28
-
Papichulo #28 En tudom :)
-
#27 Ja es 30 ev koruli ferfiak... -
#26 Csak egy pelda: 30 angol kollegambol 1 sejti, mi az az SSD. -
cateran #25 Ismeroseim kozt viszomylag sok ellenpelda akad (akar a hugom is) akik total analfabetak szamitastechnikailag (100%-osan kivul esik az erdeklodesi korukon) de meg ok is siman fel tudnak rakni maguknak ff-ot vagy chromeot vagy amit szeretnenek illetve vlc-t vagy media player classicot. Mondjuk mast mar nem nagyon, 1 TC altalaban mar kiutessel gyoz:D (uuutalom, nem ertem hogy mukodik es tsai) Office is mission impossible kategoria stb. de sem a bongeszok, sem mediaplayerek nem voltak problemasak soha. -
Xellos999 #24 sajna a legtöbb ember még arra sem képes, hogy a nexteket nyomkodja :( -
KopaszIsten #23 "A képernyő eltűnése 15 millió európait fosztott meg a választás lehetőségétől."
OMG. Nekem sem volt soha ilyen választóképernyőm, mégsem IE-t használok. Az már advanced user, aki le tud tölteni a netről egy programot és telepíteni is tudja? Hm, akkor jó pénzért szívesen adok IT leckéket kezdőknek. ;) :D -
#22 Ez egy rohej:) Nem szeretem az ms-t annyira, de nevetseges, hogy ilyenre kotelezhetik, mig az apple azt csinal amit akar. Pl az, hogy app store-ba nem lehet sajat bongeszot irnia senkinek, csak az elavult fos UIWebView-ra lehet gyakorlatilag egy skin-t adni, az mi ?
Nem ertem, hogy jogilag, hogy van erre lehetoseg, eleg elb@szott egy jogi rendszerben elunk...senki nem kotelez senkit arra, hogy windows-t hasznaljon, ha azt hasznalsz a sajat valasztasod miatt akkor azt kapod ami benne van. -
WoodrowWilson #21 Amiről te beszélsz, az még az első böngészőháborúban indított per volt, ráadásul az USÁ-ban. Ott egyébként ennél durvább dolgokkal is vádolták az MS-t, igen szépen megkente az OEM-eket meg az internetszolgáltatókat. Az akkori EU eljárás a Media Player miatt volt, ki is vették ha jól emlékszem az XP-ből, meg a bírságot is befizették egy idő után. A böngészőválasztó meg az Opera feljelentése nyomán jött, egy tök új eljárásban, itt nem volt arról szó, hogy túlságosan integrálva van az IE meg a Win. -
asgh #20 A Microsoftot nem azért ekézte az EU, mert nem ajánlott fel böngészőválasztást a Windows telepítésekor.
Az eljárás azért indult, mert bizonyos szoftvereket (pl. IE, Mediaplayer) olyan szinten beágyazott a Windowsba, hogy a konkurens termékek nagyon komoly versenyhátránnyal indultak velük szemben. Elsősorban nem azért, mert az IE és tsai automatikusan jártak a windowshoz, hanem mert a windows bizonyos funkcióihoz a _nem_ MS alkalmazások nem férhettek hozzá, míg az MS saját programjai igen.
Legalábbis ez volt vád az MS ellen. Nem tudni ebből mennyi az igaz és mennyi nem, mert az eljárást - és ezzel együtt minden vizsgálatot - kölcsönös megegyezéssel lezárták.
A böngészőválasztó funkció bevezetése már az MS-EU megállapodás része volt, az MS vállalása, hogy ezzel is bizonyítsa, hogy az IE-t kellően leválasztotta a Windowsról. A megállapodás ezen részét nem tartotta be az MS és ezért rótták ki rá - immár automatikusan - a büntetést.
Mivel az Apple ellen eleve nem indult hasonló eljárás, mert fel sem merült, hogy a Safari és az OSX elválaszthatatlanok lennének (legalábbis ilyen panaszokat egyetlen versenytársuk vagy fogyasztóvédő szervezet sem fogalmazott meg az EU felé), így semmi sem kötelezi az apple-t, hogy az OSX-be beépítsen egy böngészőválasztó funkciót, attól függetlenül, hogy az apple is ad saját fejlesztésű szoftvereket az OSX mellé.
Ennek a "kivételezésnek" tehát semmi köze az OSX vagy a windows piaci részesedéséhez, vagy ahhoz, hogy melyik OS mennyire van monopolhelyzetben a saját piacán.
Ez kb. olyan, mint amikor Sanyi bácsit ittas vezetésen kapják és arra kötelezi a bíróság, hogy 3 éven át minden reggel fújja meg a szondát, és ha egy alkalmat is kihagy, mehet a dutyiba.
Ha ezek után Sanyi bácsi egy szép napon mégsem fúj szondát, akkor bizony börtönbe megy, attól függetlenül, hogy a szomszéd Lajos is rendszeresen szivornyázik és bezzeg neki nem kell szondáznia, mert Lajost nem kapták el ittas vezetésért (sőt még csak nem is vádolták vele), Sanyi bácsit meg igen. -
Papichulo #19 Erdekes es egyedi a nezopontod a dologban, mivel en meg semmilyen szakmai forumon nem lattam olyan velemenyt, amiben az OSX-t, mint monopolisztikus desktop OS-t emlitenek. Persze lehet olyan piaci subset-et kialakitani, ahol juthatunk ilyen konzekvenciara, de ez szerintem mar elegge eroltetett. A szo klasszikus es szeles korben elterjedt definicioja szerint a monopolium nem all fenn. -
WoodrowWilson #18 Azt még ennyiből nem, de le tudnánk választani a Windows piacáról. Elemzést én is szívesen olvasnék, meg kell nézni az EU versenyhatóság határozatát, elvileg kell benne lennie egy érintett piac meghatározása résznek, bár abban nem vagyok biztos, hogy ilyen részletesen nyilvánosságra is hozzák a saját kutatásaikat (főleg azért, mert szubjektív szempontok is lehetnek benne). -
WoodrowWilson #17 Bocsánat, rosszul is mondtam, amiről te beszélsz, az a funkcionális helyettesítés, a kínálati helyettesítés egy másik dolog. -
Papichulo #16 Szerintem ebbol meg nem allapithatjuk meg az OSX monopoliumat... foleg mivel a tartos/csokkeno arak ellenere sincs jelento migracio egyik iranyba sem. De szivesen elolvasok barmilyen adatokkal alatamasztott elemzest a temaban :) -
WoodrowWilson #15 Kínálati helyettesítés az egy dolog, az nyilván fenn is áll, de keresleti helyettesítés szerintem nem. Ennek legegyszerűbb mérőszáma az, hogy kis mértékű, tartós áremelés (jellemzően 5-10%-ot szoktak alapul venni) hatására mekkora arányban térnek át a vásárlók a másik termékre. Ez az oprendszereknél tippre nagyon kicsi lehet. -
Papichulo #14 Szerintem a legtobb feladatra abszolut interkambialis a ket OS, mindketto ugyanabban a szegmensben versenyez. Nem lenne konnyu olyan niche marketet talalni, ahol piacvezeto lenne az OSX.
Meg a legtobb productivity suite is elerheto erre is, arra is... mondjuk par egyertelmu kivetellel, mint peldaul a Visual Studio vagy az XCode.
Summa, summarum monopoliummal vadolni a szerencsetlen OSX-t eleg tulzonak tunik szamomra... bar en nagyon szeretem :) -
WoodrowWilson #13 A Windowst használó számítógépek meg az OS X-et használók.:) De mondom, meg kell nézni, hogy mennyire helyettesítői egymásnak, ehhez meg komolyabb piackutatás kell, de én hasra ütve a fotelból azt tippelem, hogy kevésbé azok. Persze a helyettesítést nem lehet egzaktan mérni, ha több tényező egy irányba mutat, akkor szokták azt mondani, hogy legyen az, de szubjektív a döntés. -
Papichulo #12 "Én mondjuk különvenném őket, és azt mondanám, hogy a saját piacukon mind a kettő monopólium."
Mi lenne ez a ket piac? -
hunwhite #11 Tisztelt UNIÓ!
Engem marhára zavart a plusz felesleges böngésző választás egy telepítés során!!
Nagyon szépen kérem, hogy pereljék a Microsoftot, hogy többé ne merjék ezzel a baromsággal az időmet rabolni!!!!!
Nem vagyok teljesen tudatlan hülye! Tudom mit akarok telepíteni! Ne önök dötség már el, hogy nekem miből és mikor kelljen választanom!!!!! -
#10 Persze, tisztában vagyok vele, nekem az egész mögött meghúzódó alapvető eszmerendszer nem tetszik, ami aztán a későbbi megszegett megállapodáshoz vezetett. -
saitek #9 Mindenki azt csinál amit akar a Microsoft kivételével...
Android rendszernél mikor lesz pl. böngészőválasztó? Pedig ez a rendszer nemcsak telefonoknál van ma már jelen... Sőt.
-
Cat #8 Az asztali számítógépek piacán az OSX részesedése alig néhány százalék, így az Apple ott azt csinál amit akar. -
WoodrowWilson #7 Valószínűleg azért, mert a versenyhatóság egy piacra helyezi Windowst meg az OS X-et, így az Apple részesedése túl kicsi ahhoz, hogy foglalkozni kelljen vele erőfölénnyel való visszaéléses esetekben. Én mondjuk különvenném őket, és azt mondanám, hogy a saját piacukon mind a kettő monopólium. Ehhez mondjuk kéne kutatásokat végezni, hogy mennyire helyettesítője egymásnak a két termék, amiket a hatóságok valószínűleg megcsináltak. -
asgh #6 Nem a böngészőválasztó funkció miatt kapták a bírságot az csak a Microsoft elleni trösztellenes eljárás egyik eleme volt. A Microsoft kötött egy megállapodást az EU-val, amit nem tartottak be. Onnantól pedig tök mindegy, hogy milyen piszlicsáré részletkérdésben hibáztak, a megállapodás érvényét vesztette és beélesedett a büntetés.
Ezt azért csinálja így az EU (szerintem helyesen), mert ha nem mutatnának zéró toleranciát a megállapodások megszegőivel szemben, akkor az - alapvetően az eljárások egyszerűsítésére és olcsóbbá tételére kitalált - rendszert a cégek időhúzásra használnák.
Kötnek egy megállapodást, amivel egyszerűen és gyorsan elkerülik a bírságot, aztán elfelejtik betartani, aztán ha rájuk szólnak, pár hónapig rendesen viselkednek, aztán megint lazítanak, és így tovább.
A Microsoft megtehette volna, hogy nem megy bele az alkuba, hanem végig járja az összes EU fórumot, hátha ejtik ellene a vádakat. Ők viszont a megállapodást választották, amit aztán nem tartottak be. Ennyi. -
#5 Én azt nem értem, hogy az Apple-re ez miért nem vonatkozik? Nem tudok ugyanis arról, hogy az OSX felajánlana a fosadék Safari helyett valami normális brózert. -
Szefmester #4 :)
Mondjuk nekem nem kellett felajánlani a böngészőváltást.. váltottam én magamtól is jóval előbb mint hogy ez az egész téma lett volna. Mondjuk tényleg vicces hogy mikbe kötnek bele.
Ki kellene adni egy M$ Windows Base csomagot amibe a file kezelőtől, a böngészőn át, a zenelejátszóig minden csak opcionálisan választható lenne. Valószínűleg a telepítések ideje nem kicsit nőne meg, de legalább az eu nem basztatná az M$-t. -
who am I 7 #3 fókás > rókások na -
who am I 7 #2 nyilván azok nem sírtak annyira, mint az operások meg fókások...óvoda. -
#1 Ilyen erővel mindenért beperelhetnék... Miért nem csak kernelt árulnak... :D Mindenki gyárt mindenféle programot, ami a Windowsban alapból benne van. Ennek ellenére pl. senki sem csak Paintet használ, hanem pl. Photoshopot is, pedig a Windows nem ajánlja fel, hogy töltsd le a trialját...
Fárasztó.