SG.hu

A Microsoft szerint nem biztonságos a kalózkodás

Az amerikai társaság az IDC tanulmányára hivatkozik, miszerint az illegális programok számítógépre telepítése egy a háromhoz eséllyel rosszindulatú szoftverrel párosul, és összemossa a vállalati és a magánfelhasználást.

Annak ellenére, hogy egyes felhasználók abban a reményben keresik az illegális szoftvereket, hogy pénzt takarítsanak meg, egy a háromhoz annak az esélye, hogy a fogyasztó számítógépe nemkívánatos, rosszindulatú szoftverrel fertőződik meg, s egy a tízzel ugyanennek az esélye vállalati felhasználók esetén – a Microsoft megbízásából az IDC által készített legújabb tanulmány szerint. A kutatás kimutatta, hogy az ilyen fertőzések eredményeképpen a fogyasztók világszinten 1,5 milliárd órát és 22 milliárd dollárt költenek a rosszindulatú alkalmazások megtalálására, ártalmatlanítására és az általuk okozott hatások megszüntetésére, a világméretű vállalatoknak pedig 114 milliárd dollárjába kerül a rosszindulatú szoftverek révén végrehajtott cybertámadások hatástalanítása.


A kalózszoftverek zömét letöltik az emberek, ötödét az utcán vásárolják

"Az illegális és kalózszoftverek veszélyes világa” című IDC tanulmányt ma tették közzé a Play It Safe kampány részeként, azaz a Microsoft globális kezdeményezése keretében, amelynek célja az, hogy növelje a tudatosságot a szoftverkalózkodással kapcsolatos témák vonatkozásában. E szerint a kutatók azt találták, hogy a nem a számítógéppel vásárolt – azaz utólagosan feltelepített - illegális szoftverek 45 százaléka az internetről származik, s ezen, különféle weboldalakról, illetve P2P hálózatokról letöltött szoftverek 78 százaléka tartalmazott valamilyen kémprogramot, 36 százaléka pedig trójai programot és reklámprogramot.

A veszélyes és rosszindulatú alkalmazások illegális szoftverekbe való beépítése egy új módszer a bűnözők kezében. "A cyberbűnözés a valóságban úgy működik, hogy a programhamisítók a szoftver kódját piszkálják meg, és hozzácsatolják a rosszindulatú alkalmazást” – mondta David Finn, a Microsoft Cyberbűnözési Központjának vezető jogtanácsos-helyettese. "Az ilyen rosszindulatú programok közül néhány a felhasználó összes billentyűleütését rögzíti, s ezzel lehetővé teszi a cyberbűnözők számára, hogy ellopják az áldozat személyes és pénzügyi adatait, vagy hogy távolról kapcsolják be a fertőzött számítógép mikrofonját és videokameráját, ezzel pedig alkalmat biztosítva a cyberbűnözők számára, hogy lássák és hallják a tárgyalókban és a nappalikban folyó eseményeket. A saját magunk és tulajdonunk ilyen rosszindulatú fenyegetések elleni védelme leginkább úgy biztosítható, hogy megköveteljük, hogy eredeti szoftvereket adjanak a számítógép vásárlásakor.”


Kalózszoftver telepítése után 45% tapasztalta a PC lelassulását - ebből nem derül ki, hogy esetleg maga a szoftver a hibás, vagy a felhasználó nem ért hozzá

"Kutatásunk egyértelműen megmutatja: komoly veszélyek leselkednek az illegális szoftverek használatát megkockáztató fogyasztókra és vállalatokra” – mondta John Gantz, az IDC vezető kutatója. „Néhányan azért választják az illegális verziókat, mert pénzt szeretnének spórolni ezzel, de végül az ilyen „belopakodó”, rosszindulatú alkalmazások anyagilag és érzelmileg is megterhelik a vállalati ügyfeleket és az egyszerű számítógép-használókat.”

Az IDC tanulmány rámutatott a végfelhasználók által a vállalati számítógépekre felinstallált szoftverek meglepően magas szintjére is, ami egy újabb lehetőség arra, hogy biztonsági kockázatot jelentő szoftverek kerüljenek a munkahelyi rendszerekbe. Az IT vezetők 38 százaléka is megerősíti, hogy ez a jelenség létezik, a dolgozók 57 százaléka pedig bevallotta, hogy saját maga is telepített szoftver(eke)t a munkáltató tulajdonában lévő számítógépre, de ezen szoftvereknek csak a 30 százaléka működött problémamentesen. Az IT vezetők 65 százaléka egyetértett azzal, hogy a felhasználók által telepített szoftverek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek a szervezet számára. Sok vállalat számára a felhasználó által telepített szoftver bizonytalansági tényezőt jelenthet a hálózat biztonságos működése szempontjából.

Az IDC egész világra kiterjedő kutatása 270 weboldalt és P2P (peer-to-peer, azaz fájlcserélő) hálózatot, 108 letölthető szoftvert és 155 CD/DVD albumot vizsgált meg, valamint 2077 fogyasztót és 258 IT vezetőt vagy informatikai igazgatót kérdezett meg Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, Mexikóban, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #9
    Ki az a balfasz, aki 2013-ban nem tudja, hogy a jatekprogramoknak tobbnyire crackje van? (tudod.."copy contents from crack directory" es tsai)

    Ki az a balfasz, aki nem tudja, hogy nehany felhasznaloi programnak is?

    Ki az a balfasz, aki tudatlansagat vilagga kurtoli?
  • Vaszilij Artyom #8
    Ki az a balfasz aki 2013-ban crackel egy programot?

    Ki az a balfasz aki nem MSDN verziót szed le?

    Ki az a balfasz, aki kétes forrásból szed le minden szart?
  • FoodLFG #7
    Az Win7 SP1-es ISO-kat szedik az emberek mint állat, mert senkinek sincs kedve az alap windóz feltolása után még 30perc letöltögetéssel és 30perc update installálással szenvedni.
    Főleg azoknak nem, akik megvették az alap wint és leszarja őket az MS.

    Mi lenne, ha az MS viselkedésével nem ösztönözné a torrent oldalak használatát?
  • gosub #6
    a bankok szerint csak náluk biztonságos pénzt tartani.
  • Narxis #5


    Am. ennek a hírnek az is lehetne a címe, hogy A vírusírók szerint nem biztonságos a Windows
  • Cobra. #4
    Az elmúlt kb 10 évben 2x találkoztam valóban fertőzött crack-kel. Egyiket meg is szívtam, mert nem vette észre a víruskereső és rakhattam újra az XP-t. A többi 100+ alkalommal meg nem volt gond, max nem működött a crack.
  • cateran #3
    Ugyes gyerekek lehettek..en ha megfeszulnek sem tudnek osszecsalni 100-bol 2 kartevoset, nem is volt (mar legalabbis nem sipitozott sem a tuzfal, sem az antivirus) soha, pedig regen 2 pofara szedtem le minden vackot. Beindult a BS generator v4.5 es ontjak vele a szar dumat.
  • Madve #2
    A pékek szerint káros lehet az egészségre a házilag sütött kenyér.

    A kormány szerint átgondolatlan és káros az ellenzéket támogatni.

    A ... üdítőitalokat gyártó vállalat szerint egészségre káros a víz fogyasztása.

    A jogvédők szerint az illegálisan letöltött zenék ellehetetlenítik a zenészeket.
  • amitakartok #1
    Össze-vissza hazudozik az egész banda. Milyen "78 százaléka tartalmazott valamilyen kémprogramot, 36 százaléka pedig trójai programot és reklámprogramot", mi a lószarról beszélnek ezek?! Én speciel egyetlen rohadt kártevőt nem szedtem össze torrenten az utóbbi 12 évben.

    Lefogadom, hogy azt pl. nem vették figyelembe hogy a vírusirtók automatikusan hamispozitívat jeleznek bizonyos DLL csomagolásos módszerekre a DLL tartalmától függetlenül, hanem egy kalap alá vették a többivel, hogy jobban hangozzon a drágalátos statisztikájuk.

    Csak agyatlan anti-warez propaganda az egész, mint mindig. Számomra a torrent nem warez. Számomra a warez szó hallatára azok a szennyoldalak ugranak be, melyek körkörösen egymásra mutató linkfarmokkal szednek össze rahedli sok hirdetési pénzt anélkül, hogy valóban le is lehetne tölteni a cuccot (vagy ha van is letöltés, pénzes vagy vírusos). Nem kéne a kettőt egy kalap alá venni.