Hunter

A mikrobáké a távoli jövő

2,8 milliárd év múlva az utolsó élet is elpusztul a Földön, a vörös óriássá duzzadó Nap áldozatává esve. Ez az élet azonban messze nem lesz olyan komplex, mint a mai.

A Földről és a Napról rendelkezésre álló ismereteink alapján a brit St. Andrews Egyetem kutatói elkészítettek egy idővonalat a földi élet fázisairól a jelentől egészen a Nap haldoklásáig. Korábban is lemodellezték már ezt a forgatókönyvet, a Jack O'Malley-James vezette csapat azonban meg akarta vizsgálni annak lehetőségét, hogy az élet átvészelheti-e ezt a fázist néhány extrém élőhelyen.

Modelljük szerint a földtörténet utolsó egymilliárd évében csupán egysejtű organizmusok lakják majd bolygónkat, meleg, sós vizű, elszigetelt tavakban. Mindez nem éppen a legbiztatóbb jövőkép, azonban hasznos lehet az idegen élet után kutatók számára. A modell arról tanúskodik, hogy a más csillagok körül keringő bolygók lakhatósága sokkal változatosabb lehet, mint eddig hittük, új reményt adva az élet felfedezésére az eddig valószínűtlennek tartott helyeken.

A különböző méretű Nap-szerű csillagok különböző ütemben öregednek, ezért a csapat azt is megvizsgálta, meddig fejlődhet az egyszerű és a komplex élet a kisebb és nagyobb csillagok körül. "A lakhatóság nem is annyira a bolygótól függ, ez olyasvalami, ami saját élettartammal rendelkezik" - mondta O'Malley-James.

A csapat lemodellezte a földfelszín hőmérsékletemelkedését különböző földrajzi szélességeken, figyelembe véve a bolygó keringési karakterisztikáinak hosszútávú változásait. Modelljük szerint a Nap öregedésével és egyre erőteljesebb hősugárzásával a komplex élet, a növények, emlősök, halak, majd végül a gerinctelenek fokozatosan eltűnnek. Az óceánok kiszáradnak és a lemez tektonika leáll a "kenőanyag" hiánya miatt. Végül csak a melegvizű üregek maradnak fenn nagyobb magasságokban, a menedéket nyújtó barlangokban, vagy mélyen a föld alatt. Az üregekben élő mikrobáké lesz az utolsó évmilliárdra a Föld, mielőtt ők is a kihalás sorsára jutnak.

A modellt más méretű csillagokra kivetítve azt állapították meg, hogy egy Föld-szerű bolygón az első 3 milliárd évben csak egysejtű élet valószínűsíthető. Az összetett élet csupán viszonylag rövid időszakokra képes létezni, mielőtt a csillag elkezdi haláltáncát. Statisztikailag tehát, ha létezik földönkívüli élet, akkor az nagy valószínűséggel mikrobai, vélik a kutatók.

Eddig bolygónkon kívül sehol nem sikerült bizonyítottan az élet nyomaira bukkanni, ezért is lenne szenzációs felfedezés akárcsak a mikrobai élet észlelése is, hangsúlyozta O'Malley-James, aki jelenleg a távoli jövő földi életének kémiai jeleinek felvázolásán dolgozik, melyeket akár élettelennek tűnő exobolygókon is felfedezhetünk. "Lehet, hogy halottnak tűnik egy bolygó, de az is elképzelhető, hogy csupán lakhatóságának vége felé közeledik" - mondta.

Euan Monaghan az ugyancsak brit Milton Keynes-i Egyetem szakértője egyetért abban, hogy egy bolygó életére egy ciklusként kell tekintenünk az egyszerűtől a komplexen át visszatérve újra az egyszerűhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mizar1 #52
    "A viszont szépen visszagondolunk az evolúcióra,akkor a mai ember kb 40.000ével ezelőtt jelent meg..."

    -Megvan az 200 ezer is.
  • mizar1 #51
    Ez olyan hosszú idő, hogy ha többször is kipusztulna az intelligens élet a Földön, többször eljuthatna az evolúció ismét az emberhez hasonlító intelligens lényekig. akár négy-öt ilyen ciklus is belefér.
  • Vol Jin #50
    Te úgy nagyjából tisztában vagy, hogy éppen mire, mikor, mit válaszolsz?
    Merthogy nekem nem úgy tűnik, hogy a 39-es hsz-re történt reagálásaid óta képben lennél.

    Merthogy ott arról beszéltem, hogy a csillagkeletkezések ritkulnak, és egyre kevesebb a fősorozati csillag, és évmilliárdok múlva minden borús lesz az élet számára.

    Amúgy, hogy fősorozati és egyebek jelentésével tisztában vagy egyáltalán?
    Szóval egyáltalán érted, hogy mihez szólsz hozzá?
  • jaspercry #49
    "Néhány 100e év múlva több mint 1 millió ember fog élni a naprendszeren kívül"

    Én azért pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban 40év elteltével 1cm-el sem jutottunk messzebbre.
  • Arpady #48
    Néhány 100e év múlva több mint 1 millió ember fog élni a naprendszeren kívül úgyhogy ilyen kérdéseken már elvont vitázni. Csak asztrofizikai szempontból érdekes mégis mi lesz a saját kis csillagunkal+ hozzájárul megérteni a világegyetemet. Sztem már elavult a nagy bumm elmélet, szval be kéne már valamit újítani a fizikusoknak ezzel kapcsolatban is.
  • jaspercry #47
    Bakker egy halott csillag mellett lakhatási zónáról papolni,beteges dolog.
    A másik te azt szajkóztad,hogy nem lehet bolygó,én meg azt hogy igen.
    Ha már logikánál tartunk,Nagyon kevered a kását,csak nem egy dologról beszélünk.
    Innentől ezt a témát
    OFF
    -ba teszem ,szép napot!

    Az itt feltornyosuló probléma szerencsére olyan volumenű,hogy az elkövetkezett 4-5milliárd évben nem kell vele foglalkozni.

    De azért kössük az ebet a karóhoz.

    Igazából bármi is lehet,meg az ellenkezője is.

    Ami ma tény,hogy egyetlen naprendszer van amit ismerünk,amiben lakhatási zónát valósan fel tudunk írni ,és az a naprendszerünk,főleg azért ,ha hamarosan kiderül az ,hogy egyedül vagyunk itt a galaxisba,a többi helyre értelmetlen lenne ez a "lakhatási zóna " kifejezés....
  • Vol Jin #46
    Mit nem értesz azon a szón, hogy lakhatósági zóna?

    Ha egy csillag hidegebb és kisebb a sugárzása, mert halott és csak a maradék hőjét sugározza ki, akkor közelebb kell lennie egy bolygónak, hogy ne legyen befagyva. De ha előtte felrobbant, akkor mindent elsöpört, ami olyan közel lenne, hogy lakható legyen...

    Mi a bonyolult ebben?

    Ez nem ismeretanyag kérdése, hanem általános iskolai szintű logika...
  • jaspercry #45
    Ez így rendben van,a közelében nem lehet ,de bolygó lehet valahol kijjebb.
    Lásd a mi naprendszerünk sem fog teljesen bolygótlan lenni erre az állapotra.
    Ha a föld nem is éli túl,ami még nem biztos,akkor azért ott marad még egy pár bolygó,legalább 1 kőzetbolygóval ,vagy 2-vel.

    Boccs nem szőrözni akarok ez távol álljon tőlem,inkább csak beszélgetünk....
  • Vol Jin #44
    Mi a nehéz neked ebben logikailag?
    Ha törpe és hideg, akkor a lakhatósági zóna belül van. Na de ott nem lehet bolygó, mert még vörös óriás korában elsöpörte.
  • jaspercry #43
    Aha,
    de a hiba marad,bolygót ,mert miért ne találhatnál bolygót egy "vörös?"törpe vörös törpe? Vörös óriás vagy fehér törpe.A naprendszerünkben is marad bolygó mikor fehér törpe lesz a napunk,csak baromi hideg lesz az összes bolygó.