Felfedezhető lehet az élet az exobolygók fényéből

Zuzmók és algák lehetnek az első életformák, amiket egy Földhöz hasonló Naprendszeren kívül bolygón felfedezünk, méghozzá az exobolygó jellegzetes színezetének fény lenyomataiból.

A csillagászok számos sziklás égitestet találtak a különböző csillagok lakható zónáiban, melyeknek folyékony víz is létezhet a felszínükön. A távcsövek fejlődésével képesek leszünk a bolygók felszínéről visszaverődő fény begyűjtésére és felszíni körülményeik vizsgálatára.

Az űrből nézve a Föld hatalmas mennyiségű infravörös közeli fényt áraszt, ami a növények klorofilját tükrözi. Hasonló "vörös peremet" észlelhetnénk a távoli exobolygókon, ha azok is zöld növényzetnek adnának otthont. Siddhart Hedge és Lisa Kaltenegger, a német Max Planck Csillagászati Intézet kutatói azonban úgy vélik, a legtöbb sziklás bolygón szélsőséges hő, szárazság vagy savasság uralkodik, ezért szívósabb életformák dominálhatnak a felszíneiken. A kérdés tehát az, hogyan nézhetnek ki ezek az organizmusok a távolból?

Ennek megválaszolásához a páros szemügyre vette a Föld legextrémebb életformáit, a szárazsággal küzdő területek zuzmóit, a forró vízben is életképes baktériumszőnyegeket és a savas közegekkel is jól boldoguló vörös algákat. Vizsgálataikból kitűnik, hogy a távolból minden organizmus típus egy egyedi színsémát alkot, a zuzmók például sárgásabbnak tűnnek, mint az algák vagy a baktériumok. Ezeknek a sémáknak a felfedezése nem jelenti szükségszerűen az élet jelenlétét, azonban egy újabb lépés lehet az exobolygók részletes kutatásokhoz való leszűkítésében, vélik a tanulmány szerzői.

Nicolas Cowan, az amerikai Illinois állambeli Evastonban található Északnyugati Egyetem tudósa szerint figyelemreméltó a német elgondolás, mivel egy adott bolygón nagyobb az esély a mikrobai életre, mint a növényzet jelenlétére. A kutatásnak azonban megvannak a maga korlátai, figyelmeztet. Például más bolygók légköre nagyban különbözhet a miénktől és nem várt módokon szórhatja a fényt. "A természet találékonyabb lehet annál, mint amit a mi kis kozmikus zugunk elhitet velünk" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #29
    Vajon mekkora felbontással készülnek a képek? egy egy csillagról van egy50*50 pixeles foltocska.. megmondanak belőle pár dolgot, ez eddig oké. Na de egy bolygó kb 1 pixel méretű.. ebből részletes színképelemzést aligha csinálnak... De javítsatok ki ha tévedek.
  • nextman #28
    " A távcsövek fejlődésével képesek leszünk a bolygók felszínéről visszaverődő fény begyűjtésére"
    Oszinten szolva ezt ketlem. A csillagok fenyehez kepest hany nagysagrenddel kisebb a bolygoke?
    Ezt hogy gondoljak?
  • Archenemy #27
    Bár ez a vitának egy mellékvágánya, de víz alatt tovább bírod levegő nélkül, mint szárazföldön. Ez azonban nyilván nem a bőrlégzés miatt van, hanem a merülési reflex miatt.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mammalian_diving_reflex
  • Archenemy #26
    Szia, te biztos új ember vagy itt a webkettő csodálatos világában!

    Az SG.hu kommentelőmotorja lehetőséget ad arra, hogy jelezd, ha egy bizonyos hozzászólásra válaszolsz. Ezt a hozzászólás jobb alsó sarkában láthatod, a "válasz 'xxx' üzenetére (#szám)" felirat jelzi, hogy a hozzászólás szerzője az idézett hozzászólásra reagál.

    Most már minden bizonnyal érted, hogy 22-es hozzászólásom nem csak úgy bele a világba készült, hanem (az előbb megtanult trükk segítségével magad is rájöhetsz) karesz6 21-es hozzászólására!

    Lássuk hát, mit írt karesz6! Nos, Ő éppen a Te hozzászólásodra reagált (hogy ezt honnan tudom, arra minden bizonnyal most már magadtól is rájössz! Úgy bizony, a "válasz 'globint' üzenetére (#1)" sorból!), amiben kifogásolja, hogy kétszer írtad le ugyanazt a betűre megegyező mondatot.

    Így hát (tudom, bonyolult, de tarts ki!) az én hozzászólásom arra utalt, hogy a két mondat bizony nem ugyanaz! Ezt emeltem ki a magam pajkosan karcos módján, bizony magának karesznek címezve az üzenetet.

    No, most már érted, hogy mit miért! Örömel üdvözlünk minden tanulni vágyó fiatalt a webkettő csodálatos világában, légy hasznos és produktív tagja a csoportnak, csakúgy, mint a többiek!

    Baráti Üdvözlettel:
    Archenemy
  • Vol Jin #25
    Van bőrlégzés. A kettő együtt tart életben. Ha beleültetnek egy hordóba, amiből kilátszik a fejed, hiába veszel levegőt, ha vízben ülsz, igen káros lesz rád nézve. Konkrétan elhal a bőröd. A bőr nem a szerveidnek léleges, mint a tüdő, hanem saját magának. Ha azt mondod, hogy hát a víz miatt azért rohadna le a bőröd, mert leázik, akkor azt mondom, ugyanez történne, ha celofánba csomagolnák a tested. Elhalna a bőröd.
  • Nagydög #24
    Olvasd el, mire valaszolt!
  • globint #23
    Olvasd el a hozzászólások elejét is...... | #1
    Csak a retardáltak kedvéért......
  • Archenemy #22
    nem "Felfedezető lehet az élet az exobolygók fényéből"
    hanem: "Felfedezhető lehet az élet az exobolygók fényéből"

    majdnem megeggyezik, de a retardáltak kedvéért azért kiemeltem...
  • karesz6 #21
    A két mondatod betűre megeggyezik.Ha neked sem sikerül helyesen leírni miért is rinyálsz?
  • pasi29uk #20
    Cáfolják az arzénalapú életet.