudják mérni (akárcsak a földi vulkanikus kőzetek esetében). Ez a maradvány mágnesség, elszórtan és nem az egész bolygó felszínén van jelen, továbbá nem alkalmas arra, hogy a légkör erózióját megakadályozza, vagy hogy védelmet nyújtson a napszél tölt részecskéi ellen.
 • Tau Tang Wou #31
  ""Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába" - nyilatkozott Paul Mahaffy,"

  A SAM tömegspektrometriás felvételét elnézegetve, ez szerintem egyértelműen kizárható. Akkora széndioxid tömeg nem keletkezhetett földi eredetű szennyeződésből. Hacsak nem végtelenül amatőrök dolgoznak a NASA-nal, ezt meg azért nem gondolnám.

  Ha jól saccolom (normális skála hiányában) a CO2 300°C környékén kezd el megjelenni és 430°C környékén éri el a maximumát. Oxigén hiányában ugye nem beszélhetünk égésről. Különben is szerves anyagból először CO keletkezne, nem pedig CO2.
  A CO mérésével viszont az a probléma, hogy nem lehet megkülönböztetni a nitrogéngáztól ezzel a műszerrel.

  Sajnos nem tudom a mérés körülményeit.
  A logikus az lenne, hogy amikor beteszik a kőzetport a hevítőbe és összekötik a kamrát a tömegspektrométerrel, akkor megvárják, amíg a vákuum az összes gázt eltávolítja (gyakorlatilag a marsi légkör, 95% CO2-vel), majd megkezdik a hevítést.

  Kár, hogy nem látni az ábrán a 300°C előtt történteket.
  A finom kőzetporon könnyen adszorbeálódnak a légkör gázai.
  Ha ezek lejöttek 300°C előtt, akkor egyértelmű, hogy amit látunk az a kőzetek bomlástermékei (karbonátos, kristályvizes ásványok).
  Ha nem, akkor ez a CO2 tömeg a marsi légkörből származik.
  Én inkább ez utóbbira tippelek a 430°C-os maximum miatt.

 • jaspercry #30
  Erre ilyen ostoba érvelést Sanyicks véleményed,attól ,ha valakinek különbözik akkor egyszerűen lehülyézed,és ilyen bugyuta hasonlattal élsz.
  Csak beszélgetünk,tartsuk tiszteletben egymás véleményét,lehet egyikünknek sincs igaza.
 • jaspercry #29
  Olympus Mons úgy tudom jó pár millió éve alszik vagy teljesen csendben van.

  Lemezmozgás már azóta sincs a bolygón.....

  3Milliárd éve lehetett élet baktérium szintjén, azt elhiszem a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is.
  Bár én sem szeretnék személyeskedni,jó dolog beszélgetni az érvek,bizonyítékok engemet is és téged is igazolhatnak,egyenlőre a tudomány sok kérdéssel és kevesebb válasszal van e témában.

  "Az igazság odaát van" üdv egyébként!

  Én örülnék a legjobban ha jó kis alternatív hely lenne számunkra a Mars,de nem szeretnék hiú reményt kelteni ...magam számára sem.