38
 • ugh
  #38
  A marsnak semmifele mukodo magja nincs.
  Legalabbis olyan ami az elet szempontjabol emlitesre melto lenne.
  Nem tudom vagod e hogy mert olyan vekony a legkore pl?
  Nezz utanna es egybol megerted a lenyeget.
 • ugh
  #37
  Fagyott vizben sehol sem talalsz aktiv eleformat.
  Nem tudom feltunt e hogy a foldon a jegbol kibanyaszott egysejtuek is inaktivak.
  Te is sok scifit nezel.
  Ami nem baj csak ne radiroztasd ki vele az agyad.
 • ugh
  #36
  A vulkani aktivitasak igenis sok koze van az elethez.
  Frissiti a kozeteket magujitja a talajt.
  Ha nem lennenek vulkanok kurva nagy sivatag lenne a szarazfold.
 • ugh
  #35
  Mar bocs de a tavaly nagy port kavart extremofil eletformarol kiderult utolag hogy egy tetves nagy humbug.
  Azt meg senki nem mondta hogy a naprendszeten kivul nincsennek bolygok.
  Kurvara ruhellem amikor olyannal vadolnak amit nem mondtam.
  Jelen pillanatban nem jelenthetjuk ki hogy a folditol eltero korulmenyek kozt is kialakulhat elet.
  Vagy teged mar latogattak meg szilicium alapu eletformak eseteleg estenkent elrabolnak energia lenyek?
  Ferditeszz.
  Kevesebb star trek ...
 • Irasidus
  #34
  "tudjuk. És kb a hasonlóak ugyan ezt mondták a naprendszeren kívüli bolygókról is... hogy nincsenek, és nem is voltak... Meg régebben hogy repülni nem lehet, vagy 40 km/h fölött az ember meghal, meg a többi baromság :)"

  1. A tudomány soha mondta, hogy a naprendszeren kívül "nincsenek, és nem is voltak" bolygók. De ha szerinted igen, talán idézz.
  2. Amire te próbálsz utalni, az a 1900-as világkiállításon elhangzott mondat: "Levegőnél nehezebb tárgyak nem repülhetnek:". Két probléma van ezzel, 1. a madarak is nehezebbek, 2. ez nem a tudomány álláspontja volt, hanem egy elhamarkodott vélemény.

  "nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet."

  Az világegyetemben ugyanazok a törvények érvényesek. Pont.
 • sanyicks
  #33
  Semmilyen bizonyíték nem igazol téged. Aztán még te beszélsz a személyeskedésről és a véleményekről amikor ha a tiéddel ellentétes egy vélemény rögtön "bugyuta" "ostoba" hasonlat lesz?

  "a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is."

  nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet.
 • Irasidus
  #32
  A Marsnak nincs mágneses tere. A folyékony vulkanikus kőzetek magnetizálódtak fel anno amikor még volt, és ezt az igen gyenge mágneses mezőt tudják mérni (akárcsak a földi vulkanikus kőzetek esetében). Ez a maradvány mágnesség, elszórtan és nem az egész bolygó felszínén van jelen, továbbá nem alkalmas arra, hogy a légkör erózióját megakadályozza, vagy hogy védelmet nyújtson a napszél tölt részecskéi ellen.
 • Tau Tang Wou
  #31
  ""Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába" - nyilatkozott Paul Mahaffy,"

  A SAM tömegspektrometriás felvételét elnézegetve, ez szerintem egyértelműen kizárható. Akkora széndioxid tömeg nem keletkezhetett földi eredetű szennyeződésből. Hacsak nem végtelenül amatőrök dolgoznak a NASA-nal, ezt meg azért nem gondolnám.

  Ha jól saccolom (normális skála hiányában) a CO2 300°C környékén kezd el megjelenni és 430°C környékén éri el a maximumát. Oxigén hiányában ugye nem beszélhetünk égésről. Különben is szerves anyagból először CO keletkezne, nem pedig CO2.
  A CO mérésével viszont az a probléma, hogy nem lehet megkülönböztetni a nitrogéngáztól ezzel a műszerrel.

  Sajnos nem tudom a mérés körülményeit.
  A logikus az lenne, hogy amikor beteszik a kőzetport a hevítőbe és összekötik a kamrát a tömegspektrométerrel, akkor megvárják, amíg a vákuum az összes gázt eltávolítja (gyakorlatilag a marsi légkör, 95% CO2-vel), majd megkezdik a hevítést.

  Kár, hogy nem látni az ábrán a 300°C előtt történteket.
  A finom kőzetporon könnyen adszorbeálódnak a légkör gázai.
  Ha ezek lejöttek 300°C előtt, akkor egyértelmű, hogy amit látunk az a kőzetek bomlástermékei (karbonátos, kristályvizes ásványok).
  Ha nem, akkor ez a CO2 tömeg a marsi légkörből származik.
  Én inkább ez utóbbira tippelek a 430°C-os maximum miatt.

 • jaspercry
  #30
  Erre ilyen ostoba érvelést Sanyicks véleményed,attól ,ha valakinek különbözik akkor egyszerűen lehülyézed,és ilyen bugyuta hasonlattal élsz.
  Csak beszélgetünk,tartsuk tiszteletben egymás véleményét,lehet egyikünknek sincs igaza.
 • jaspercry
  #29
  Olympus Mons úgy tudom jó pár millió éve alszik vagy teljesen csendben van.

  Lemezmozgás már azóta sincs a bolygón.....

  3Milliárd éve lehetett élet baktérium szintjén, azt elhiszem a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is.
  Bár én sem szeretnék személyeskedni,jó dolog beszélgetni az érvek,bizonyítékok engemet is és téged is igazolhatnak,egyenlőre a tudomány sok kérdéssel és kevesebb válasszal van e témában.

  "Az igazság odaát van" üdv egyébként!

  Én örülnék a legjobban ha jó kis alternatív hely lenne számunkra a Mars,de nem szeretnék hiú reményt kelteni ...magam számára sem.
 • sanyicks
  #28
  a Mars nem egyenlő a Földdel.

  "Ez sem nagyon igaz ,a megmaradt mágneses mező pont nem erre utal ,nincs magi aktivitás," ja az Olympus Mons a naprendszer legnagyobb vulkánja is pont erről árulkodik :) Egyébként ennek nem sok köze van az élethez.

  Megint csak a szokásos begyepesedés. Valami a Földön valahogy történt akkor egyesek azt hiszik hogy az az eredmény csak és kizárólag úgy alakulhat ki ahogy a Földön is történt, miközben a Földön is olyan helyeken találnak életet, ahol addig kizárták, csak mert nem illett bele a "képbe".
 • sanyicks
  #27
  tudjuk. És kb a hasonlóak ugyan ezt mondták a naprendszeren kívüli bolygókról is... hogy nincsenek, és nem is voltak... Meg régebben hogy repülni nem lehet, vagy 40 km/h fölött az ember meghal, meg a többi baromság :)
 • Katalizátor
  #26
  A mágnesességgel arra utalok, hogy valószínűleg olvadt vas keringhet a magban, mégha nem is olyan erőteljesen, mint bolygónkon. Ez magi aktivitásra utaló bizonyíték. És nem kell, hogy muszáj legyen a kontinensek léte, ha a mag hője felmelegítheti a mélyvizeket. És ez még mindig persze csak fikció, csupán nincs bizonyíték az ellenkezőjére sem.
 • jaspercry
  #25
  Pedig "uhg" nem beszél butaságokat.

  "Bocsika, a magi aktivitást a Marsra értettem, nyilván nem a vízre. :)"

  Ez sem nagyon igaz ,a megmaradt mágneses mező pont nem erre utal ,nincs magi aktivitás,ha van az nagyon is gyenge,mivel kéregmozgás sincs,vulkánok sem mennek így ez kizárt.

  A bolygó most halott,az is csak fikció,hogy lehetett rajta élet valamilyen formája.
  A földi élet 1-1.5 milliárd évig szinte nem is volt a földön utána,volt valami,
  aztán kb 2 milliárd évig csak Stromatolitok voltak a földön melyek az első fotoszintetizáló mechanizmussal oxigént termeltek.


  Az élat akkor fura lehetett,abban az időben nem volt lény aki ilyen módon értelmezhette volna a látnivalót,bár érdekes ezen is el lehet fantáziálni.


  Illetve az Élet definícióját pontosan meg kellene fogalmazni ,mert lehet ,hogy más jellegű élet létezhet a földi élettől teljesen eltérően,bár ez a scifi kategóriába tartozhat jelen pillanatban.

  Világot ami minket körülvesz emberként látjuk és fogjuk fel,de ez korántsem biztos ,hogy csak ilyen egyszerű,az igazság odaát van,talán egy két Sámán tudja a frankot sok pejot elfogyasztása után.
 • Katalizátor
  #24
  Bocsika, a magi aktivitást a Marsra értettem, nyilván nem a vízre. :)
 • Katalizátor
  #23
  Jajj de szeretem az ilyen elhamarkodott kijelentéseket!
  Nem azért, mert nem lenne igazad, hanem azért, mert mi alapján lenne igazad?
  És mi van a mélytengerekkel? Elvileg van fagyott víz a Marson és van magi aktivitása. Ergo nem kell Napocska! Más a felszín és más a bolygó belsőbb rétegei!
  Cameron eléggé beható dokufilmet forgatott erről.
  A lényeg, hogy ne söpörjük csak úgy le a dolgokat az asztalról!
 • Irasidus
  #22
  Ebben nincs igazad:
  "földi életet keresünk egy olyan bolygón ami jelen formájában alkalmatlan arra, hogy ott földi élet legyen."

  Alakalmas.

  "Extremofil: nem találtak egyetlen egy bolygón sem semmiféle életet. Extremofil-t sem."

  Az előző gondolat folytatása: Alkalmas, vannak extremofil élőlények amik képesesek a jelenlegi marsi körülmények között élni. Tehát az első beidézett kiejeletésed nem igaz. Ennyi. Senki nem mondta, hogy találtak bármit is, csak alakalamas. Így érthető?

  "Elvileg a hipotetikus léynhez kidolgozhatok egy hipotetikus kimutatási módszert is. De a gond pont abban van amit leírtál: ha még meg is találnánk, honnan tudnánk, hogy az az és nem valami más? Hiszen olyannal van dolgunk amit elötte könnyen lehet még állmunkban sem láttunk."

  Pontosan, ezért keresnek olyan életformát amiről biztosan tudják, hogy legalább létezik, és ki is tudják mutatni.

  "Viszont azálltal, hogy földi típusú életet keresünk nem földi adotságokkal rendelkező bolygón eleve kudarcra van ítélve. Ez kb. olyan mindha víz alatt keresnék szárazföldi lényeket."

  Keress rá kérlek az extremofilekre, éppen nem tipikus földi környezetben élnek, sőt abban elpusztulnak. Vannak, olyan földi élőlények amiknek éppen a marsi környezet az ideállis. Az utobbi évek egyik éredeks eredménye, hogy a Földi élet nem annyira törékeny, és olyan helyen is megél amire eddig nem is gondoltak.
  (Úgy lehetséges ez, hogy a Földön is vannak iszonyúan szélsőséges környezetek. Úgy mint oxigén és vízhiányos helyek, extrém savas, lúgos, savas, forró vagy éppen hideg környezet, mérgesgázokkal telített föld alatti üregek stb. Ez természetsen nem mind a Marsra értendő, hanem az extremofilek sokszínűségére.)
 • Macropus Rufus
  #21
  igazság szerint nem értemi miért írtad ezt nekem.
  "Nincs igazad. Vannak extremofil élőlények amik képesesek a jelenlegi marsi körülmények között élni. Továbbá,"
  miben nincs igazam?

  Extremofil: nem találtak egyetlen egy bolygón sem semmiféle életet. Extremofil-t sem.

  Hipotetikus életforma: ez jó kérdés. Elvileg a hipotetikus léynhez kidolgozhatok egy hipotetikus kimutatási módszert is. De a gond pont abban van amit leírtál: ha még meg is találnánk, honnan tudnánk, hogy az az és nem valami más? Hiszen olyannal van dolgunk amit elötte könnyen lehet még állmunkban sem láttunk.
  Egy hülye példa (és kérlek ne ezen rugózzál) egy energia lényt, hogyan lehetne kimutatni? Vagy egy olyan lényt aki csak kb. annyir amozgékony mint egy növény, gy.k. ember számára nem mozog. Vagy esetleg olyan gyorsan mozog, hogy nem is látjuk, csak ha megál? Szóval éppen ez a szép az egészben: enged el a fantáziádat és biztos vagyok benne, hogy nem fogsz tudni olyan hipotetikus lényt megalkotni aminél ne teremtett volna 1000x komolyabbat a természet :)
  Viszont azálltal, hogy földi típusú életet keresünk nem földi adotságokkal rendelkező bolygón eleve kudarcra van ítélve. Ez kb. olyan mindha víz alatt keresnék szárazföldi lényeket.
  Véleményem szerint nem lehet minden dolgot megmagyarázni földi dolgokkal (értem ez alatt az extremofil-t pl. Ui. az földi lény, a marsi extremofil lehet teljesen más és fel sem ismernénk.)
 • Irasidus
  #20
  Nincs igazad. Vannak extremofil élőlények amik képesesek a jelenlegi marsi körülmények között élni. Továbbá,

  "Ismeretink szerint a Mars magja már évmilliókkal ezelött leállt ezért ha volt is ott bármiféle élett az az elmúlt x millió évben szépen megszünt létezni. Az erozió meg pár millió év alatt szépen hazavágja az esetlegesen létező épületeket."

  Az élet nem egyenlő az intelligens élettel, nem is azt keresenek. Mikrobális élet lehetet, vagy még létezik, példáúl mélyen a Mars talaja alatt. Nem, civilizáció, hanem mikróba (az is él, az is élet).

  "A tudósok még csak meg sem próbálnak eljátszani a gondolattal, hogy mi van ha a Marson nem szén hanem szilicium alapú az élet. Véleményem szerint az idegen, nem földi fajok kutatása az emberi királtoltság miatt eleve kudarcra van ítélve. Korlátoltságot nem negatív értelmebe értem, de sajnos ez van. "

  De eljátszanak, sőt hipotéziseket állítanak fel. De mond csak, egy hipotetikus életformát mivel mutatnál ki? Honnan tudod, hogy az életfolyamat amit látsz? Hm?
 • Macropus Rufus
  #19
  én mit is írtam?
  "A tudósok még csak meg sem próbálnak eljátszani a gondolattal, hogy mi van ha a Marson nem szén hanem szilicium alapú az élet. "
  mivel a földi élet szén alapú ezért írtam példának a sziliciumot, de írthattam volna mást is.

 • ugh
  #18
  Es honnan veszed, hogy nem csak szen alapu lehet egy eletforma?
  Jelenlegi tudassal akar azt is ki lehetne jelenteni, hogy csak szen alapu elet letezhet.
  Akarmi belefer.
  Jelenleg azt sem tudjak, hogy mik az elet kialakulasanak feletetelei.
  Parat fel tud sorolni mindenki (ami lehet nem is feltetel) es egy rakas, meg amire nem gondol senki, lehet az.
  Azon sem lepodnek meg ha egyszer kinyogne valaki, hogy egy galaxison belul csak egy valahol lehet elet mert valami elcseszett "szabaly".
 • ugh
  #17
  Utanna neztem es igazad van.
  Tenyleg van nemi magnese tere.
  De bazi gyenge a foldehez kepest.
 • ugh
  #16
  Te meg a helyi suttyo.
  Volt mar olyan, hogy 1 mondatnal tobbet sikerul idehanyni?
  Vagy nem kekeckedtel volna valakivel te majom?
 • ugh
  #15
  Na ez az amit nem hiszek, illetve ha igy van akkor a fizikusok basztak el valamit de nagyon.
  Az elektromagnese terhez forgo vas mag szokot tarsulni na az meg a marsnak nincsen.
 • nextman
  #14
  Lejott a voros festek a betonrol..
 • Macropus Rufus
  #13
  ezt minden topicba beírod???
 • Macropus Rufus
  #12
  földi életet keresünk egy olyan bolygón ami jelen formájában alkalmatlan arra, hogy ott földi élet legyen. Ismeretink szerint a Mars magja már évmilliókkal ezelött leállt ezért ha volt is ott bármiféle élett az az elmúlt x millió évben szépen megszünt létezni. Az erozió meg pár millió év alatt szépen hazavágja az esetlegesen létező épületeket.
  Az elmúlt x millió évben simán kialakúlhatott egy olyan létforma ami alkalmazkodott ahhoz a számunkra élhetetlen kürölményhez ami a Marson van. Cserébe viszon mi nem fogjuk megtalálni ui. mi földi típusú életet keresünk.
  Az, hogy a Mars milyen zord a zélet számára lejárt lemez, ui. a Föld sem kellemesebb. Gy.k. egy erősen oxidáló gázt lélegzünk be (oxidálódunk is rendesen), egy rohadt erős oldószert iszunk, sőt e kettő nélkül nem is tudunk létezni. A tudósok még csak meg sem próbálnak eljátszani a gondolattal, hogy mi van ha a Marson nem szén hanem szilicium alapú az élet.
  Véleményem szerint az idegen, nem földi fajok kutatása az emberi királtoltság miatt eleve kudarcra van ítélve. Korlátoltságot nem negatív értelmebe értem, de sajnos ez van.
 • Jááánoskkaaa
  #11
  Megy a süketelés jobbra balra, még hogy lehetséges hogy létezhetett..hagyjátok már, ezt nézzétek inkább meg feltétlen:
 • bvalek
  #10
  A Marsnak van mágneses tere, csak nem fedi le a bolygó teljes felszínét. A nappali oldalon az egyenlítö környékén erös naptevékenység esetén a napszél elérheti a felszínt. Attól északabbra vagy délebbre teljes a védelem.
 • Soundmaker
  #9
  Látom sokaknak még mindig nem esett le a tantusz hogy kb. 3,5 milliárd éve halott bolygóról van szó... És többen élő mikrobákat vagy nyomaikat tekintik elfogadható bizonyítéknak... Az eszem megáll... Legjobb esetben is egy megkövesedett maradványt fognak találni.. ha találnak... mert hiába van ott egy buszméretű felderítő robot, kurva nagy az a bolygó és statisztikailag eléggé kicsi rá az esély... ezért inkább azokra az ásványi maradványokra koncentrálnak amik feltételezések szerint hátrahagyhatott a marsi élet... HA azt feltételezzük hogy a föld és a mars hasonló biológiai evolúciós folyamaton ment végig - amíg a marsi katasztrófa be nem következett - akkor kábé abban a stádiumban pusztult ki minden rajta amikor még az ősleves állapot uralkodott a földön, így valószínűleg ott is... Szóval ne várjunk se marsi zöld lényeket, meg komplex maradványokat... Már az is óriási szenzáció lesz ha mikrobát találnak.
 • teddybear
  #8
  Amíg minden kétséget kizáró módon nem tudnak kimutatni egy valódi marsi mikrobát, vagy ennél nagyobb élőlényt, igaza van.
 • caius marius
  #7
  Gondolom Te vagy az aki már járt ott párszor és tudod...
 • ugh
  #6
  A marson nem volt es nincs semmi elet.
  Tok doglott bolygo.
  Semmit sem talaltak eddig es eztan sem fognak.
 • ugh
  #5
  Meg az aktiv bolygomag ami magnaese teret hoz letre.
  Na az nagyon..
 • Szefmester
  #4
  "Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába"

  Nyilvánvalóan brikettel tesztelték a földön. :)
 • vakondh
  #3
  Ahol szén van, ott lehet olaj is! Szegény marslakók...
 • Tau Tang Wou
  #2
  Már csak a normális légkör és légnyomás hibádzik.
 • NEXUS6
  #1
  Sőt a Marson a jövőben is lehet élet. Ahogy az életkorával növekszik a Nap sugárzása, úgy fog emelkedni a Mars felszíni hőmérséklete is.