Berta Sándor

561 millió eurós büntetést kapott a Microsoft

Bekövetkezett az, amire számítani lehetett. Az Európai Bizottság megbüntette a tengerentúli konszernt azért, mert nem tartotta be a böngészőválasztással kapcsolatos megállapodást.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Microsoftnak 561 millió euró büntetést kell fizetnie azért, mert nem tett eleget a szabad böngészőválasztásnak. A testület megállapította, hogy a funkció a Windows 7 operációs rendszernek az 1-es szervizcsomaggal frissített változatában - 2011 májusa és 2012 júliusa között nem volt elérhető. Ennek köszönhetően 15 millió Windows-használó nem tudott választani a különböző böngészők közül. Ezt az óriáscég is elismerte.

Az eljárást tavaly júliusban indította el az Európai Bizottság. A böngészőválasztási funkciót a Microsoft 2010 márciusában vezette be. Mindez azt jelentette, hogy a vállalat operációs rendszereit telepítő számítógép-használók egy képernyőn 12 böngésző közül választhattak. A programok között volt az Internet Explorer, a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari.


Joaquín Almunia

Joaquín Almunia, az EU versenyügyi biztosa, aki egyben az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: a testület 2009-ben leállította azt az eljárást, amelyet azért indítottak, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a Microsoft visszaélt a piacvezető pozíciójával amikor összekapcsolta a Windows operációs rendszert az Internet Explorer böngészővel, és ezzel a többi böngészőfejlesztő vállalat hátrányba került. Akkor elfogadták a társaság által vállalt kötelezettségeket, melyek közül az egyik az volt, hogy 2014-ig elérhető lesz a böngészőválasztási funkció. Azok az európai Windows-használók, akiknél az Internet Explorer volt alapértelmezett böngészőnek beállítva, 2010 márciusában találkozhattak a böngészőválasztással. A megoldás rendkívül sikeres volt, hiszen 2010 novemberéig 84 millió programot töltöttek le az internetezők. A funkció azonban tavaly júliustól elérhetetlenné vált és ezért az EU elindította az eljárást.

"Ezek a jogilag kötelező vállalások fontos szerepet játszanak a trösztellenes eljárásainkban, mert gyors megoldást jelenthetnek versenyjogi vitákban" - magyarázta Almunia, majd hozzátette: ezeket a vállalásokat szigorúan teljesíteni is kell. "Ezek megsértése nagyon súlyos szabálysértés, és ennek megfelelően is kell szankcionálni" - hangoztatta a politikus. A képernyő eltűnése 15 millió európait fosztott meg a választás lehetőségétől.

Steve Ballmer, a Microsoft vezetője 2012 ősszel jelezte, hogy mindenben együttműködnek az EU-val, de ez nem volt elég ahhoz, hogy az óriáscég megússza a büntetést. Az összeg kiszámításánál figyelembe vették az ügy súlyát; azt, hogy mennyi ideig nem tartotta be a Microsoft a megállapodást; továbbá - enyhítő körülményként - a teljes körű együttműködési készséget. Az Európai Bizottság a versenyjogi vizsgálatok folyamán akár az érintett vállalat előző évi teljes bevétele tizedének megfelelő bírságot is kiszabhat. Ez volt az első alkalom, hogy a piac egyik szereplője nem tartotta magát a saját maga által vállalt kötelezettséghez és az EU versenyhivatalának előírásaihoz és ezért is vették az esetet nagyon komolyan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #28
    En tudom :)

  • Tetsuo #27
    Ja es 30 ev koruli ferfiak...
  • Tetsuo #26
    Csak egy pelda: 30 angol kollegambol 1 sejti, mi az az SSD.
  • cateran #25
    Ismeroseim kozt viszomylag sok ellenpelda akad (akar a hugom is) akik total analfabetak szamitastechnikailag (100%-osan kivul esik az erdeklodesi korukon) de meg ok is siman fel tudnak rakni maguknak ff-ot vagy chromeot vagy amit szeretnenek illetve vlc-t vagy media player classicot. Mondjuk mast mar nem nagyon, 1 TC altalaban mar kiutessel gyoz:D (uuutalom, nem ertem hogy mukodik es tsai) Office is mission impossible kategoria stb. de sem a bongeszok, sem mediaplayerek nem voltak problemasak soha.
  • Xellos999 #24
    sajna a legtöbb ember még arra sem képes, hogy a nexteket nyomkodja :(
  • KopaszIsten #23
    "A képernyő eltűnése 15 millió európait fosztott meg a választás lehetőségétől."

    OMG. Nekem sem volt soha ilyen választóképernyőm, mégsem IE-t használok. Az már advanced user, aki le tud tölteni a netről egy programot és telepíteni is tudja? Hm, akkor jó pénzért szívesen adok IT leckéket kezdőknek. ;) :D
  • grizzly21 #22
    Ez egy rohej:) Nem szeretem az ms-t annyira, de nevetseges, hogy ilyenre kotelezhetik, mig az apple azt csinal amit akar. Pl az, hogy app store-ba nem lehet sajat bongeszot irnia senkinek, csak az elavult fos UIWebView-ra lehet gyakorlatilag egy skin-t adni, az mi ?
    Nem ertem, hogy jogilag, hogy van erre lehetoseg, eleg elb@szott egy jogi rendszerben elunk...senki nem kotelez senkit arra, hogy windows-t hasznaljon, ha azt hasznalsz a sajat valasztasod miatt akkor azt kapod ami benne van.
  • WoodrowWilson #21
    Amiről te beszélsz, az még az első böngészőháborúban indított per volt, ráadásul az USÁ-ban. Ott egyébként ennél durvább dolgokkal is vádolták az MS-t, igen szépen megkente az OEM-eket meg az internetszolgáltatókat. Az akkori EU eljárás a Media Player miatt volt, ki is vették ha jól emlékszem az XP-ből, meg a bírságot is befizették egy idő után. A böngészőválasztó meg az Opera feljelentése nyomán jött, egy tök új eljárásban, itt nem volt arról szó, hogy túlságosan integrálva van az IE meg a Win.
  • asgh #20
    A Microsoftot nem azért ekézte az EU, mert nem ajánlott fel böngészőválasztást a Windows telepítésekor.
    Az eljárás azért indult, mert bizonyos szoftvereket (pl. IE, Mediaplayer) olyan szinten beágyazott a Windowsba, hogy a konkurens termékek nagyon komoly versenyhátránnyal indultak velük szemben. Elsősorban nem azért, mert az IE és tsai automatikusan jártak a windowshoz, hanem mert a windows bizonyos funkcióihoz a _nem_ MS alkalmazások nem férhettek hozzá, míg az MS saját programjai igen.
    Legalábbis ez volt vád az MS ellen. Nem tudni ebből mennyi az igaz és mennyi nem, mert az eljárást - és ezzel együtt minden vizsgálatot - kölcsönös megegyezéssel lezárták.
    A böngészőválasztó funkció bevezetése már az MS-EU megállapodás része volt, az MS vállalása, hogy ezzel is bizonyítsa, hogy az IE-t kellően leválasztotta a Windowsról. A megállapodás ezen részét nem tartotta be az MS és ezért rótták ki rá - immár automatikusan - a büntetést.
    Mivel az Apple ellen eleve nem indult hasonló eljárás, mert fel sem merült, hogy a Safari és az OSX elválaszthatatlanok lennének (legalábbis ilyen panaszokat egyetlen versenytársuk vagy fogyasztóvédő szervezet sem fogalmazott meg az EU felé), így semmi sem kötelezi az apple-t, hogy az OSX-be beépítsen egy böngészőválasztó funkciót, attól függetlenül, hogy az apple is ad saját fejlesztésű szoftvereket az OSX mellé.
    Ennek a "kivételezésnek" tehát semmi köze az OSX vagy a windows piaci részesedéséhez, vagy ahhoz, hogy melyik OS mennyire van monopolhelyzetben a saját piacán.
    Ez kb. olyan, mint amikor Sanyi bácsit ittas vezetésen kapják és arra kötelezi a bíróság, hogy 3 éven át minden reggel fújja meg a szondát, és ha egy alkalmat is kihagy, mehet a dutyiba.
    Ha ezek után Sanyi bácsi egy szép napon mégsem fúj szondát, akkor bizony börtönbe megy, attól függetlenül, hogy a szomszéd Lajos is rendszeresen szivornyázik és bezzeg neki nem kell szondáznia, mert Lajost nem kapták el ittas vezetésért (sőt még csak nem is vádolták vele), Sanyi bácsit meg igen.
  • Papichulo #19
    Erdekes es egyedi a nezopontod a dologban, mivel en meg semmilyen szakmai forumon nem lattam olyan velemenyt, amiben az OSX-t, mint monopolisztikus desktop OS-t emlitenek. Persze lehet olyan piaci subset-et kialakitani, ahol juthatunk ilyen konzekvenciara, de ez szerintem mar elegge eroltetett. A szo klasszikus es szeles korben elterjedt definicioja szerint a monopolium nem all fenn.